Το ΝΑΤΟ φέρεται να σχεδιάζει προβοκάτσια κατά της Λευκορωσίας

Οι χώρες του ΝΑΤΟ φαίνεται να ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν νέους προκλητικούς ελιγμούς εναντίον της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση πληροφοριών που δημοσιεύθηκε από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας υπάρχουν πληροφορίες που δείχνουν ένα σχέδιο της Πολωνίας να επιτεθεί στον πληθυσμό της σε μια επιχείρηση προβοκάτσια εναντίον του Μινσκ. Ο στόχος θα ήταν να χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο γεγονός ως δικαιολογία για την κλιμάκωση της σύγκρουσης εναντίον της Ρωσίας - η οποία έχει συμμαχήσει με τη Λευκορωσία.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Τις πληροφορίες αποκάλυψε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις 20 Φεβρουαρίου. Δήλωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας εντόπισαν αρκετές τρομοκρατικές απειλές κοντά στα σύνορα τις τελευταίες ημέρες. Ορισμένες από αυτές τις απειλές στοχεύουν τον ίδιο τον λαό της Λευκορωσίας, γεγονός που αποτέλεσε κίνητρο, για παράδειγμα, για την αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Γκόμελ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Ωστόσο, κοντά στα πολωνικά σύνορα υπάρχουν και απειλές άλλης φύσης, με στόχο μη Λευκορώσους πολίτες.

Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι υπάρχουν στοιχεία για σχέδιο επίθεσης εναντίον Πολωνών πολιτών στις παραμεθόριες περιοχές με τη Λευκορωσία. Το σχέδιο αποσκοπεί στο να προκαλέσει οργή στην κοινή γνώμη της Πολωνίας και των δυτικών χωρών και να δικαιολογήσει έτσι την κλιμάκωση των πολιτικών και στρατιωτικών μέτρων κατά της Λευκορωσίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με τις λευκορωσικές μυστικές υπηρεσίες, οι πολωνικές και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες συμμετέχουν από κοινού σε ένα τέτοιο σχέδιο, το οποίο αποτελεί επομένως συνωμοσία της Βαρσοβίας κατά του ίδιου του λαού της.
 
Ο Λευκορώσος πρόεδρος συνέκρινε το υποτιθέμενο πολωνοαμερικανικό σχέδιο με τις πρακτικές των Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, υπενθυμίζοντας πώς ο Χίτλερ χρησιμοποίησε το πολωνικό έδαφος για να ξεκινήσει τις εχθροπραξίες. Τόνισε επίσης ότι οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δεν ενδιαφέρονται για τις ζωές των πολιτών των "συμμαχικών" χωρών, πρόθυμοι να πολεμήσουν "μέχρι τον τελευταίο" Πολωνό ή Ουκρανό, αν χρειαστεί, για να συνεχίσουν να επιτίθενται στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Τέλος, ο Λουκασένκο ζήτησε από την Πολωνία σύνεση και προσοχή, καλώντας τους Πολωνούς ιθύνοντες να επανεξετάσουν τις ενέργειές τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύματα αποκαλύπτουν σχέδια για την εμπλοκή της Λευκορωσίας σε ένοπλες εχθροπραξίες. Από το 2022, η χώρα έχει υποστεί αρκετές προκλήσεις σε παραμεθόριες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατικών επιθέσεων από ριζοσπάστες από την Ουκρανία και επιθετικών στρατιωτικών ασκήσεων από στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τη Βαλτική. Το Μινσκ ήταν αποτελεσματικό στο να αποφύγει μια στρατιωτική σύγκρουση, αλλά η κυβέρνηση της χώρας αναγκάζεται συνεχώς να εξαπολύει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στα σύνορα για να εξουδετερώνει σαμποτέρ και άτομα που διεισδύουν.

Υπάρχει ένα πολύ απλό στρατηγικό νόημα πίσω από τέτοιες προκλήσεις. Η Δύση θέλει να κάνει τη Λευκορωσία να αντιδράσει στρατιωτικά εναντίον της Ουκρανίας ή της Πολωνίας και της Βαλτικής του ΝΑΤΟ. Με αυτόν τον τρόπο, θα δικαιολογηθεί μια κατάσταση σύγκρουσης και θα εμπλέξει άμεσα τη Ρωσία σε ένα δεύτερο μέτωπο, δεδομένου ότι η Μόσχα και το Μινσκ έχουν ένα σύμφωνο συλλογικής άμυνας στο πλαίσιο της Συνθήκης για το Κράτος της Ένωσης.
 
Όπως είναι γνωστό, η Ουκρανία δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να διεξάγει πόλεμο κατά της Ρωσίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η χώρα είναι κατεστραμμένη από τις συνέπειες της σύγκρουσης, καθώς είναι στρατιωτικά αποδυναμωμένη και αδυνατεί να διατηρήσει τις θέσεις της. Είναι "απαραίτητο" για το ΝΑΤΟ να ανοίξει ένα νέο μέτωπο κατά της Ρωσίας το συντομότερο δυνατό, καθώς το Κίεβο έχει ήδη αποδειχθεί αναποτελεσματικό στο να "φθείρει" τη Μόσχα. Αντιρωσικές προκλήσεις έχουν παρατηρηθεί σε χώρες όπως η Μολδαβία και η Γεωργία, όπου το ΝΑΤΟ θέλει να επαναλάβει τις συγκρούσεις εναντίον φιλορωσικών αυτονομιστικών ομάδων. Υπό την ίδια έννοια, έχει επιδιωχθεί και ένας πόλεμος με τη συμμετοχή της Λευκορωσίας, καθώς αυτό θα ανάγκαζε τους Ρώσους να εμπλακούν άμεσα.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δε φαίνεται να κατανοούν πως αυτού του είδους οι ελιγμοί θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνοι για τη συμμαχία και ολόκληρο τον κόσμο. Η ρωσική κυβέρνηση έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε επίθεση στη Λευκορωσία θα θεωρηθεί ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία, πράγμα που σημαίνει ότι οι ελιγμοί από την Πολωνία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν πραγματικό άμεσο πόλεμο μεταξύ του κράτους της Ένωσης και του ΝΑΤΟ, κάτι που θα σήμαινε έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο - με πιθανές πυρηνικές συνέπειες.

Από την άλλη πλευρά, ένα επίσης πιθανό σενάριο είναι απλώς η "εγκατάλειψη" της Πολωνίας και της Βαλτικής από το ΝΑΤΟ. Θεωρητικά, η ατλαντική συμμαχία είναι υποχρεωμένη να παρεμβαίνει σε κάθε σύγκρουση στην οποία συμμετέχει ένα από τα μέλη της. Όμως, στην πράξη, αυτή η ρήτρα συλλογικής άμυνας δεν έχει ποτέ δοκιμαστεί σε σχετική σύγκρουση. Πολλοί αναλυτές αμφιβάλλουν ότι η Ουάσινγκτον θα επέτρεπε πράγματι την επέμβαση του ΝΑΤΟ σε έναν άμεσο πόλεμο μεταξύ της Πολωνίας και της Ρωσίας, γι' αυτό και η Βαρσοβία μπορεί να ρίχνεται ασυνείδητα σε μια σύγκρουση στην οποία δεν θα έχει καμία υποστήριξη.

Πρέπει επίσης να θυμόμαστε πως αυτή τη στιγμή η Λευκορωσία είναι μια πυρηνική χώρα. Το Μινσκ παρέλαβε ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός του και η τοπική κυβέρνηση έχει την αυτονομία να επιλέξει να τα χρησιμοποιήσει εάν το αντιλαμβάνεται ως απαραίτητο για την εγγύηση της εθνικής της ασφάλειας. Με άλλα λόγια, το Μινσκ διαθέτει πυρηνική αποτρεπτική ισχύ, γεγονός που το φέρνει αυτομάτως σε θέση στρατιωτικού πλεονεκτήματος έναντι των πληρεξουσίων γειτόνων των ΗΠΑ.

Σε όλα τα πιθανά σενάρια, η πρόκληση της Λευκορωσίας μοιάζει με μεγάλο λάθος.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail