Η Γερμανία είναι έτοιμη για τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δύο δεκαετιών - έρευνα

pixabay / 12138562O
Freepen.gr - Οι γερμανικές επιχειρήσεις αναμένουν ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 0,5% φέτος, γεγονός που θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη συνεχή χρονιά πτώσης και τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων είκοσι ετών, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διεξήγαγε το βιομηχανικό και εμπορικό επιμελητήριο DIHK σε περισσότερες από 27.000 επιχειρήσεις.

Από τους ερωτηθέντες, το 35% αναμένει επιδείνωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους επόμενους 12 μήνες, ενώ μόνο το 14% αναμένει βελτίωση.

Παράλληλα, το 29% των ερωτηθέντων αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση του επιχειρηματικού κλίματος ως "καλή", ενώ το 22% εκφράζει την αντίθετη άποψη. Η μείωση κατά 0,5% που προβλέπει η δημοσκόπηση του DIHK έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη πρόβλεψη της γερμανικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 0,2%.

Η Γερμανία έχει πληγεί από μια σοβαρή κρίση τα τελευταία χρόνια, καθώς οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί, ενώ η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων και η αδύναμη εγχώρια ζήτηση επιβαρύνουν τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% σε ετήσια βάση το 2023, καθιστώντας την τη μόνη οικονομία της G7 που θα συρρικνωθεί το 2023.

"Η κακή διάθεση μεταξύ των επιχειρήσεων εδραιώνεται όλο και περισσότερο", δήλωσε το DIHK, προσθέτοντας ότι αν η πρόβλεψη της δημοσκόπησης επαληθευτεί, θα είναι μόλις η δεύτερη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας που η οικονομία συρρικνώνεται για δύο συνεχόμενα έτη.

Η χώρα αντιμετώπισε παρόμοιες προκλήσεις το 2002 και το 2003, όταν δύο διαδοχικές υφέσεις ανάγκασαν το Βερολίνο να εισαγάγει επιθετικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική πρόνοια, οι οποίες πιστώθηκαν με την ανύψωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της χώρας.

"Πρόκειται για ένα σαφές σήμα συναγερμού που η Γερμανία και η Ευρώπη πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους", δήλωσε ο επικεφαλής του DIHK Martin Wansleben.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκδώσει προηγουμένως μια δυσμενή πρόβλεψη πως η Γερμανία θα αποτελέσει το μεγαλύτερο φρένο στην ανάπτυξη της ΕΕ τόσο το 2023 όσο και το 2024, με μέτρια αύξηση 0,3% το 2024 και 1,2% το 2025.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail