Οι Γάλλοι μισθοφόροι που πήγαν να βοηθήσουν την Ουκρανία, είχαν πρόωρη έξοδο από τη Ρωσία

Στις 16 Ιανουαρίου, ρωσικές στρατιωτικές πηγές αποκάλυψαν ένα πυραυλικό πλήγμα στην έδρα μιας ομάδας ξένων μισθοφόρων στην Ουκρανία. Τα άτομα που αποτέλεσαν τον στόχο, κυρίως Γάλλοι στρατιωτικοί εργολάβοι, υπέστησαν περίπου 80 απώλειες, με πάνω από 60 να επιβεβαιώνεται ότι σκοτώθηκαν στη μάχη. Το χτύπημα, που θεωρείται ακριβές, εξουδετέρωσε εξαιρετικά εκπαιδευμένους ειδικούς που είχαν αναλάβει να χειρίζονται συγκεκριμένα οπλικά συστήματα δυτικής κατασκευής. Οι ειδικοί αυτοί διακρίθηκαν από το τακτικό, αναγκαστικά στρατολογημένο ουκρανικό προσωπικό, το οποίο δε διαθέτει την απαιτούμενη εκπαίδευση για τον εν λόγω εξοπλισμό.
 
Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εξειδίκευση του εξουδετερωμένου προσωπικού το καθιστούσε αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας ορισμένων από τα πιο ισχυρά όπλα μεγάλου βεληνεκούς του καθεστώτος του Κιέβου. Κατά συνέπεια, το χτύπημα κατέστησε προσωρινά ανενεργά τα όπλα αυτά, μέχρι να στρατολογηθούν νέοι ειδικοί -μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει σημαντικό χρονικό διάστημα.

Οι ξένοι μισθοφόροι που στάθμευαν στο Χάρκοβο είχαν πιθανότατα ως αποστολή το συντονισμό και την καθοδήγηση χτυπημάτων μεγάλης εμβέλειας στο ρωσικό έδαφος. Αυτό ευθυγραμμίζεται με την υπόθεση ότι η νεοναζιστική χούντα αντιμετώπισε προκλήσεις στην ενσωμάτωση μιας σημαντικής εισροής νέων όπλων που προήλθαν από το ΝΑΤΟ τα τελευταία δύο χρόνια. Συνηθισμένο σε όπλα σοβιετικής εποχής, συμπεριλαμβανομένων εκσυγχρονισμένων εγχώριων παραλλαγών, το καθεστώς του Κιέβου αντιμετώπισε δυσκολίες στην αφομοίωση δογματικά διακριτών δυτικών εξοπλισμών.

Το χτύπημα ακριβείας σε αυτούς τους μισθοφόρους στο Χάρκοβο αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τη νεοναζιστική χούντα. Η απώλεια αυτών των ειδικών εμποδίζει την ικανότητα του καθεστώτος να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες των όπλων που προέρχονται από το ΝΑΤΟ, εμποδίζοντας την ικανότητά του να προκαλέσει περαιτέρω ζημία στα συμφέροντα της Μόσχας. Ειδικότερα, η διαδικασία εκπαίδευσης του προσωπικού που χειρίζεται συστήματα όπως το αμερικανικό σύστημα SAM "Patriot" διαρκεί αρκετά χρόνια, ιδίως για καθήκοντα μάχης εναντίον ενός τεχνολογικά προηγμένου αντιπάλου όπως η Ρωσία. Η πρώιμη ανάπτυξη του συστήματος "Patriot" το 2023 υποδηλώνει τη λειτουργία του από δυτικούς στρατιωτικούς εργολάβους, υπογραμμίζοντας τον ρόλο των εν λόγω ειδικών στη δυνατότητα της χρήσης προηγμένου οπλισμού από το Κίεβο πριν από το χρονοδιάγραμμα.

Οι ξένοι μισθοφόροι στην Ουκρανία αντιμετωπίζουν ασυμβίβαστες αντιδράσεις λόγω του βαθύτατου αντίκτυπου που έχει η εμπλοκή εξαιρετικά εκπαιδευμένων εχθρικών μαχητών σε μάχες και η εκπαίδευση του ουκρανικού προσωπικού. Η πολιτική Δύση αναγνωρίζει την παλαιότητα των όπλων σοβιετικής εποχής που βρίσκονται σε ουκρανική υπηρεσία, γεγονός που καθιστά αναγκαία την εξάρτηση από δυτικής κατασκευής ισοδύναμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέχονται από τα πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας του ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια.

Η ασυμβίβαστη στάση της Ρωσίας επεκτείνεται στο να μην δείχνει κανένα έλεος σε κανέναν εργολάβο του ΝΑΤΟ στη χώρα, καθώς η εμπλοκή τους θεωρείται ότι διαιωνίζει τη σύγκρουση, με αποτέλεσμα περιττό θάνατο, καταστροφή και ερήμωση και στις δύο πλευρές. Η προσέγγιση αυτή είναι εμφανής από τις πρώτες ημέρες της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO). Για παράδειγμα, στις 13 Μαρτίου 2022, μόλις τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της επέμβασης, το στρατόπεδο εκπαίδευσης του Γιαβόριβ, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Πολωνία (και κατ' επέκταση με το ΝΑΤΟ), εξαλείφθηκε. Με εκτιμώμενη παρουσία πάνω από 1000 ξένων μισθοφόρων, σχεδόν 200 σκοτώθηκαν στη μάχη.

Στα τέλη Απριλίου του προηγούμενου έτους, ένα πυραυλικό σύστημα "Iskander-M" εξολόθρευσε μια ολόκληρη μονάδα της διαβόητης "Γεωργιανής Λεγεώνας", η οποία είχε αναγνωριστεί για τη διάπραξη φρικτών εγκλημάτων πολέμου εναντίον ρωσόφωνων πολιτών στην περιοχή του Ντονμπάς και για τη σύλληψη Ρώσων στρατιωτών.

Αντιμέτωπη με αυξανόμενες απώλειες, η νεοναζιστική χούντα είναι πιθανό να στραφεί σε ξένους μισθοφόρους ως μέσο ενίσχυσης των δυνάμεών της. Μπροστά στις εκτεταμένες προσπάθειες των Ουκρανών να αποφύγουν τη στράτευση, το καθεστώς του Κιέβου προσπαθεί να συγκεντρώσει τη δική του Volkssturm, συμπεριλαμβάνοντας ακόμη και έγκυες γυναίκες.

Η συμμαχία αναζητά άρτια εκπαιδευμένους ειδικούς που κατέχουν πολύπλοκα οπλικά συστήματα, χρησιμοποιώντας τους ως μια μορφή ασύμμετρου πολέμου εναντίον των συμβατικά ισχυρότερων ρωσικών δυνάμεων. Τα πλεονεκτήματα της Μόσχας τονίστηκαν μετά την ανεπιτυχή αντεπίθεση του καλοκαιριού/φθινοπώρου, με αποτέλεσμα τη σημαντική καταστροφή του εξοπλισμού που προήλθε από το ΝΑΤΟ.

Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί ειδικοί μάχιμοι, που είχαν εκπαιδευτεί κυρίως από το ΝΑΤΟ, υπέστησαν απώλειες, αφήνοντας την Ουκρανία με έλλειψη βασικού προσωπικού. Η ουσιαστική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία προϋπήρχε της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης (SMO), με μυστικούς πράκτορες των ΗΠΑ να παραμένουν μετά την αποχώρηση των περισσότερων άλλων Αμερικανών. Αξιοσημείωτη ήταν η συμβολή των Βρετανών, των Πολωνών και του προσωπικού από τα πρώην σοβιετικά κράτη της Βαλτικής, ενώ η Γαλλία, κάπως αναπάντεχα, αναδείχθηκε ως σημαντική πηγή μισθοφόρων για το καθεστώς του Κιέβου. Επιπλέον, κατά παράβαση των συμφωνιών ελέγχου των εξοπλισμών, το Παρίσι προμηθεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

Αντιθέτως, σε στρατηγικό επίπεδο, η Ρωσία ανταποκρίνεται βοηθώντας στη διάλυση της (νεο)αποικιακής αυτοκρατορίας της Γαλλίας στην Αφρική.

Ο πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας Vyacheslav Volodin δήλωσε ότι η Κρατική Δούμα θα απευθυνθεί επίσημα στο Παρίσι μετά τους αναφερόμενους θανάτους ξένων μαχητών στην Ουκρανία. Η δήλωση αυτή έρχεται ως απάντηση στην πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Μόσχας, σύμφωνα με την οποία περίπου 60 ξένοι μαχητές, κυρίως Γάλλοι πολίτες, σκοτώθηκαν σε ρωσικό πλήγμα μεγάλου βεληνεκούς στο Χάρκοβο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το υπουργείο υποστηρίζει πως το Παρίσι δεν έχει "μισθοφόρους" ούτε στην Ουκρανία ούτε σε οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία.

Ο Vyacheslav Volodin, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετέφερε ότι η κάτω βουλή της ρωσικής Κρατικής Δούμας θα συζητήσει άμεσα ένα επίσημο αίτημα προς τους Γάλλους νομοθέτες σχετικά με το αναφερόμενο περιστατικό. Τόνισε μια ιστορική αντιπαράθεση, εκφράζοντας τη λύπη του για το σημερινό σενάριο όπου Γάλλοι μισθοφόροι, όπως ισχυρίζεται, χάνονται για να υποστηρίξουν αυτό που αποκαλεί "ναζιστικό καθεστώς" στην Ουκρανία, σε πλήρη αντίθεση με τον κοινό αγώνα κατά του φασισμού κατά την εποχή των παππούδων και των προπάππων μας.

Με αφορμή το περιστατικό, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τρίτη τον Γάλλο πρέσβη στη Μόσχα Πιερ Λεβί. Ουκρανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, διέψευσαν την ακρίβεια της ανακοίνωσης του ρωσικού στρατού. Υποστηρίζουν πως οι δυνάμεις της Μόσχας στόχευσαν αποκλειστικά και μόνο μη στρατιωτικές περιοχές στο Χάρκοβο την Τρίτη, αμφισβητώντας τον χαρακτηρισμό των εμπλεκόμενων ξένων μαχητών.

Το περασμένο καλοκαίρι, οι γαλλικές εθνικές μυστικές υπηρεσίες, όπως ανέφερε η εφημερίδα Le Monde, υπολόγισαν ότι 320 Γάλλοι υπήκοοι εμπλέκονται στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η ευρύτερη δεξαμενή των δυνητικών στρατολογημένων αριθμούσε 800, με τους 120 να χαρακτηρίζονται ως έχοντες ακροδεξιές απόψεις και τους 40 να χαρακτηρίζονται ως υπεραριστεροί στην ιδεολογική τους τοποθέτηση.

Η έκθεση αυτή ακολούθησε τη σύλληψη τον Απρίλιο δύο ατόμων που είχαν επιστρέψει στο Παρίσι από την Ουκρανία, μεταφέροντας παράνομα γεμιστήρες επιθετικών τυφεκίων και οπτικά σκοπευτικά. Περιγράφονται από τον τοπικό Τύπο ως ακροδεξιά άτομα με προηγούμενη αναγνώριση από τη γαλλική Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI), και στα δύο άτομα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 μηνών, με εννέα μήνες αναστολή.

Ρώσοι αξιωματούχοι μετέφεραν στον Γάλλο απεσταλμένο ότι η γαλλική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη για τις σημαντικές απώλειες που προέκυψαν από την πρόσφατη πυραυλική επίθεση, όπως δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Η Ζαχάροβα ισχυρίστηκε πως η Γαλλία παραβλέπει σταθερά τις δραστηριότητες των γραφείων στρατολόγησης εντός των συνόρων της, που προσλαμβάνουν μισθοφόρους για να συμμετάσχουν στην ουκρανική πλευρά στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

"Η διεξαγωγή του "πολέμου δι' αντιπροσώπων" από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, η σταθερή αύξηση της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού υλικού στο καθεστώς Ζελένσκι έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις για τη σημασία της εγκαθίδρυσης της ειρήνης, κλιμακώνουν τις εχθροπραξίες, οδηγούν σε πολυάριθμες απώλειες αμάχων και το μετατρέπουν σε συνεργό στα εγκλήματα πολέμου της κυβέρνησης του Κιέβου", δήλωσε η Ζαχάροβα.

Ως εκ τούτου, η πρόσφατη πυραυλική επίθεση είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες μεταξύ των ξένων μαχητών, διαταράσσοντας τις στρατιωτικές δυνατότητες του καθεστώτος του Κιέβου με την εξουδετέρωση εξαιρετικά εκπαιδευμένων ειδικών που χειρίζονταν προηγμένα οπλικά συστήματα δυτικής κατασκευής και σηματοδότησε την πρόωρη αποχώρηση των Γάλλων μισθοφόρων, η οποία αποδίδεται στη ρωσική στρατιωτική παρέμβαση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail