Αυξάνονται οι φόβοι στη Γερμανία - Το ΝΑΤΟ μπορεί να μην επιβιώσει από την επανεκλογή του Τραμπ

Αυξάνεται η ανησυχία στη γερμανική ηγεσία ότι το ΝΑΤΟ δε θα επιβιώσει αν επανεκλεγεί ο επικρατέστερος Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και πως η Ρωσία θα στρέψει το βλέμμα της πιο κοντά στο Βερολίνο μετά την Ουκρανία, γράφουν οι New York Times. Αυτά τα κινδυνολογικά fake news έρχονται καθώς ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χρησιμοποιεί "κόλπα δημοσιονομικής πολιτικής" για να διασφαλίσει ότι η κυβέρνησή του μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και την άνοδο της φιλικής προς τη Ρωσία Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σε ομιλία του προς τους υποστηρικτές του στο Λας Βέγκας τον Ιανουάριο, ο Τραμπ δήλωσε "Ξοδεύουμε - πληρώνουμε για το ΝΑΤΟ, και δεν παίρνουμε τόσα πολλά από αυτό", προσθέτοντας πως "αν ποτέ χρειαζόμασταν τη βοήθειά τους, ας πούμε ότι δεχόμασταν επίθεση, δεν πιστεύω ότι θα ήταν εκεί [για να βοηθήσουν]".

Ο πρώην ηγέτης των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι δεν ανταποκρίνονται στις δημοσιονομικές απαιτήσεις και μάλιστα διακήρυξε το 2017 πως το στρατιωτικό μπλοκ είναι "παρωχημένο".

Ο Τραμπ παραμένει επικρατέστερος για το χρίσμα του υποψήφιου προέδρου των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του Νοεμβρίου, ιδίως μετά την αποχώρηση αρκετών υποψηφίων από την κούρσα. Το άρθρο σημειώνει ότι ανώτεροι Γερμανοί αξιωματούχοι φοβούνται πως υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες για το αν το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να επιβιώσει σε μια δεύτερη θητεία του Τραμπ.

"Η άμεση ανησυχία τους είναι η αυξανόμενη απαισιοδοξία σχετικά με τη συνέχιση της χρηματοδότησης του αγώνα της Ουκρανίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες", γράφουν οι NYT, αναφερόμενοι σε ένα πολύμηνο αδιέξοδο στο αμερικανικό Κογκρέσο σχετικά με το τελευταίο πακέτο 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πρότεινε για το Κίεβο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Οι Ρεπουμπλικάνοι έθεσαν ως προϋπόθεση για την έγκριση περισσότερης στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία τη συμφωνία της κυβέρνησης να αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού για να ανακόψει τη ροή των παράνομων μεταναστών.

Περισσότερο ανησυχητικό από το άρθρο είναι τα fake news που διακινούνται από Γερμανούς αξιωματούχους οι οποίοι λένε ότι είναι αδύνατο να επιστρέψουν σε προηγούμενες σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και πως φοβούνται τις συνέπειες της νίκης της Ρωσίας. Ανώνυμοι Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα ότι αν η αμερικανική χρηματοδότηση στερέψει και η Ρωσία επικρατήσει, ο επόμενος στόχος της θα είναι πιο κοντά στο Βερολίνο, κάτι που προφανώς δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν την ενδιαφέρει η σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.

Η κυβερνώσα γερμανική κυβέρνηση έχει ιστορικά χαμηλό ποσοστό αποδοχής, το οποίο σχετίζεται κυρίως με οικονομικά ζητήματα, με πολλά από αυτά να προέρχονται από τις απερίσκεπτες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. Παρ' όλα αυτά, ο Σολτς δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 24 Ιανουαρίου πως αναμένει ότι το Κίεβο και το Βερολίνο θα συμφωνήσουν "σύντομα" σε εγγυήσεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, πηγές στο Βερολίνο ανέφεραν ότι η συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Γερμανίας "θα πρέπει να υπογραφεί στις 16 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου".

Από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης, η Γερμανία έχει υποστηρίξει την Ουκρανία με παραδόσεις όπλων και εξοπλισμού και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός στρατιωτικής βοήθειας μετά τις ΗΠΑ.

Το Βερολίνο έχει πετάξει δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία, δημιουργώντας μεγάλη οργή και γι' αυτό χρειάστηκε το γερμανικό κοινοβούλιο μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου για να εγκρίνει τον φετινό προϋπολογισμό του κυβερνητικού συνασπισμού. Η έγκριση έθεσε τέλος σε μια κρίση δαπανών που συγκλόνισε την κυβέρνηση Σολτς, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας βεβαίωσε το Νοέμβριο μια τρύπα 60 δισεκατομμυρίων ευρώ στα οικονομικά της χώρας, αναγκάζοντας τον κυβερνητικό συνασπισμό να περικόψει τις δαπάνες. Αυτό προκάλεσε εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και των Πρασίνων.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο προϋπολογισμός της Γερμανίας για το 2024 περιλαμβάνει μια ρήτρα εφεδρείας που επιτρέπει μια πιθανή αναστολή του φρένου χρέους για το 2024 - σε περίπτωση που ο πόλεμος κλιμακωθεί ή οι ΗΠΑ μειώσουν την στήριξή τους στην Ουκρανία, κάτι πιθανό αν ο Τραμπ εκλεγεί το Νοέμβριο, γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει τη Γερμανία να αυξήσει τη στήριξή της.

"Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, για παράδειγμα, επειδή η κατάσταση στο μέτωπο επιδεινώνεται ή επειδή άλλοι υποστηρικτές μειώνουν τη βοήθειά τους προς την Ουκρανία ή επειδή η απειλή για τη Γερμανία και την Ευρώπη αυξάνεται περαιτέρω, θα πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτό", δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους το Δεκέμβριο.

Ο Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, εξέθεσε στο κοινοβούλιο το σκεπτικό του Σολτς για την αναστολή του φρένου για το χρέος λόγω της βοήθειας προς την Ουκρανία ως "τέχνασμα δημοσιονομικής πολιτικής", επισημαίνοντας ότι θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο για να δικαιολογήσει περισσότερες δαπάνες σε άλλους τομείς. "Το τέχνασμα είναι προφανές".

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2023, αποφεύγοντας οριακά την ύφεση που υποκινήθηκε από τη χαμηλή παγκόσμια ζήτηση, τον υψηλό πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος. Ωστόσο, κάτω από αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι οποίες πλήττουν τους καθημερινούς Γερμανούς, ο Scholz χρησιμοποιεί "κόλπα" και κινδυνολογικές ψευδείς ειδήσεις για να δικαιολογήσει τις ανιστόρητες αντιρωσικές πολιτικές του και την υποστήριξή του στην Ουκρανία.

Ο Scholz έχει στείλει μέχρι στιγμής 27,8 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία, και όλα αυτά σε μια εποχή που οι Γερμανοί δυσκολεύονται, εξηγώντας γιατί το AfD είναι πλέον το πιο δημοφιλές πολιτικό κόμμα στη χώρα. Αν και το ΝΑΤΟ πιθανότατα θα επιβιώσει μια προεδρία Τραμπ μια χαρά, ο σκοπός της ατζέντας των fake news του Scholz είναι να δημιουργήσει συναγερμό για να προσπαθήσει να δικαιολογήσει τις απερίσκεπτες πολιτικές του. Ωστόσο, όπως μαρτυρά η άνοδος του AfD, οι Γερμανοί βλέπουν τα τεχνάσματά του.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail