Το Κρεμλίνο αντιδρά στην πρόταση "στρατιωτικού Σένγκεν" του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει επί του παρόντος ένα σύστημα που αναφέρεται ως "στρατιωτικό Σένγκεν" για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τα γραφειοκρατικά εμπόδια που εμποδίζουν την ομαλή ροή στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού στα ευρωπαϊκά σύνορα. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη δημιουργία ενός δικτύου "στρατιωτικών διαδρόμων" εντός της Ευρώπης, παρακάμπτοντας τους σημερινούς περίπλοκους κανονισμούς που εμποδίζουν τις διασυνοριακές ανταλλαγές μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.
 
Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι σχεδιαστές εντός της συμμαχίας έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την υπάρχουσα γραφειοκρατία, επισημαίνοντας την ανάγκη για μια πιο απλουστευμένη διαδικασία για την ενίσχυση της συνεργασίας και της αποτελεσματικότητας στη μετακίνηση στρατιωτικών μέσων. Αυτό το προτεινόμενο σύστημα επιδιώκει να προωθήσει ένα πιο ευέλικτο και ευέλικτο περιβάλλον για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, επιτρέποντας ταχύτερο και αποτελεσματικότερο συντονισμό σε περιόδους ανάγκης.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διοικητικής μέριμνας του ΝΑΤΟ, αντιστράτηγος Alexander Sollfrank, έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας καθορισμένων ζωνών τον Νοέμβριο, επιτρέποντας την ταχεία μετακίνηση στρατευμάτων και πυρομαχικών σε πιθανές συγκρούσεις με τη Ρωσία. Η ιδέα αυτή, που υπάρχει εδώ και χρόνια, βρίσκεται επί του παρόντος υπό συζήτηση, με πιθανές ανακοινώσεις να αναμένονται πριν από την επερχόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Το "δαιδαλώδες κουβάρι των κανονισμών που περιορίζουν την ανταλλαγή και τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού" στην ΕΕ έχει δημιουργήσει έναν "σημαντικό πονοκέφαλο" για τους σχεδιαστές του ΝΑΤΟ, αναφέρει το δημοσίευμα. "Οι διασυνοριακές ασκήσεις συχνά περιλαμβάνουν ιλιγγιώδεις ποσότητες γραφειοκρατίας που θα κόστιζαν κρίσιμο χρόνο σε μια στρατιωτική κρίση", πρόσθεσε.

Ο Sollfrank εστίασε την προσοχή στην επείγουσα ανάγκη για τα μέλη του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν και να τροποποιήσουν άμεσα τις δυσκίνητες γραφειοκρατικές διαδικασίες, καταβάλλοντας προσπάθειες για τη "μείωση ή την προσαρμογή της γραφειοκρατίας" όπου είναι δυνατόν. "Ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει. Απλά κάντε το. Και μην περιμένετε. Γιατί τελικά δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο", προειδοποίησε.

Παρουσίασε το θέμα με περιορισμούς, όπως η αδυναμία των αλεξιπτωτιστών να χρησιμοποιούν αλεξίπτωτα από άλλα κράτη μέλη, τονίζοντας την έλλειψη τεχνικών λόγων ή λόγων ασφαλείας για τέτοιους περιορισμούς. "Πού είναι το πρόβλημα, για παράδειγμα, ένας αλεξιπτωτιστής από ένα ευρωπαϊκό έθνος Α να χρησιμοποιεί αλεξίπτωτο από ένα γειτονικό έθνος Β, αφού έχει εκπαιδευτεί σε αυτό το σύστημα, ή να συνδέει εξοπλισμό από ένα έθνος στο ελικόπτερο ενός άλλου έθνους;", διερωτήθηκε. Εάν δεν υπάρχουν "τεχνικά ζητήματα ή ζητήματα ασφαλείας", δεν θα πρέπει να υπάρχουν εμπόδια, είπε.

Ο αντιστράτηγος Jan-Willem Maas, επικεφαλής της Διοίκησης Αμυντικής Υποστήριξης των ολλανδικών ενόπλων δυνάμεων, μετέφερε στους Times την ανάγκη για εκτεταμένη προετοιμασία, αναγνωρίζοντας πως η τρέχουσα κατάσταση ετοιμότητας υπολείπεται του απαιτούμενου επιπέδου. "Δεν είμαστε εκεί που θα έπρεπε να είμαστε. Αυτό είναι ξεκάθαρο", δήλωσε.

Σε απάντηση στις αυξανόμενες ανησυχίες, διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμβούλευσαν πρόσφατα τους πολίτες τους να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία. Αντιθέτως, η Μόσχα έχει σταθερά αποκηρύξει οποιαδήποτε τάση για πολεμική σύρραξη με το ΝΑΤΟ, όπως τονίζει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Πούτιν έχει απορρίψει τις προειδοποιήσεις για πιθανές εχθροπραξίες ως "ανοησίες", διαβεβαιώνοντας ότι η Μόσχα δεν έχει "κανένα συμφέρον" να εμπλακεί σε επιθετική ενέργεια εναντίον οποιουδήποτε μέλους του μπλοκ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε στην πρόταση του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μιας "στρατιωτικής Σένγκεν", χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως περαιτέρω κλιμάκωση της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης μεταξύ της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Ο Πεσκόφ αναμένει ότι οι δηλώσεις του ΝΑΤΟ σχετικά με την πιθανή δημιουργία μιας τέτοιας στρατιωτικής ρύθμισης θα αυξήσουν τις εντάσεις στην Ευρώπη και θα επιδεινώσουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ της συμμαχίας και της Ρωσίας.

Μετά την έκκληση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διοικητικής μέριμνας του ΝΑΤΟ, αντιστράτηγου Αλεξάντερ Σόλφρανκ, προς τα ευρωπαϊκά έθνη να χαλαρώσουν τους κανονισμούς για την ταχεία μετακίνηση στρατευμάτων σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους. Απαντώντας στο ερώτημα αν το Κρεμλίνο θεωρεί ότι πρόκειται για κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης ή απλώς για ένα βήμα κλιμάκωσης στην αντιπαράθεση της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με τη Ρωσία, ο Πεσκόφ άφησε να εννοηθεί το δεύτερο, προσθέτοντας ότι η συμμαχία "ανέκαθεν θεωρούσε τη χώρα μας υπό όρους εχθρό. Τώρα θεωρεί τη χώρα μας έναν προφανή εχθρό".

"Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης στην Ευρώπη, η οποία θα έχει τις συνέπειές της", δήλωσε ο Πεσκόφ. Σημείωσε ότι η Ρωσία βλέπει με ανησυχία την επέκταση του ΝΑΤΟ, προβάλλοντας πως τέτοιες εξελίξεις δεν θα μείνουν αναπάντητες.

Οι δηλώσεις του Ντμίτρι Πεσκόφ ακολουθούν την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πέρυσι για την ενίσχυση των δυνάμεων της συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη, με στόχο 300.000 στρατιώτες υψηλής ετοιμότητας σε εφεδρεία, συμπεριλαμβανομένων 100.000 ικανών να αναπτυχθούν σε ένα πιθανό πεδίο μάχης με τη Ρωσία εντός μιας εβδομάδας.

Η συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει εκφράσει σταθερά την προδιάθεσή της να ενταχθεί η Ουκρανία στις τάξεις της. Αντίθετα, η Μόσχα έχει τονίσει την προτίμησή της για μια ουδέτερη και ανεξάρτητη Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ως απειλή για τη ρωσική εθνική ασφάλεια και ως σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail