Ο Ερντογάν, ο οποίος επί μακρόν διαφήμιζε τον εαυτό του στον μουσουλμανικό κόσμο ως υπέρμαχο των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και σφοδρό επικριτή του Ισραήλ, έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Ισραήλ πως είναι ένα "τρομοκρατικό κράτος" και διαπράττει "γενοκτονία" στη Γάζα λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.
Τα στοιχεία του εμπορίου, ωστόσο, λένε μια διαφορετική ιστορία.
Σύμφωνα με τον ερευνητή δημοσιογράφο Metin Cihan, οι αποστολές από τα τουρκικά λιμάνια περιλάμβαναν ένα ευρύ φάσμα αγαθών, όπως χάλυβα, τσιμέντο και τρόφιμα, με τις τουρκικές εταιρείες να είναι οι κύριοι προμηθευτές.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το Ισραήλ εμπλέκεται άμεσα σε αυτό το εμπόριο μέσω κρατικών εταιρειών.
Η φιλοκυβερνητική Eren Holding, η οποία περιγράφεται από τον Cihan ως ένας από τους κύριους προμηθευτές τσιμέντου και οικοδομικών υλικών στο Ισραήλ, συνέχισε τις παραδόσεις της χωρίς διακοπή από την αρχή της σύγκρουσης, παρέχοντας πάνω από 200.000 τόνους υλικών.
Παρά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση και την καταδίκη του Ερντογάν, το Ισραήλ παραμένει σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Τουρκία, καταλαμβάνοντας τη 13η θέση στη λίστα των τουρκικών εξαγωγών το 2023. Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε σε 5,42 δισ. δολάρια πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας το 2,1% των συνολικών εξαγωγών της Τουρκίας, μια μείωση από τα 7 δισ. δολάρια το 2022.
Τα στοιχεία του τουρκικού Υπουργείου Μεταφορών δείχνουν ότι μεταξύ 7 Οκτωβρίου και 31 Δεκεμβρίου 2023, κατά μέσο όρο οκτώ πλοία την ημέρα πραγματοποίησαν συνολικά 701 ταξίδια από τουρκικά λιμάνια προς το Ισραήλ. Από αυτά, τα 480 ταξίδεψαν απευθείας, ενώ τα 221 χρησιμοποίησαν την Τουρκία ως χώρα διαμετακόμισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τουρκικές εξαγωγές προς το Ισραήλ αυξήθηκαν στα 430,6 εκατομμύρια δολάρια τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας αύξηση 34,8% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει τη συνέχιση και μάλιστα αυξανόμενη οικονομική σχέση παρά την πολιτική ρητορική.