Photo: "NBP Gold" by covilha is licensed under CC BY 2.0. |
Anton Kulikov - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr
Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην κινεζική διαδικτυακή πλατφόρμα Baijiahao αναφέρει πως η Ρωσία συμμετείχε ενεργά στην κούρσα του χρυσού για να αυξήσει τα αποθέματά της σε πολύτιμα μέταλλα.
Ως αποτέλεσμα, τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας έφθασαν το ρεκόρ των 2,36 χιλιάδων τόνων. Η Ρωσία κατατάσσεται έτσι στην πέμπτη θέση μετά τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.
Η σημερινή " έξαρση του χρυσού" οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ενέργειες της Ρωσίας. Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν είχε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για το χρυσό στο παρελθόν και προτιμούσε να επενδύει σε αμερικανικούς τίτλους αντ' αυτού, αναφέρεται στο άρθρο του κινεζικού εντύπου.
Ωστόσο, πριν από μερικά χρόνια η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας πραγματοποίησε μια μεγάλης κλίμακας πώληση αμερικανικών ομολόγων και χρησιμοποίησε τα έσοδα για να αγοράσει μεγάλες ποσότητες ράβδων χρυσού, υποστηρίζουν οι συντάκτες του άρθρου. Η απόφαση αυτή προκάλεσε ερωτηματικά στον κόσμο, αλλά μόνο λίγοι μπόρεσαν να κατανοήσουν το νόημά της. Σήμερα, ωστόσο, πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ρωσίας και να κάνουν το ίδιο.
Αυτό οφείλεται στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η στρατηγική της μετατροπής των περιουσιακών στοιχείων σε χρυσό έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχής. Παρά όλους τους περιορισμούς και τις κυρώσεις, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει πρόσβαση στο ρωσικό χρυσό.
Επί του παρόντος, όταν η Ουάσινγκτον εφαρμόζει ενεργά κυρώσεις παντού γύρω, πολλές χώρες προτιμούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, η Κίνα αγοράζει επίσης πολύτιμα μέταλλα και ξεφορτώνεται τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Αξίζει να σημειωθεί πως τέτοιο υλικό μπορεί να βρεθεί όχι μόνο στις κινεζικές πλατφόρμες του Διαδικτύου, αλλά και στα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Πολλοί αναλυτές ενδιαφέρονται για την εμπειρία της Ρωσίας να αντικαταστήσει τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα με στερεά περιουσιακά στοιχεία. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πριν από δέκα χρόνια η Ρωσία κατείχε αμερικανικούς τίτλους αξίας άνω των εκατό δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Ρωσία άρχισε να λαμβάνει μέτρα για να απαλλαγεί από αυτά μόλις η Ουάσιγκτον ξεκίνησε την πολιτική των κυρώσεων κατά της Μόσχας. Σήμερα, οι επενδύσεις αυτές αποτιμώνται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.
Το μόνο που μένει είναι να αναρωτηθεί κανείς τι θα είχε συμβεί αν η Ρωσία δεν είχε αποφασίσει να πουλήσει εγκαίρως τους αμερικανικούς τίτλους. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε να φανταστούμε τίποτα - αρκεί να θυμηθούμε τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία σε δυτικές τράπεζες.