Η δηλητηρίαση της Γάζας - από πάνω και από κάτω

pixabay / hosnysalah
Πώς ο πόλεμος του Ισραήλ καθιστά τη λωρίδα όλο και πιο αβίωτη για τις επόμενες γενιές.

Σε μια γραφική παραλία στην κεντρική Γάζα, ένα μίλι βόρεια του ισοπεδωμένου πλέον προσφυγικού καταυλισμού Al-Shati, μακριές μαύρες σωληνώσεις διασχίζουν τους λόφους της λευκής άμμου πριν εξαφανιστούν στο υπέδαφος. Μια εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δείχνει δεκάδες στρατιώτες να τοποθετούν αγωγούς και αυτό που φαίνεται να είναι κινητά αντλιοστάσια που πρόκειται να πάρουν νερό από τη Μεσόγειο Θάλασσα και να το διοχετεύσουν σε υπόγειες σήραγγες. Το σχέδιο, σύμφωνα με διάφορες αναφορές, είναι να πλημμυρίσει το τεράστιο δίκτυο υπόγειων φρεατίων και σηράγγων που φέρεται να έχει κατασκευάσει και να χρησιμοποιεί η Χαμάς για να διεξάγει τις επιχειρήσεις της.

Joshua Frank - tomdispatch.com / Παρουσίαση Freepen.gr

"Δεν θα μιλήσω για λεπτομέρειες, αλλά περιλαμβάνουν εκρηκτικά για να καταστραφούν και άλλα μέσα για να εμποδίσουμε τους πράκτορες της Χαμάς να χρησιμοποιήσουν τις σήραγγες για να βλάψουν τους στρατιώτες μας", δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου των IDF αντιστράτηγος Herzi Halevi. "[Οποιοδήποτε] μέσο που μας δίνει πλεονέκτημα έναντι του εχθρού που [χρησιμοποιεί τις σήραγγες], του στερεί αυτό το πλεονέκτημα, είναι ένα μέσο που αξιολογούμε να χρησιμοποιήσουμε. Αυτή είναι μια καλή ιδέα..."

Ενώ το Ισραήλ δοκιμάζει ήδη την στρατηγική του για τις πλημμύρες, δεν είναι η πρώτη φορά που οι σήραγγες της Χαμάς έχουν υποστεί σαμποτάζ από το θαλασσινό νερό. Το 2013, η γειτονική Αίγυπτος άρχισε να πλημμυρίζει τις ελεγχόμενες από τη Χαμάς σήραγγες που φέρεται να χρησιμοποιούνταν για τη λαθραία διακίνηση αγαθών μεταξύ της χερσονήσου του Σινά της χώρας και της Λωρίδας της Γάζας.

Για περισσότερα από δύο χρόνια, το νερό από τη Μεσόγειο διοχετευόταν στο σύστημα των σηράγγων, προκαλώντας καταστροφές στο περιβάλλον της Γάζας. Τα αποθέματα υπόγειων υδάτων μολύνθηκαν γρήγορα με αλμυρή άλμη και, ως αποτέλεσμα, το χώμα έγινε κορεσμένο και ασταθές, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το έδαφος και να σκοτωθούν πολλοί άνθρωποι. Τα κάποτε εύφορα γεωργικά χωράφια μετατράπηκαν σε αλατωμένους λάκκους λάσπης και το καθαρό πόσιμο νερό, που ήδη ήταν σε έλλειψη στη Γάζα, υποβαθμίστηκε περαιτέρω.

Η τρέχουσα στρατηγική του Ισραήλ να πνίξει τις σήραγγες της Χαμάς θα προκαλέσει αναμφίβολα παρόμοια, ανεπανόρθωτη ζημιά. "Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου", προειδοποιεί η Juliane Schillinger, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Twente στην Ολλανδία, "ότι εδώ δε μιλάμε μόνο για νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι - το θαλασσινό νερό κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου είναι επίσης μολυσμένο με ανεπεξέργαστα λύματα, τα οποία διοχετεύονται συνεχώς στη Μεσόγειο από το δυσλειτουργικό σύστημα αποχέτευσης της Γάζας".

Αυτό, βέβαια, φαίνεται να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ισραηλινού στόχου - όχι μόνο για την εξάρθρωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς, αλλά και για την περαιτέρω υποβάθμιση και καταστροφή των απειλούμενων υδροφόρων οριζόντων της Γάζας (που είναι ήδη μολυσμένοι με λύματα που διαρρέουν από ετοιμόρροπους σωλήνες). Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν παραδεχτεί ανοιχτά ότι στόχος τους είναι να διασφαλίσουν πως η Γάζα θα είναι ένα αβίωτο μέρος μόλις τερματίσουν την ανελέητη στρατιωτική εκστρατεία τους.

"Πολεμάμε ανθρώπινα ζώα και ενεργούμε αναλόγως", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. "Θα εξαλείψουμε τα πάντα - θα το μετανιώσουν".

Και το Ισραήλ τηρεί τώρα την υπόσχεσή του.

Σαν να μην έφταναν οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί του, οι οποίοι έχουν ήδη προκαλέσει ζημιές ή καταστρέψει έως και το 70% όλων των σπιτιών στη Γάζα, το γέμισμα αυτών των σηράγγων με μολυσμένο νερό θα εξασφαλίσει πως ορισμένα από τα εναπομείναντα κτίρια κατοικιών θα υποστούν επίσης δομικά προβλήματα. Και αν το έδαφος είναι αδύναμο και ανασφαλές, οι Παλαιστίνιοι θα έχουν πρόβλημα στην ανοικοδόμηση.

Η κατάκλυση των σηράγγων με μολυσμένο υπόγειο νερό "θα προκαλέσει συσσώρευση αλατιού και κατάρρευση του εδάφους, οδηγώντας στην κατεδάφιση χιλιάδων παλαιστινιακών σπιτιών στην πυκνοκατοικημένη λωρίδα", λέει ο Abdel-Rahman al-Tamimi, διευθυντής της Ομάδας Παλαιστινιακών Υδρολόγων, της μεγαλύτερης ΜΚΟ που παρακολουθεί τη ρύπανση στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το συμπέρασμά του δεν θα μπορούσε να είναι πιο εντυπωσιακό: "Η Λωρίδα της Γάζας θα γίνει μια ερημωμένη περιοχή και θα χρειαστούν περίπου 100 χρόνια για να απαλλαγούμε από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτού του πολέμου".

Με άλλα λόγια, όπως επισημαίνει ο al-Tamimi, το Ισραήλ "σκοτώνει πλέον το περιβάλλον". Και κατά πολλούς τρόπους, όλα ξεκίνησαν με την καταστροφή των πλούσιων ελαιώνων της Παλαιστίνης.

Οι ελιές δεν υπάρχουν πια

Κατά τη διάρκεια ενός μέσου έτους, η Γάζα παρήγαγε κάποτε περισσότερους από 5.000 τόνους ελαιολάδου από περισσότερα από 40.000 δέντρα. Η φθινοπωρινή συγκομιδή τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο ήταν επί μακρόν μια εορταστική περίοδος για χιλιάδες Παλαιστίνιους. Οι οικογένειες και οι φίλοι τραγουδούσαν, μοιράζονταν γεύματα και συγκεντρώνονταν στους ελαιώνες για να γιορτάσουν κάτω από τα αρχαία δέντρα, τα οποία συμβόλιζαν "την ειρήνη, την ελπίδα και την τροφή". Ήταν μια σημαντική παράδοση, μια βαθιά σύνδεση τόσο με τη γη όσο και με ένα ζωτικό οικονομικό πόρο. Πέρυσι, οι καλλιέργειες ελιάς αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 10% της οικονομίας της Γάζας, συνολικά 30 εκατομμύρια δολάρια.

Φυσικά, από τις 7 Οκτωβρίου, η συγκομιδή έχει σταματήσει. Η τακτική της καμένης γης του Ισραήλ εξασφάλισε την καταστροφή αμέτρητων ελαιώνων. Δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύτηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου επιβεβαιώνουν ότι το 22% της γεωργικής γης της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων αμέτρητων ελαιώνων, έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

"Είμαστε συντετριμμένοι για τις καλλιέργειές μας, τις οποίες δεν μπορούμε να φτάσουμε", εξηγεί ο Ahmed Qudeih, αγρότης από την Khuza, μια πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας. "Δεν μπορούμε να αρδεύσουμε ή να παρατηρήσουμε τη γη μας ή να τη φροντίσουμε. Μετά από κάθε καταστροφικό πόλεμο, πληρώνουμε χιλιάδες σέκελ για να διασφαλίσουμε την ποιότητα των καλλιεργειών μας και να κάνουμε το έδαφός μας ξανά κατάλληλο για γεωργία".

Ο ανελέητος στρατιωτικός ξυλοδαρμός της Γάζας από το Ισραήλ έχει προκαλέσει έναν ασύλληπτο φόρο σε ανθρώπινες ζωές (περισσότεροι από 22.000 νεκροί, συμπεριλαμβανομένου σημαντικού αριθμού γυναικών και παιδιών, και χιλιάδες άλλα πτώματα που πιστεύεται ότι είναι θαμμένα κάτω από τα χαλάσματα και έτσι είναι αμέτρητα). Και θεωρήστε πως αυτός ο τελευταίος γύρος φρίκης είναι απλώς μια ιδιαίτερα ζοφερή συνέχεια μιας εκστρατείας 75 ετών για τον αφανισμό της παλαιστινιακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Από το 1967, το Ισραήλ έχει ξεριζώσει περισσότερα από 800.000 γηγενή παλαιστινιακά ελαιόδεντρα, μερικές φορές για να ανοίξει δρόμο για νέους παράνομους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη- σε άλλες περιπτώσεις, από υποτιθέμενες ανησυχίες για την ασφάλεια ή από καθαρή, ενστικτώδη σιωνιστική οργή.

Οι άγριοι ελαιώνες συγκομίζονται από τους κατοίκους της περιοχής εδώ και χιλιάδες χρόνια, από τη Χαλκολιθική περίοδο στο Λεβάντε (4.300-3.300 π.Χ.), και η αποψίλωση αυτών των ελαιώνων είχε ολέθριες περιβαλλοντικές συνέπειες. "[Η] απομάκρυνση των δέντρων συνδέεται άμεσα με μη αναστρέψιμη κλιματική αλλαγή, διάβρωση του εδάφους και μείωση των καλλιεργειών", σύμφωνα με έκθεση του 2023 του Yale Review of International Studies. "Ο πολυετής, ξυλώδης φλοιός λειτουργεί ως αποθήκη άνθρακα ... [ένα] ελαιόδεντρο απορροφά 11 κιλά CO2 ανά λίτρο παραγόμενου ελαιολάδου".

Εκτός από την παροχή συγκομιδής και πολιτιστικής αξίας, οι ελαιώνες είναι ζωτικής σημασίας για το οικοσύστημα της Παλαιστίνης. Πολυάριθμα είδη πουλιών, όπως η Ευρασιατική Τσαλαπετεινίτσα, ο Πράσινος Σπίνος, το Κουκουβάγια, ο Μασκοφόρος Τσιχλοβάτραχος, το Ηλιοτρόπιο της Παλαιστίνης και ο Σαρδηνός Σφυριχτής, βασίζονται στη βιοποικιλότητα που παρέχουν τα άγρια δέντρα της Παλαιστίνης, έξι είδη των οποίων συχνά απαντώνται σε αυτοφυείς ελαιώνες: το πεύκο του Χαλεπίου, η αμυγδαλιά, η ελιά, η παλαμίδα της Παλαιστίνης, η φραγκοσυκιά και η συκιά.

Όπως έγραψαν οι Simon Awad και Omar Attum σε ένα τεύχος του 2017 του Jordan Journal of Natural History:

"[Οι ελαιώνες] στην Παλαιστίνη θα μπορούσαν να θεωρηθούν πολιτιστικά τοπία ή να χαρακτηριστούν ως παγκοσμίως σημαντικά γεωργικά συστήματα λόγω του συνδυασμού της βιοποικιλότητας, της πολιτιστικής και της οικονομικής τους αξίας. Η αξία της βιοποικιλότητας των ιστορικών ελαιώνων έχει αναγνωριστεί σε άλλα μέρη της Μεσογείου, με ορισμένους να προτείνουν ότι οι περιοχές αυτές θα πρέπει να λάβουν προστασία επειδή αποτελούν βιότοπο που χρησιμοποιείται από ορισμένα σπάνια και απειλούμενα είδη και είναι σημαντικές για τη διατήρηση της περιφερειακής βιοποικιλότητας".

Ένα αρχαίο, αυτοφυές ελαιόδεντρο θα πρέπει να θεωρείται απόδειξη της ίδιας της ύπαρξης των Παλαιστινίων και του αγώνα τους για ελευθερία. Με τον πυκνό σπειροειδή κορμό της, η ελιά στέκεται ως προειδοποιητική ιστορία για το Ισραήλ, όχι λόγω των καρπών που φέρει, αλλά λόγω των ιστοριών που κρύβουν οι ρίζες της για ένα σημαδεμένο τοπίο και έναν κακοποιημένο λαό που πολιορκείται ανάλγητα και ανελέητα για περισσότερα από 75 χρόνια.

Λευκός φώσφορος και βόμβες, βόμβες και άλλες βόμβες

Ενώ μολύνει τους υδροφόρους ορίζοντες και ξεριζώνει τους ελαιώνες, το Ισραήλ δηλητηριάζει τώρα και τη Γάζα από ψηλά. Πολυάριθμα βίντεο που αναλύθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία και επιβεβαιώθηκαν από την Washington Post δείχνουν πλάνα από φωτοβολίδες και σύννεφα λευκού φωσφόρου να πέφτουν βροχή σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές. Ο λευκός φώσφορος, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα πεδία των μαχών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου για να παρέχει κάλυψη στις μετακινήσεις των στρατευμάτων, είναι γνωστό ότι είναι τοξικός και επικίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία. Η ρίψη του σε αστικά περιβάλλοντα θεωρείται πλέον παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και η Γάζα είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη της γης."Κάθε φορά που ο λευκός φώσφορος χρησιμοποιείται σε πολυσύχναστες περιοχές αμάχων, ενέχει υψηλό κίνδυνο βασανιστικών εγκαυμάτων και ισόβιου πόνου", λέει ο Λάμα Φάκιχ, διευθυντής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Ενώ ο λευκός φώσφορος είναι ιδιαίτερα τοξικός για τον άνθρωπο, σημαντικές συγκεντρώσεις του έχουν επίσης επιβλαβείς επιπτώσεις στα φυτά και τα ζώα. Μπορεί να διαταράξει τη σύνθεση του εδάφους, καθιστώντας το πολύ όξινο για την ανάπτυξη καλλιεργειών. Και αυτό είναι μόνο ένα μέρος του βουνού πυρομαχικών που το Ισραήλ έχει εκτοξεύσει στη Γάζα τους τελευταίους τρεις μήνες. Ο πόλεμος (αν μπορεί κανείς να αποκαλέσει μια τέτοια ασύμμετρη επίθεση "πόλεμο") ήταν ο πιο θανατηφόρος και καταστροφικός στην πρόσφατη μνήμη, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις τουλάχιστον εξίσου κακός με τους βομβαρδισμούς των Συμμάχων στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι εξολόθρευσαν 60 γερμανικές πόλεις και σκότωσαν περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Όπως και οι συμμαχικές δυνάμεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το Ισραήλ σκοτώνει αδιακρίτως. Από τα 29.000 πυρομαχικά αέρος-επιφανείας που εκτοξεύθηκαν, το 40% ήταν μη κατευθυνόμενες βόμβες που έπεσαν σε πολυσύχναστες κατοικημένες περιοχές. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι, στα τέλη Δεκεμβρίου, το 70% όλων των σχολείων στη Γάζα, πολλά από τα οποία χρησίμευαν ως καταφύγια για τους Παλαιστίνιους που διέφευγαν από την επίθεση του Ισραήλ, είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές. Εκατοντάδες τζαμιά και εκκλησίες έχουν επίσης πληγεί και το 70% των 36 νοσοκομείων της Γάζας έχουν πληγεί και δεν λειτουργούν πλέον.

Ένας πόλεμος που ξεπερνά όλες τις προβλέψεις

"Η Γάζα είναι μια από τις πιο έντονες εκστρατείες τιμωρίας αμάχων στην ιστορία", υποστηρίζει ο Ρόμπερτ Πάπε, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. "Βρίσκεται πλέον άνετα στο πρώτο τεταρτημόριο των πιο καταστροφικών βομβαρδιστικών εκστρατειών που έγιναν ποτέ".

Είναι ακόμα δύσκολο να αντιληφθεί κανείς το τίμημα που επιβάλλεται, μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, όχι μόνο στις υποδομές και την πολιτική ζωή της Γάζας, αλλά και στο περιβάλλον της. Κάθε κτίριο που εκρήγνυται αφήνει ένα παρατεταμένο σύννεφο τοξικής σκόνης και ατμών που θερμαίνουν το κλίμα."Σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις, η πυροδότηση εκρηκτικών υλών μπορεί να απελευθερώσει σημαντικές ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, όπως διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου και σωματίδια", λέει ο Δρ Erum Zahir, καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Καράτσι.

Η σκόνη από τους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου που κατέρρευσαν στις 9/11 κατέστρεψε τους πρώτους ανταποκριτές. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε πως οι διασώστες είχαν "41% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν λευχαιμία σε σχέση με άλλα άτομα". Περίπου 10.000 κάτοικοι της Νέας Υόρκης υπέστησαν βραχυπρόθεσμες παθήσεις της υγείας τους μετά την επίθεση και χρειάστηκε ένας χρόνος για να επανέλθει η ποιότητα του αέρα στο Κάτω Μανχάταν στα προ της 11ης Σεπτεμβρίου επίπεδα.

Αν και είναι αδύνατο να αναλυθούν όλες οι επιπτώσεις των ασταμάτητων βομβαρδισμών του Ισραήλ, είναι ασφαλές να υποθέσουμε πως η συνεχιζόμενη ισοπέδωση της Γάζας θα έχει πολύ χειρότερες επιπτώσεις από ό,τι είχε η 11η Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Η Nasreen Tamimi, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Ποιότητας Περιβάλλοντος, πιστεύει ότι μια περιβαλλοντική αξιολόγηση της Γάζας τώρα θα "ξεπερνούσε κάθε πρόβλεψη".

Κεντρικό σημείο του διλήμματος που αντιμετώπιζαν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, ακόμη και πριν από την 7η Οκτωβρίου, ήταν η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και αυτό έχει απλώς επιδεινωθεί τρομακτικά από τους ασταμάτητους βομβαρδισμούς του Ισραήλ. Σε έκθεση της UNICEF του 2019 σημειώνεται ότι "το 96% του νερού από τον μοναδικό υδροφόρο ορίζοντα της Γάζας είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση".

Η διακοπτόμενη ηλεκτρική ενέργεια, άμεσο αποτέλεσμα του αποκλεισμού του Ισραήλ, έχει επίσης βλάψει τις εγκαταστάσεις υγιεινής της Γάζας, οδηγώντας σε αυξημένη μόλυνση των υπόγειων υδάτων, η οποία με τη σειρά της έχει οδηγήσει σε διάφορες λοιμώξεις και μαζικά ξεσπάσματα ασθενειών που μπορούν να προληφθούν από το νερό. 

Σύμφωνα με την HRW, το Ισραήλ χρησιμοποιεί την έλλειψη τροφίμων και πόσιμου νερού ως εργαλείο πολέμου, κάτι που πολλοί διεθνείς παρατηρητές υποστηρίζουν πως αποτελεί μια μορφή συλλογικής τιμωρίας - ένα έγκλημα πολέμου πρώτου βαθμού. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκόπιμα καταστρέψει καλλιεργήσιμες εκτάσεις και έχουν βομβαρδίσει εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης σε μια προσπάθεια που σίγουρα μοιάζει με προσπάθεια να καταστήσουν τη Γάζα κυριολεκτικά αβίωτη.

"Πρέπει να περπατήσω τρία χιλιόμετρα για να πάρω ένα γαλόνι [νερό]", δήλωσε ο 30χρονος Marwan στο HRW. Μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους κατοίκους της Γάζας, ο Marwan κατέφυγε στο νότο με την έγκυο σύζυγό του και τα δύο παιδιά του στις αρχές Νοεμβρίου. "Και δεν υπάρχει φαγητό. Αν μπορέσουμε να βρούμε φαγητό, είναι κονσέρβες. Δεν τρώμε όλοι μας καλά".

Στο νότιο τμήμα της Γάζας, κοντά στην υπερπλήρη πόλη Χαν Γιουνίς, ακατέργαστα λύματα ρέουν στους δρόμους, καθώς οι υπηρεσίες αποχέτευσης έχουν σταματήσει να λειτουργούν. Στη νότια πόλη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει τόσοι πολλοί κάτοικοι της Γάζας, οι συνθήκες είναι πέρα για πέρα άθλιες. Τα αυτοσχέδια νοσοκομεία του ΟΗΕ είναι υπερπλήρη, τα τρόφιμα και το νερό είναι σε έλλειψη και η πείνα αυξάνεται σημαντικά. Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέγραψε περισσότερα από 100.000 κρούσματα διάρροιας και 150.000 αναπνευστικές λοιμώξεις σε έναν πληθυσμό της Γάζας περίπου 2,3 εκατομμυρίων. Και αυτοί οι αριθμοί είναι πιθανότατα μαζικές υποεκτιμήσεις και αναμφίβολα θα αυξηθούν καθώς η επίθεση του Ισραήλ παρατείνεται, έχοντας ήδη εκτοπίσει 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους, ή περισσότερο από το 85% του πληθυσμού, εκ των οποίων οι μισοί αντιμετωπίζουν τώρα την πείνα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

"Για πάνω από δύο μήνες, το Ισραήλ στερεί από τον πληθυσμό της Γάζας τρόφιμα και νερό, μια πολιτική που ενθαρρύνεται ή επιδοκιμάζεται από υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους και αντανακλά την πρόθεση να λιμοκτονήσουν οι άμαχοι ως μέθοδος πολέμου", αναφέρει ο Ομάρ Σακίρ από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σπάνια, αν όχι ποτέ, οι δράστες μαζικών δολοφονιών (σύμφωνα με πληροφορίες φοβούνται πλέον την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία) έχουν εκθέσει τόσο ξεκάθαρα τις σκληρές προθέσεις τους. Όπως το έθεσε ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ σε μια ανάλγητη προσπάθεια να δικαιολογήσει τις φρικαλεότητες που αντιμετωπίζουν τώρα οι Παλαιστίνιοι πολίτες: "Είναι ένα ολόκληρο έθνος εκεί έξω που είναι υπεύθυνο [για την 7η Οκτωβρίου]. Αυτή η ρητορική περί αμάχων που δεν έχουν επίγνωση, δεν εμπλέκονται, δεν είναι απολύτως αληθινή. Θα μπορούσαν να είχαν ξεσηκωθεί, θα μπορούσαν να είχαν πολεμήσει ενάντια σε αυτό το κακό καθεστώς".

Η βία που ασκείται στους Παλαιστίνιους από ένα Ισραήλ που υποστηρίζεται τόσο εντυπωσιακά από τον πρόεδρο Μπάιντεν και την ομάδα εξωτερικής πολιτικής του δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε άλλο είχαμε παρακολουθήσει στο παρελθόν σε λίγο πολύ πραγματικό χρόνο στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Γάζα, ο λαός της και τα εδάφη που τους συντηρούσαν για αιώνες βεβηλώνονται και μετατρέπονται σε ένα υπερβολικά αβίωτο κολαστήριο, ο αντίκτυπος του οποίου θα είναι αισθητός - είναι εγγύηση - για τις επόμενες γενιές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail