Γιατί πολλοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι μόνο ο Τραμπ μπορεί να σώσει τη χώρα τους

Donald Trump FB
Οι Ρεπουμπλικάνοι συσπειρώνονται στον Ντόναλντ ενάντια σε αυτό που θεωρούν επίθεση στις ΗΠΑ από όλες τις κατευθύνσεις

Προερχόμενος από μια ηχηρή νίκη στις προκριματικές εκλογές του Νιου Χάμσαϊρ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στο δρόμο για μια δεύτερη προεδρική αναμέτρηση με τον εν ενεργεία Τζο Μπάιντεν.

Robert Bridge - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Τραμπ νίκησε κατά κράτος τη Νίκι Χέιλι στο Νιου Χάμσαϊρ την Τρίτη, καθιστώντας τον τον πρώτο Ρεπουμπλικανό υποψήφιο πρόεδρο που κερδίζει τις αναμετρήσεις στην Αϊόβα και το Νιου Χάμσαϊρ από τότε που οι δύο πολιτείες άρχισαν να ηγούνται του εκλογικού κύκλου το 1976.

Από την πλευρά της, η Χέιλι, η οποία ξόδεψε πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια σε μια προσπάθεια να κατακτήσει την Πολιτεία του Γκράνιτ, αρνήθηκε πεισματικά να παραδεχτεί την ήττα της, εναποθέτοντας τις ελπίδες της στη νίκη στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η πρώην πρέσβειρα του ΟΗΕ θα χρειαστεί πολύ περισσότερα από χρόνο και μετρητά για να ρίξει τον Πορτοκαλί Άνθρωπο, του οποίου η λατρεία της προσωπικότητας και το διαρκές πολιτικό μήνυμα έχουν αποδειχθεί ακλόνητα απέναντι σε πολυάριθμες ανελέητες επιθέσεις. Αν δε συμβεί κάποιο απρόβλεπτο γεγονός, ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών.

Κόντρα σε σχεδόν ανυπέρβλητες πιθανότητες, ο Τραμπ - ο οποίος αντιμετωπίζει 91 κακουργηματικές κατηγορίες σε πέντε κατηγορίες - κατάφερε να συσπειρώσει μεγάλο μέρος του GOP στο στρατόπεδό του MAGA, κρατώντας παράλληλα τους λύκους σε απόσταση. Για έναν 77χρονο άνδρα, αυτό δεν είναι μικρό σωματικό και πνευματικό επίτευγμα.

Την ίδια στιγμή, η σφόδρα πιστή βάση του είναι της γνώμης ότι οι Δημοκρατικοί, "υπερθεματίζοντας" τη λεγόμενη εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021, επιδίδονται στη χειρότερη μορφή εκλογικής παρέμβασης και εκφοβισμού που έχει ποτέ στραφεί εναντίον προεδρικού υποψηφίου. Στην πραγματικότητα, ο Τραμπ είναι ο πρώτος και μοναδικός πρώην πρόεδρος που κατηγορείται ποινικά και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι δεν το θεωρούν τυχαίο. Αυτό που οι Δημοκρατικοί έμαθαν πολύ αργά, ωστόσο, είναι ότι αυτές οι επιθέσεις το μόνο που έκαναν ήταν να ενισχύσουν τα διαπιστευτήρια του αντιπάλου τους.

Για τους οπαδούς του MAGA, το έτος 2024 δεν αποτελεί απλώς ένα ακόμη ταξίδι στην κάλπη, αλλά μια ύστατη προσπάθεια να σώσουν τη χώρα τους, τουλάχιστον στο γεωπολιτικό μέτωπο, όπου θέλουν να δουν μια πιο απομονωτική στάση. Έτσι, η εξωτερική πολιτική έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο Νιου Χαμσάιρ, καθώς η νεοταξική παράταξη με επικεφαλής τη Νίκι Χέιλι, η οποία εκπροσωπεί τη μαχητική πτέρυγα Μακόνελ-Τσένι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, προσπαθεί να παραμείνει επίκαιρη.

Προς μεγάλη ικανοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας, ο κύκλος των προεδρικών εκλογών πραγματοποιείται σε μια επισφαλή στιγμή στην παγκόσμια σκηνή, όπου στρατιωτικές συγκρούσεις - με τη συμμετοχή πυρηνικών δυνάμεων - μαίνονται τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ανατολική Ευρώπη. Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να φανταστούν τη Χέιλι κοντά στους μοχλούς της εξουσίας σε μια τόσο επικίνδυνη συγκυρία. Τουλάχιστον ο Τραμπ μπορεί να πει ότι κράτησε την Αμερική μακριά από νέες στρατιωτικές συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της προεδρίας του, ένα σπάνιο κατόρθωμα για τα σύγχρονα αμερικανικά δεδομένα.

Όσον αφορά το ζήτημα της εθνικής άμυνας, είναι επίσης απαραίτητο να αναφέρουμε την αρχέγονη εχθρότητα του Τραμπ, για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξασφάλισε μια νίκη στο Νιου Χάμσαϊρ. Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο σημείο διαφωνίας μεταξύ του στρατοπέδου MAGA και του Αμερικανού ηγέτη είναι η κατάσταση στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, όπου κάθε χρόνο εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες εισρέουν στη χώρα με μεγάλο κόστος τόσο για την ασφάλεια όσο και για τους οικονομικούς πόρους.

Αυτόν τον μήνα, ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ προσπάθησε να σταματήσει την τρέλα εγκαθιστώντας συρματοπλέγματα κατά μήκος του Ρίο Γκράντε. Οι προσπάθειες αυτές γρήγορα ματαιώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο υποτίθεται πως είναι ζυγισμένο υπέρ των Ρεπουμπλικανών. Ιδού τι είχε στο μυαλό του ο Τραμπ όταν εκστόμισε στην προεκλογική εκστρατεία ότι θα είναι "δικτάτορας για μια μέρα" αν εκλεγεί πρόεδρος. Ακριβώς όπως ο Τζο Μπάιντεν έγινε ένας πραγματικός Καίσαρας από την πρώτη ημέρα της θητείας του, υπογράφοντας δεκάδες εκτελεστικά διατάγματα χωρίς την εποπτεία του Κογκρέσου, ο Τραμπ, αν του δοθεί η ευκαιρία, θα ανατρέψει γρήγορα τις ίδιες αυτές διαταγές, καθώς η πάλη για την εξουσία στην Ουάσινγκτον συνεχίζεται αμείωτη. Αλλά χρειάζεται πραγματικά η Αμερική ένα "δικτάτορα" στην εξουσία κάθε τέσσερα χρόνια;

Και έπειτα υπάρχει η οικονομία, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν στραγγάλισε σκόπιμα, αφαιρώντας την καλύτερη ευκαιρία της χώρας να επιτύχει ενεργειακή ανεξαρτησία με μια κίνηση. Μία από τις πρώτες αποφάσεις του Μπάιντεν ως προέδρου ήταν να σταματήσει την κατασκευή του αγωγού Keystone XL, της συμφωνίας που έφερε την υπογραφή της τετραετούς θητείας του Τραμπ. Η δυνατότητα αδιάλειπτης ροής πετρελαίου από τον Καναδά θα είχε σταθεροποιήσει σε μεγάλο βαθμό την αμερικανική οικονομία, ενώ θα συνέβαλε στη μείωση της ανάγκης για βαριά στρατιωτική παρουσία της Αμερικής στη Μέση Ανατολή, κάτι στο οποίο δεν θα συμφωνούσαν ποτέ τα αμυντικά λόμπι. Για τους Δημοκρατικούς, ωστόσο, πιστεύουν ότι ο συμβιβασμός αξίζει τον κόπο, αν αυτό σημαίνει πως θα σωθεί ο πλανήτης από τη μάστιγα της κλιματικής αλλαγής.

Με αυτά και πολλά άλλα πιεστικά ζητήματα στο τραπέζι, ίσως το μεγαλύτερο ερώτημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ καθώς οδεύουν προς τα τελικά στάδια των προεδρικών εκλογών είναι αν η χώρα μπορεί να συγκρατηθεί πριν από τις 4 Νοεμβρίου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail