Η Πολωνία υποτάχθηκε στη Γερμανία σε δύο μέτωπα την περασμένη εβδομάδα

Οι φόβοι της συντηρητικής-εθνικιστικής αντιπολίτευσης της Πολωνίας ότι ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ θα υποτάξει τη χώρα τους στη Γερμανία ενισχύθηκαν μετά από δύο εξελίξεις αυτή την εβδομάδα. Ο υπουργός Άμυνας Wladyslaw Kosiniak-Kamysz υπέγραψε μια συμφωνία "στρατιωτικής Σένγκεν" με τη Γερμανία και την Ολλανδία στις Βρυξέλλες την Τρίτη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Radek Sikorski αρνήθηκε να αναφέρει τη λέξη επανορθώσεις όταν μίλησε με τον Γερμανό ομόλογό του για τις αποζημιώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου την επομένη.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Η πρώτη θα επιτρέψει στη Γερμανία να μετακινεί ελεύθερα στρατεύματα μέσω της Πολωνίας στη σχεδιαζόμενη βάση αρμάτων της στη Λιθουανία και πιθανότατα θα οδηγήσει στην πρώτη μόνιμη ανάπτυξή της εκεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αν κρίνουμε από τη ρητή υποδοχή αυτού ακριβώς του ίδιου σεναρίου από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Andrzej Szejn στα μέσα Ιανουαρίου. Αντί η Πολωνία να παίζει τον προβλεπόμενο από την προηγούμενη κυβέρνησή της ρόλο πρώτης γραμμής για τον περιορισμό της Ρωσίας, τώρα θα είναι η Γερμανία που θα το κάνει αυτό μέσω της προβλεπόμενης έννοιας "Φρούριο Ευρώπη", η οποία βασίζεται στην "στρατιωτική Σένγκεν".

Όσον αφορά την απροθυμία του Sikorski να αναφέρει τη λέξη αποζημιώσεις και το παράξενα διατυπωμένο αίτημά του προς "τη γερμανική κυβέρνηση να σκεφτεί δημιουργικά για το πώς θα βρεθεί μια μορφή αποζημίωσης για τις απώλειες του πολέμου", αυτό δεν ισοδυναμεί με τίποτα λιγότερο από την de facto ανάκληση του αιτήματος της προηγούμενης κυβέρνησης ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Ήταν πάντοτε μη ρεαλιστικό να περιμένουμε να πληρώσουν, αλλά είχε ως στόχο να ελαστικοποιήσει τις φιλοδοξίες της Πολωνίας για περιφερειακή ηγεσία. Τώρα είναι ένα μακρινό όνειρο μετά την επιστροφή του Τουσκ στην εξουσία.

Συνολικά, το νέο φιλελεύθερο-παγκοσμιοποιητικό καθεστώς της Πολωνίας έχει υποτάξει στρατιωτικά και πολιτικά τη χώρα τους στην ιδεολογικά ευθυγραμμισμένη Γερμανία, όπως ακριβώς προειδοποιούσε πως θα συνέβαινε η συντηρητική-εθνικιστική αντιπολίτευση, γεγονός που τη μετατρέπει στο μεγαλύτερο υποτελές κράτος του Βερολίνου. Οι πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις ενδέχεται σύντομα να τεθούν υπό την κηδεμονία της Bundeswehr, η οποία θα διαδραματίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον περιορισμό της Ρωσίας στην Ευρώπη κατ' εντολή των ΗΠΑ, ενώ οι Πολωνοί θα μπορούσαν να πληροφορηθούν ότι αυτό αποτελεί "δημιουργική αποζημίωση" για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Το αίτημα της προηγούμενης κυβέρνησης για αποζημιώσεις, όσο αδύνατο και αν ήταν να αναγκαστεί η Γερμανία να το εφαρμόσει, χρησίμευσε για να παρουσιάσει την Πολωνία ως γεωπολιτικά ισότιμη με τη γείτονα χώρα στον πλέον αδιέξοδο περιφερειακό ανταγωνισμό τους για επιρροή, ο οποίος έληξε με την επιστροφή του Τουσκ στην εξουσία. Η ντε φάκτο ακύρωση αυτής της πολιτικής μέσω της νέας πρότασης για μια "δημιουργική μορφή αποζημίωσης" συμβολίζει αντίθετα δυναμικά πως το νέο φιλελεύθερο-παγκοσμιοποιητικό καθεστώς δεν τολμά να προσβάλει τις ιστορικές ευαισθησίες του προστάτη του.

Ως απόλυτη ένδειξη πίστης, θα επιτρέψει επίσης στα γερμανικά στρατεύματα να κινούνται ελεύθερα στη χώρα, ενώ πιθανότατα θα τα προσκαλέσει να αναπτυχθούν μόνιμα και εκεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τη ρητή αποδοχή αυτού του σεναρίου από τον Szejn, το οποίο εδραιώνει φυσικά τη νέα επαναβεβαιωμένη ηγεμονία της Γερμανίας επί της Πολωνίας. Επομένως, η πατριωτική συντηρητική-εθνικιστική αντιπολίτευση θα αγωνιστεί να αποκαταστήσει την κυριαρχία της χώρας της, καθώς οι πολιτικές που εφαρμόζουν ενεργά οι φιλελεύθεροι-παγκοσμιοποιητές αντίπαλοί τους προορίζονται να είναι μη αναστρέψιμες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail