Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν για τα επακόλουθα του πολέμου στην Ουκρανία

Φωτογραφία: SCF
Η εξέχουσα δεξαμενή σκέψης για τη χάραξη πολιτικής των ΗΠΑ δημοσίευσε πρόσφατα μια μακροσκελή έκθεση σχετικά με τα λεγόμενα επακόλουθα του πολέμου στην Ουκρανία.

Sonja van den Ende - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ πρέπει να παραδεχτούν πως οι ΗΠΑ χάνουν άλλον έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων μαζί με τα δορυφορικά κράτη της Ευρώπης. Προηγουμένως έχασαν στο Αφγανιστάν (μετά από περισσότερα από 20 χρόνια, ένα δεύτερο Βιετνάμ), επίσης πρόσφατα στη Συρία και το Ιράκ, και τώρα στην Ουκρανία.

Ακόμη και οι λεγόμενοι "ειδικοί της Ρωσίας" στην Ευρώπη παραδέχονται ότι η Ουκρανία χάνει.

"Δεν αποκλείω πως η Ουκρανία θα χάσει τον πόλεμο φέτος. Η Ευρώπη έχει εκτιμήσει λανθασμένα τον ρωσικό στρατό", λέει ο Βέλγος "ειδικός της Ρωσίας" Joris van Blade στην De Standaard.

Η Ρωσία έχει και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων και ο ρωσικός λαός δεν πρόκειται να σταματήσει τον πόλεμο, πιστεύει. "Χάσαμε ιστορικές ευκαιρίες για να κάνουμε την Ευρώπη πιο ασφαλή".

Σύμφωνα με τη μελέτη της Rand, δύο σενάρια είναι πιθανά: μια λεγόμενη "σκληρή γραμμή" ή μια "μαλακή γραμμή" μεταπολεμικά. Φυσικά, οι ΗΠΑ προτιμούν ένα μεταπολεμικό αποτέλεσμα μαλακής γραμμής, όπου εξακολουθούν να έχουν περιθώρια για χειραγώγηση και πιθανό πραξικόπημα και βαλκανοποίηση (διχοτόμηση) της Ρωσίας, όπως ακριβώς έκαναν στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Σύμφωνα με το Rand, η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη έχει αυξηθεί σε περίπου 100.000 άτομα προσωπικό από την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν επιθετική αεροπορία από τη Γερμανία στη Λιθουανία, συστήματα αεράμυνας Patriot από τη Γερμανία στη Σλοβακία και την Πολωνία και τακτικά μαχητικά αεροσκάφη F-15 από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Πολωνία. Επιπλέον, ευρωπαϊκές χώρες στέλνουν F-16 στη Ρουμανία, όπως ανέφεραν πρόσφατα οι Κάτω Χώρες. Αυτά τα F-16 είναι ικανά να επιτεθούν εναντίον ρωσικών πόλεων. Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε αυτές τις αποστολές ως μέρος ενός πολεμικού αιφνιδιασμού για να αποτρέψει τη Ρωσία από το να επεκτείνει την επιθετικότητά της πέρα από την Ουκρανία για να επιτεθεί σε συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Οι ηγέτες στην Ευρώπη είναι σχεδόν υστερικοί. Ο ένας μετά τον άλλον διακηρύσσουν ότι η Ρωσία πρόκειται να εισβάλει στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τη Μολδαβία, τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία. Η Ολλανδία, η Γερμανία και η Γαλλία προειδοποιούν τους λαούς τους να περιμένουν επίθεση από τη Ρωσία, όπως και η Σουηδία, η οποία προσχώρησε πρόσφατα στο ΝΑΤΟ.

Ο πληθυσμός τρομάζει από την ανιστόρητη ρητορική των πολιτικών του. Η επιστράτευση πρέπει να επανενεργοποιηθεί και η Γερμανία έχει ακόμη και μια ιδέα έτοιμη να στρατολογήσει μετανάστες (περίπου 1,5 εκατομμύριο αξιόμαχους άνδρες) και να τους δελεάσει να πάρουν διαβατήριο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν επίσης για τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ, αφού ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ έκανε σχόλια που υποδηλώνουν πως θα εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ και θα αφήσει την Ευρώπη να τα βγάλει πέρα μόνη της. Ανησυχούν ότι οι ΗΠΑ μπορεί να τους εγκαταλείψουν.

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης διάσκεψης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ακούστηκε έντονη πολεμική ρητορική. "Ζούμε σε μια εποχή όπου πρέπει να περιμένουμε το απροσδόκητο", δήλωσε ο Ολλανδός ναύαρχος του ΝΑΤΟ Ρομπ Μπάουερ. Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Άμυνας της Δανίας και της Γερμανίας προειδοποίησαν για έναν πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία μέσα σε πέντε χρόνια.

Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποθέτουν ότι το σενάριο της "σκληρής γραμμής" είναι πιθανό τα επόμενα χρόνια. Διακηρύσσουν μέσω των φερέφωνών τους στα ελεγχόμενα από τις εταιρείες ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης πως η Ρωσία γίνεται πολύ πιο "δεκτική στον κίνδυνο". Ως εκ τούτου, υπολογίζουν ότι μια σκληρή προσέγγιση μπορεί να αυξήσει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να αποτρέψει την υποτιθέμενη ρωσική επιθετικότητα.

Είναι και πάλι η εποχή του χρόνου για τη γερακίσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, στη Βαυαρία της Γερμανίας. Πρόκειται για το φόρουμ στο οποίο ο πρόεδρος Πούτιν προκάλεσε συναγερμό όταν εκφώνησε την περίφημη ομιλία του το 2007, καθιστώντας σαφές ότι ο μονοπολικός κόσμος έχει τελειώσει και πως ένας πολυπολικός κόσμος θα αναδυθεί στο ορατό μέλλον. Η πρόβλεψη του Πούτιν προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στους δυτικούς ηγέτες.

Το φετινό θέμα του Μονάχου εμψυχώνεται από την υποτιθέμενη υπονόμευση του ΝΑΤΟ από τον Τραμπ. Η έκκληση για υποστήριξη από τις ΗΠΑ έχει γίνει πιο επείγουσα από ορισμένους Ευρωπαίους πολιτικούς. Η Ουκρανία στερείται όπλων και πυρομαχικών, λένε ανοιχτά. Η Ρωσία είναι μερικές φορές πέντε φορές ανώτερη στο πεδίο της μάχης. Επιπλέον, ένα πακέτο στήριξης των ΗΠΑ ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων εγκρίθηκε από τη Γερουσία την περασμένη εβδομάδα, αλλά η Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, θα μπορούσε να το απορρίψει - και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι θα το κάνει.

Η Ευρώπη, με τη σειρά της, δε θα είναι σε θέση να καλύψει αυτό το κενό και, ως εκ τούτου, η Ουκρανία θα χάσει τον πόλεμο δι' αντιπροσώπων για τις ΗΠΑ και τη Δύση.

Εκτός από την παρουσία του Ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι λομπίστες θα χρησιμοποιήσουν επίσης την ευκαιρία στο Μόναχο για να πιέσουν τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και αντιπροσώπους να υποστηρίξουν την Ουκρανία (με χρήματα). Πουθενά αλλού εκτός των ΗΠΑ δεν μπορείτε να βρείτε τόσους πολλούς Αμερικανούς πολιτικούς σε ένα μέρος όσο στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου φέτος.

Η συμμετοχή του Ζελένσκι στο συνέδριο αναμενόταν εδώ και αρκετό καιρό, αλλά δεν είχε ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα.

Πέρυσι, άνοιξε τη σημαντικότερη συνάντηση δυτικών πολιτικών και εμπειρογνωμόνων σε θέματα πολιτικής ασφάλειας μέσω βιντεοκλήσης. Τώρα συμμετέχει αυτοπροσώπως για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Φοβάται για τη θέση του- χάνει τον πόλεμο δι' αντιπροσώπων για λογαριασμό των ΗΠΑ και της ΕΕ/του ΝΑΤΟ.

Ο ηθοποιός-πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι θέλει απεγνωσμένα να εξασφαλίσει μελλοντική ευρωπαϊκή υποστήριξη.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις συμμετέχει στη διάσκεψη του Μονάχου αντί του Τζο Μπάιντεν. Στα δυτικά μέσα ενημέρωσης κυκλοφορούν φήμες ότι η γνωστική κατάσταση του Μπάιντεν έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο και δεν είναι σε θέση να έρθει. Εάν ο Μπάιντεν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, η Χάρις θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος μετά την αναπόφευκτη αποχώρησή του κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης θητείας; Πιθανότατα αυτή είναι η πρόθεσή του.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν, θα προτιμούσε να έχει νικητή τον Μπάιντεν παρά τον Τραμπ. Με τον διπλωματικό του τρόπο, είπε πως ο Μπάιντεν είναι ένας πολιτικός της "παλιάς σχολής", εννοώντας φυσικά πως μια δημοκρατική κυβέρνηση με τους Μπάιντεν/Χάρις είναι πιο εύκολο να κατανοηθεί και να εκτιμηθεί από τον Τραμπ, ο οποίος είναι ιδιότροπος και απρόβλεπτος.

Αυτά είναι τα γεγονότα: η υποτιθέμενη ηγεμονία των δυτικών κρατών καταρρέει. Η "συλλογική Δύση" χάνει τους πολέμους της. Το καθεστώς και οι οικονομίες τους βρίσκονται σε καθοδική πορεία, ακόμη και πριν από την Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση.

Οι πολιτικοί και οι ελίτ που στέκονται πίσω τους, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) και άλλοι ημι-εθνικοί οργανισμοί (συνήθως δυτικού προσανατολισμού) θέλουν να αντισταθμίσουν αυτή την ιστορική απώλεια του μονοπολικού κόσμου με ένα νέο σύστημα, μακριά από την ορυκτή ενέργεια, δήθεν για το κλίμα, αλλά στην πραγματικότητα για να προσπαθήσουν να αποδυναμώσουν και να απομονώσουν τη Ρωσία καταστρέφοντας την οικονομία της που βασίζεται στους άφθονους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι Ευρωπαίοι λεγόμενοι ηγέτες, στην πραγματικότητα "υποτελείς" των ΗΠΑ, ακολούθησαν δουλοπρεπώς την ατζέντα της δημιουργίας ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, ο οποίος θα μπορούσε να μετατραπεί σε θερμό πόλεμο. Αντί να ποντάρουν στη διπλωματία, έχουν επιλέξει τον δρόμο του πολέμου, σε αντίθεση με την (δυτική) Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ, όπου οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει αυτή την ατζέντα στον Παγκόσμιο Νότο. Αυτή η ατζέντα αναφέρει επίσης ότι πρέπει να επιδιώξουμε την ειρήνη και την ευημερία για όλους. Πρόκειται λοιπόν για ένα ακόμη ψέμα της Παγκόσμιας Δύσης, ή μάλλον της αυτοκρατορίας του ψέματος, η οποία έχει πλέον βυθιστεί στα δικά της ψέματα. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail