pixabay / TheOtherKev |
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, κάνοντας μια δόση χιούμορ στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, δήλωσε ότι η Γερμανία δεν είναι ο " ασθενής" της Ευρώπης, αλλά μάλλον "ένας κουρασμένος άνθρωπος", μετά τα τελευταία χρόνια της κρίσης, που έχει ανάγκη από ένα "καλό φλιτζάνι καφέ".
Το Russian Market είναι ένα έργο ενός οικονομικού μπλόγκερ,
Ελβετού δημοσιογράφου και πολιτικού σχολιαστή με έδρα τη Ζυρίχη.
Ακολουθήστε τον στο X @runews - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr
Ωστόσο, οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν κάτι περισσότερο από κούραση. Παρόλο που η Γερμανία θα μπορούσε να περιγραφεί πως βρίσκεται απλώς σε μια ήπια ύφεση - οι μετρήσεις του ΑΕΠ, άλλωστε, δύσκολα μπορούν να χαρακτηριστούν ως απαράδεκτες - στην πραγματικότητα η οικονομία βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να μην έχει σαφείς προοπτικές για επικείμενη ανάκαμψη.
Τα οικονομικά στοιχεία δίνουν μια σκοτεινή εικόνα
Οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% το 2023, τοποθετώντας τη Γερμανία ως τη μόνη μεγάλη βιομηχανική χώρα που βρίσκεται στο κόκκινο. Το δημόσιο χρέος της Γερμανίας σημείωσε αύξηση κατά περίπου 48 δισ. ευρώ, φθάνοντας σχεδόν τα 2,6 τρισ. ευρώ. Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται ανησυχητικό με την πρώτη ματιά, είναι ζωτικής σημασίας να ληφθεί υπόψη το ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο. Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Γερμανίας, που ανέρχεται σε περίπου 65%, είναι σχετικά ευνοϊκός σε σύγκριση με πολλές δυτικές χώρες.
Επιπλέον, η Γερμανία έχει εφαρμόσει αυστηρά όρια για τα ελλείμματα, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή της στη δημοσιονομική σύνεση. Υπό το πρίσμα αυτών των μέτρων, υπάρχει ο αντίλογος ότι η Γερμανία θα μπορούσε ενδεχομένως να εξετάσει το ενδεχόμενο να αναλάβει περισσότερο χρέος.
Eurozone Q4-GDP out later today - Big4 already out. Growth in Spain & Italy (0.6%/0.2%), stagnation in France (0%), contraction in Germany (-0.3%). Germany stuck at pre-pandemic GDP-level. Poor performance! Partly due to gas dependecy & big industry #ecb #dkøko pic.twitter.com/cBsSS1r2Jm
— Frederik Engholm (@FrederikEngholm) January 30, 2024
Το κλίμα μεταξύ των επιχειρήσεων επιδεινώθηκε περαιτέρω στις αρχές του έτους, όπως καταδεικνύει ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ifo τον Ιανουάριο, ο οποίος υποχώρησε στις 85,2 μονάδες. Τόσο η τρέχουσα κατάσταση όσο και οι προσδοκίες για τους επόμενους μήνες αξιολογήθηκαν πιο απαισιόδοξα. Το ινστιτούτο ifo μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2024 στο 0,7%, σε σύγκριση με το 0,9% που προέβλεπε προηγουμένως. Η υποβάθμιση αυτή οφείλεται εν μέρει σε πρόσθετες περικοπές στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, οι οποίες κατέστησαν αναγκαίες λόγω μιας απόφασης του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου που απαγόρευσε την επαναχρησιμοποίηση των εναπομεινάντων κονδυλίων του προγράμματος Covid-ενισχύσεων.
Αποβιομηχάνιση στη Γερμανία: Γερμανία: μια αυξανόμενη ανησυχία
Η γερμανική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας κρίσης, καθώς η αποβιομηχάνιση εδραιώνεται σταθερά. Οι εταιρείες, καθοδηγούμενες από οικονομικές σκοπιμότητες, μεταφέρουν όλο και περισσότερο την παραγωγή τους στο εξωτερικό, αποτελώντας σημαντική απειλή για ένα έθνος που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βιομηχανική παραγωγή. Η τάση αυτή έχει άμεσες και βαθιές συνέπειες που εκτείνονται πέρα από τον προφανή αντίκτυπο στους βιομηχανικούς τομείς. Η μεταφορά της παραγωγής στο εξωτερικό θα μπορούσε να συνεπάγεται ένα κύμα απολύσεων, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το εργατικό δυναμικό.
Το Νοέμβριο του 2023, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis), οι γερμανικές εξαγωγές παρουσίασαν μείωση 5,0% σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν αξιοσημείωτη μείωση 12,2%.
Αν και η κύρια εστίαση είναι στο βιομηχανικό τοπίο, είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωριστεί η διασύνδεση αυτών των αλλαγών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γερμανική χημική βιομηχανία, η οποία βρίσκεται σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, έχοντας χάσει περίπου το 23% της παραγωγικής της ικανότητας. Επιπλέον, ηγετικά στελέχη έχουν εκφράσει έντονο σκεπτικισμό σχετικά με την ταχεία ανάκαμψη. Οι προκλήσεις επιδεινώνονται από τον αγώνα της Γερμανίας με το υψηλό ενεργειακό κόστος, που επηρεάζει ιδιαίτερα τις βιομηχανίες που συμμετέχουν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, όπως ένα πακέτο τιμών ηλεκτρικής ενέργειας ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, η επιτυχία ήταν περιορισμένη.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έκθεση της Deloitte, δύο στις τρεις γερμανικές εταιρείες που προκαλούν ανησυχία έχουν μεταφέρει εν μέρει τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό λόγω της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης της χώρας. Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη σε κρίσιμους τομείς, όπως η μηχανολογία, τα βιομηχανικά προϊόντα και η αυτοκινητοβιομηχανία, όπου το 69% των εταιρειών έχουν μεταφέρει τις δραστηριότητές τους σε μέτριο ή μεγάλο βαθμό.
Τα βασικά ευρήματα της έκθεσης της Deloitte ρίχνουν φως στους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτή τη σημαντική μετατόπιση. Οι περισσότερες επιχειρήσεις αποδίδουν την απόφασή τους να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό στο συνδυασμό των υψηλών τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις αυτών των κλάδων σχεδιάζουν να μεταφέρουν όχι μόνο την παραγωγή εξαρτημάτων χαμηλής ειδίκευσης αλλά και, σε μικρότερο βαθμό, τις διαδικασίες παραγωγής υψηλής ειδίκευσης.
Οι προσπάθειες της Γερμανίας να στραφεί προς την ατζέντα της πράσινης ενέργειας συνέβαλαν επίσης στην αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση. Ο συνεργάτης της Deloitte Florian Ploner προειδοποιεί για εκτεταμένη αποβιομηχάνιση που λαμβάνει χώρα σε σημαντική κλίμακα, με το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες το παράδειγμά της, εάν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος παραμείνουν υψηλές. Οι δυσοίωνες προοπτικές για τη Γερμανία επιδεινώνονται από τον σκεπτικισμό των εταιρειών σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες τους. Παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες δηλώνουν πως η αύξηση των επιδοτήσεων και η μείωση της γραφειοκρατίας θα τις ενθάρρυνε να παραμείνουν, δεν υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη ότι η σημερινή κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει περαιτέρω αποχωρήσεις.
Αντίθετες πορείες: ΗΠΑ ευημερούν, ενώ η Γερμανία αγωνίζεται εν μέσω των επιπτώσεων των κυρώσεων
Καθώς εκτυλίσσεται το 2024, γίνεται εμφανής μια εντυπωσιακή διαφορά στις οικονομικές πορείες των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Ενώ οι ΗΠΑ ξεπερνούν τις προσδοκίες, η Γερμανία, μπλεγμένη στις επιπτώσεις των ρωσικών κυρώσεων, αντιμετωπίζει μια επισφαλή κάθοδο στην ύφεση.
Η ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας είναι εμφανής στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, όπου σημειώθηκε ρυθμός ανάπτυξης 3,3%, επίδοση που ξεπέρασε τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει από την κορύφωσή του στο 9% τον Ιούνιο του 2022 σε ένα πιο διαχειρίσιμο 3,4%.
Σε πλήρη αντίθεση, η Γερμανία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τις προειδοποιήσεις για μια πολιτικά υποκινούμενη στροφή, ιδίως προς την πράσινη ενέργεια, που θέτει πρόσθετα εμπόδια για τις μεγάλες εταιρείες και ρίχνει σκιά στο οικονομικό τοπίο της χώρας. Η απροθυμία της γερμανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει το πραγματικό κόστος της βιομηχανίας της, σε συνδυασμό με την απόφαση να εγκαταλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο, φαίνεται να είναι ένα σφάλμα που άθελά της αποδυνάμωσε την οικονομική της θέση.
Η πραγματικότητα ξεδιπλώνεται τώρα: η οικονομία των ΗΠΑ αναδεικνύεται ισχυρότερη, ενώ η Γερμανία, προσχωρώντας στην ατζέντα της Ουάσινγκτον και επωμιζόμενη το βάρος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αντιμετωπίζει τις συνέπειες μιας λανθασμένης πορείας.
Μια σημαντική πτυχή της δυσχερούς θέσης της Γερμανίας έγκειται στην αταλάντευτη ευθυγράμμισή της με την ατζέντα της Ουάσινγκτον και τις επακόλουθες επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οι κυρώσεις έχουν επιβαρύνει σημαντικά τον οικονομικό μηχανισμό της Γερμανίας, ενώ δεν εξυπηρετούν κανένα εθνικό συμφέρον. Οι βιομηχανίες, ιδίως εκείνες που έχουν ισχυρούς δεσμούς με τις ρωσικές αγορές, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις διαταραγμένες αλυσίδες εφοδιασμού, τις μειωμένες εξαγωγές και την αυξημένη αβεβαιότητα.
Αυτή η ευθυγράμμιση με την Ουάσινγκτον έχει εκθέσει τη Γερμανία σε οικονομικά τρωτά σημεία που δεν θα είναι εύκολο να ξεπεραστούν. Οι υφέσεις έρχονται και παρέρχονται, αλλά αυτό που αντιμετωπίζει η Γερμανία είναι βαθύτερο από μια απλή ύφεση: τα θεμέλια της ευημερίας της έχουν ξηλωθεί, ενώ δεν υπάρχει γρήγορη λύση για την αναδιάρθρωση της οικονομίας.