Η οικονομία της Γερμανίας δέχεται πλήγμα από το φυσικό αέριο

Η πτώση της βιομηχανικής ισχύος της Γερμανίας γίνεται ολοένα και πιο εμφανής, με την απώλεια του προσιτού ρωσικού φυσικού αερίου να επιδεινώνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές. Όπως αναφέρει το Bloomberg News, το καθεστώς της χώρας ως βιομηχανικής υπερδύναμης υφίσταται μια αξιοσημείωτη μεταμόρφωση, σηματοδοτώντας την κορύφωση μιας παρακμής που εκτυλίσσεται από το 2017.
 
Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η πρόσφατη διακοπή των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου το 2022, συνέπεια των τιμωρητικών μέτρων κατά της Μόσχας λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας. Ο αντίκτυπος είναι αισθητός, οδηγώντας σε μια επιταχυνόμενη αποβιομηχάνιση που χαρακτηρίζεται από το κλείσιμο εργοστασίων και τη μεταφορά γραμμών παραγωγής στο εξωτερικό. Η μετατόπιση αυτή οφείλεται στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο για τους Γερμανούς κατασκευαστές να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Οι επιπτώσεις επεκτείνονται πέρα από τις απλές οικονομικές μετατοπίσεις, καθώς εργοστάσια ηλικίας εκατοντάδων ετών αναγκάζονται να κλείσουν τις δραστηριότητές τους. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες αναγκάζονται να αναζητήσουν παρηγοριά σε χώρες όπου το κόστος παραγωγής είναι πιο ευνοϊκό.

"Δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες, αν είμαι ειλικρινής", δήλωσε στο πρακτορείο ο Stefan Klebert, διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας μηχανημάτων GEA Group AG. "Είμαι πραγματικά αβέβαιος πως μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την τάση. Πολλά πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν πολύ γρήγορα".

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο από την Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών, το κύριο κίνητρο για τη μεταφορά επενδύσεων στο εξωτερικό εδράζεται στις ανησυχίες σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια και το σχετικό κόστος. Μεταξύ των κλάδων που επηρεάζονται σημαντικά από τη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, οι παραγωγοί χημικών προϊόντων ξεχωρίζουν σε περίοπτη θέση. Μεγάλοι παίκτες όπως η BASF SE, ο μεγαλύτερος παραγωγός χημικών προϊόντων στην Ευρώπη, και η Lanxess AG, ανταποκρίνονται σε αυτή την πρόκληση εφαρμόζοντας σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, οι επιπτώσεις του αυξημένου ενεργειακού κόστους αντανακλούν σε διάφορους κλάδους. Ειδικότερα, η γαλλική εταιρεία κατασκευής ελαστικών Michelin και η αντίστοιχη αμερικανική Goodyear είτε κλείνουν είτε μειώνουν τις εγκαταστάσεις τους στη Γερμανία. Η Maria Rottger, περιφερειακή επικεφαλής της Michelin, τόνισε τον απαγορευτικό χαρακτήρα του κόστους για τους Γερμανούς εξαγωγείς, επισημαίνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν για την επίτευξη ακμάζουσας λειτουργίας.

"Παρά τα κίνητρα των εργαζομένων μας, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν μπορούμε να εξάγουμε ελαστικά φορτηγών από τη Γερμανία σε ανταγωνιστικές τιμές. Εάν η Γερμανία δεν μπορεί να εξάγει ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον, η χώρα χάνει ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της".

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ υποστήριξε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Φρανκφούρτη πως οι οικονομικές προκλήσεις της Γερμανίας μεταφράζονται σε μείωση της ευημερίας. Την ανικανότητα της χώρας να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη τόνισε ο Λίντνερ, ο οποίος είναι ταυτόχρονα ηγέτης του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στη Γερμανία.

"Δεν είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί", δήλωσε ο Λίντερ. "Γινόμαστε όλο και πιο φτωχοί, επειδή δεν έχουμε ανάπτυξη. Μένουμε πίσω".

Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ακολουθούν την πρόσφατη δημοσίευση απαισιόδοξων προοπτικών από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ο οργανισμός μείωσε σημαντικά την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Γερμανίας φέτος, προβλέποντας πλέον μόλις 0,3%, η οποία είναι αισθητά χαμηλότερη από το 2,9% που προβλέπεται για την G20 και υπολείπεται ακόμη και του 0,6% που αναμένεται για την Ευρωζώνη.

Στις οικονομικές ανησυχίες έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή που αναμένονται αργότερα αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δείξουν τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008. Η περίοδος αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική ύφεση για τη γερμανική βιομηχανία, που θυμίζει τις επιπτώσεις που σημειώθηκαν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

"Είναι αδιανόητο για μένα η κυβέρνηση να μη βγάζει κανένα συμπέρασμα από αυτή την ανάλυση", δήλωσε ο Λίντερ.

Αναφερόμενος στον αλληλένδετο χαρακτήρα των κοινωνικών δεσμεύσεων της Γερμανίας, ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner υπογράμμισε πως η εκπλήρωση των κοινωνικών υποχρεώσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν πτυχές όπως η διατήρηση της τρέχουσας κατάστασης της κοινωνικής ασφάλισης, οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και η επιτακτική ανάγκη αύξησης των δαπανών για την εξωτερική ασφάλεια, εξαρτάται από την ενίσχυση της οικονομικής ευημερίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε τον Ιανουάριο η Destatis, η χώρα παρουσίασε μείωση του προσαρμοσμένου σε τιμές ΑΕΠ κατά 0,3% το προηγούμενο έτος. Ταυτόχρονα, η βιομηχανική παραγωγή, εξαιρουμένων των κατασκευών, παρουσίασε συρρίκνωση 2%. Η μείωση αυτή αποδίδεται κυρίως στη σημαντική μείωση της παραγωγής στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η γερμανική οικονομία παρουσίασε συρρίκνωση. Μελέτη που διεξήγαγε η εταιρεία συμβούλων Alvarez & Marsal αποκάλυψε ότι το 15% των γερμανικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν σήμερα δυσχέρεια, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη αδύναμων ισολογισμών. Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω ποσοστό δυσπραγίας σημείωσε αύξηση από το περσινό επίπεδο του 9%, τοποθετώντας τη Γερμανία με το υψηλότερο ποσοστό δυσπραγίας στην Ευρώπη, όπως αναφέρει η εταιρεία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, το Δεκέμβριο, εξέφρασε την άποψη ότι τα δυτικά έθνη θέτουν σε κίνδυνο τα δικά τους συμφέροντα συμβάλλοντας ενεργά στην κατάρρευση της Ρωσίας αντί να επιδιώκουν αμοιβαία επωφελή οικονομική συνεργασία. Ο Πούτιν κατηγόρησε τους Γερμανούς ηγέτες πως βλάπτουν την οικονομία τους υπό την πίεση των ΗΠΑ και επέκρινε τη σιωπηρή αποδοχή τους για τους βομβαρδισμούς των αγωγών Nord Stream, αποδίδοντάς τους στη CIA.

Ως εκ τούτου, η οικονομία της Γερμανίας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες προέρχονται κυρίως από την παύση των προσιτών εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου. Τα τιμωρητικά μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία οδήγησαν σε έντονη μείωση της βιομηχανικής ισχύος της χώρας, προκαλώντας το κλείσιμο εργοστασίων, τη μεταφορά γραμμών παραγωγής στο εξωτερικό και σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας σε βασικούς τομείς, όπως τα χημικά. Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους αποτελεί σημαντικό παράγοντα αυτής της τάσης αποβιομηχάνισης, επηρεάζοντας διάφορους κλάδους πέραν της μεταποίησης, οδηγώντας στην ύφεση της γερμανικής οικονομίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail