Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr
Το RT ανέφερε ότι τα μέρη διερευνούν ακόμη και την επέκτασή του στη Βόρεια Θαλάσσια Οδό για τη δημιουργία ενός απρόσκοπτου εμπορικού διαδρόμου Ινδο-Ειρηνικού-Αρκτικής, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί πρώτα για την κλιμάκωση του αμοιβαίου εμπορίου (κυρίως των ρωσικών εξαγωγών πόρων προς την Ινδία) πριν από την πιθανή διευκόλυνση του ινδοευρωπαϊκού εμπορίου. Ωστόσο, αυτή η τελευταία φάση των σχεδίων τους θα στηριχθεί πιθανώς αποκλειστικά στη θαλάσσια διαμετακόμιση μέσω των αρκτικών υδάτων της Ρωσίας για το προσεχές μέλλον, λόγω των δυτικών κυρώσεων που περιπλέκουν το εμπόριο τρίτων μέσω των ρωσικών σιδηροδρόμων.
Παρ' όλα αυτά, η μεγάλη στρατηγική σημασία του EMC είναι ότι συμπληρώνει το NSTC για να δημιουργήσει αυτό που μπορεί να περιγραφεί ως "ρωσο-ινδικός δακτύλιος" γύρω από το ασιατικό μισό της Ευρασίας. Ο EMC θα μπορούσε επίσης να διακλαδωθεί στη Μογγολία για την κλιμάκωση του εμπορίου της χώρας αυτής με την Ινδία, ενώ οι διακλαδώσεις του NSTC στο Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία θα εδραιώσουν την ινδική επιρροή εκεί. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πως η Ινδία βασίζεται σε γεωοικονομικά μέσα που υποστηρίζονται από τη Ρωσία για την εξισορρόπηση της επιρροής της Κίνας στην Ευρασιατική Καρδιά.
Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ BRI του περασμένου Οκτωβρίου, "ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι κινεζικές και ινδικές επενδύσεις στη Ρωσία προωθούν τους κοινούς πολυπολικούς στόχους", γεγονός που οδήγησε στο συμπέρασμα πως "η πράξη εξισορρόπησης Κίνας-Ινδίας της Ρωσίας έχει μια όλο και πιο σημαντική συνιστώσα υποδομών". Δύο μήνες αργότερα, "Ο κορυφαίος Ασιάτης πολιτικός της Ρωσίας μοιράστηκε ενημερώσεις σχετικά με την Ευρύτερη Ευρασιατική Εταιρική Σχέση", η οποία έθιξε έμμεσα την προαναφερθείσα πράξη εξισορρόπησης. Οι αναγνώστες μπορούν να ανατρέξουν στις προηγούμενες αναλύσεις για περισσότερες πληροφορίες, αν ενδιαφέρονται.
Υποστηρίζουν ότι οι προθέσεις του Κρεμλίνου για την οικοδόμηση του "ρωσο-ινδικού δακτυλίου" γύρω από το ασιατικό μισό της Ευρασίας είναι να προωθήσει τον φιλικό, ήπιο και μη εχθρικό σινο-ινδικό γεωοικονομικό ανταγωνισμό με στόχο την επιτάχυνση της δίκαιης ανάπτυξης και της πολυπολικής ολοκλήρωσης στον χώρο αυτό. Όλοι επωφελούνται από τον πραγματικά ελεύθερο και δίκαιο ανταγωνισμό του είδους που ενθαρρύνει η Μόσχα και κανείς δεν μπορεί να την υποπτευθεί πως επιδιώκει απώτερα κίνητρα λόγω των εξίσου σημαντικών στρατηγικών της συνεργασιών με το Πεκίνο και το Δελχί.
Η νέα προτεραιότητα που δίνεται στην ΕΜΣ αποδεικνύει ότι οι δύο αυτές Μεγάλες Δυνάμεις αναγνωρίζουν η μία την άλλη ως αναπόσπαστο μέρος των αντίστοιχων και συμπληρωματικών μεγάλων στρατηγικών τους. Τα συμφέροντά τους ευθυγραμμίζονται στον Ινδο-Ειρηνικό, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Ευρασιατική Καρδιά, ακόμη και στην Αρκτική, με τις τρεις αυτές περιοχές να συγκλίνουν μέσω αυτού του διαδρόμου και του NSTC για τη δημιουργία ενός "ρωσο-ινδικού δακτυλίου" γύρω από το ασιατικό μισό της υπερ-ηπείρου. Θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για να αποκομιστούν τα στρατηγικά μερίσματα, αλλά κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα είναι άφθονα.