Η ΕΕ συνειδητοποιεί επιτέλους ότι στο παιχνίδι των κυρώσεων, η ΕΕ χάνει και οι ΗΠΑ κερδίζουν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να μην παίζει το παιχνίδι του follow the leader με τη Δύση για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Έχουν καταλάβει ότι αν συμμετάσχουν στο πάρτι κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, θα είναι αυτοί που θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα όταν η Μόσχα αντεπιτεθεί. Καιρός να δούμε αν η ΕΕ μπορεί να βαδίσει στο δικό της ρυθμό χωρίς να σκοντάψει.

Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μόλις πριν από ένα μήνα η Δύση σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει την Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μάλιστα πρόσφατα ένα σχέδιο για τη διοχέτευση των εσόδων από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί στην ΕΕ για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Αλλά τότε ήρθε η ρωσική προειδοποίηση. Μόλις πριν από λίγες ημέρες η Ρωσία αντεπιτέθηκε στις προτάσεις να χρησιμοποιηθούν τα κατασχεθέντα περιουσιακά της στοιχεία για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους στις 29 Δεκεμβρίου πως η Ρωσία έχει έναν κατάλογο ξένων περιουσιακών στοιχείων που θα κατάσχει σε αντίποινα αν η Δύση προχωρήσει σε κινήσεις σχετικά με τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.

Χαρακτήρισε την ιδέα της κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων "απόλυτη κλοπή".

Όλα αυτά προκάλεσαν διεθνείς ανησυχίες σχετικά με τη νομιμότητα της κατάσχεσης των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να υπονομεύσει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, λένε νομικοί και ειδικοί σε θέματα εξωτερικών σχέσεων. Θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ ως αποθεματικά νομίσματα.

Η ένταση της ρωσικής προειδοποίησης ώθησε τώρα την Ευρωπαϊκή Ένωση να προβεί σε μια αποφασιστική κίνηση ως απάντηση. Σε πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε να εννοηθεί ότι η προοπτική κατάσχεσης των δεσμευμένων κεφαλαίων της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, συνέπεια των κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία, θεωρείται "απίθανη". Ανώτεροι αξιωματούχοι εντός του μπλοκ αποκάλυψαν την έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των μελών του σχετικά με την αντιληπτή επικινδυνότητα ενός τέτοιου ελιγμού.

Το 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δέσμευσαν συλλογικά περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, αποδίδοντάς τα στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Κιέβου που προέτρεπαν τη Δύση να κατασχέσει και να ανακατευθύνει τα κεφάλαια στην Ουκρανία, ιδίως καθώς η οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες μειώνεται, δεν έχει επιτευχθεί συγκεκριμένη συμφωνία για το επίμαχο αυτό θέμα.

"Η δήμευση του κεφαλαίου των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων δεν πρόκειται να συμβεί. Δεν υπάρχει συμφωνία για αυτό μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ", δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος περιγράφεται ως έχων εικόνα των συνομιλιών για το θέμα.

Η κατάσχεση κρατικών περιουσιακών στοιχείων με αυτόν τον τρόπο θα ήταν πρωτοφανής και έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει τους παγκόσμιους επενδυτές, οι οποίοι μπορεί να ανησυχούν ότι τα κεφάλαιά τους θα κινδυνεύσουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτή την πρόταση", δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Vincent van Peteghem στους δημοσιογράφους την Τρίτη. "Νομίζω πως είναι σημαντικό αυτό που μπορεί να τεθεί στο τραπέζι να είναι νομικά ορθό και να αποφύγουμε οποιαδήποτε επίπτωση στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα".

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Xavier Bettel δήλωσε στο Reuters ότι είναι "πολύ προσεκτικός" σχετικά με την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. "Φανταστείτε αν αποφασίσουμε πολιτικά να δώσουμε δισεκατομμύρια στην Ουκρανία. Και σε έξι μήνες έχουμε μια δικαστική απόφαση που λέει ότι δεν επιτρέπεται να τους τα δώσουμε. Ποιον θα πληρώσουμε [εμείς] τότε;" δήλωσε ο Bettel.

Το γεγονός πως η πλειονότητα των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δεσμευμένα επί του παρόντος ρωσικά περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται στην εταιρεία εκκαθάρισης Euroclear, η οποία εδρεύει στο Βέλγιο, αποτελεί μια άλλη πηγή ανησυχίας για το μπλοκ.

"Η ΕΕ δεν μπορεί να διασώσει την Euroclear", δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος. "Η Euroclear διαχειρίζεται τρισεκατομμύρια και η πτώχευσή της θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Πρέπει να εξισορροπήσουμε τον κίνδυνο και το κέρδος".

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της ότι η κατάσχεση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων της θα θεωρηθεί "κλοπή" που θα ήταν αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, θα απειλούσε τα δυτικά αποθεματικά νομίσματα και θα αναστάτωνε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επιπλέον, η Μόσχα έχει πρόσβαση σε δυτικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 288 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η πλειονότητα των οποίων ανήκει στην Euroclear, τα οποία έχει δεσμευτεί να κατασχέσει σε αντίποινα. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον περασμένο μήνα να ληφθούν τα χρήματα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και να μεταφερθούν στην Ουκρανία, διατηρώντας το κεφάλαιο αμετάβλητο. Τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία εξακολουθούν να προκαλούν ενδιαφέρον. Κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών, αυτό μπορεί να ανέλθει σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ (18,5 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters.

Το σχέδιο για την αποστολή στο Κίεβο συνολικά 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (54,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων) σε χρηματοδότηση από την ΕΕ έως το 2027 έχει ανασταλεί από την Ουγγαρία.

Και αν πιστέψουμε τις αναφορές, η Δύση αντιμετωπίζει ήδη τώρα απώλειες 300 δισ. δολαρίων για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορεί να υποστούν τεράστιες οικονομικές απώλειες εάν αφαιρεθούν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα στη Δύση. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες χώρες εξακολουθούν να έχουν μεγάλα περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία που θα μπορούσαν να χαθούν.

Μέχρι το τέλος του 2022, η ΕΕ, η G7, η Αυστραλία και η Ελβετία είχαν επενδύσει συνολικά 288 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στη ρωσική οικονομία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο επικαλείται στοιχεία που ελήφθησαν απευθείας από τα συμμετέχοντα κράτη. Αυτό είναι περίπου το ίδιο ποσό με τα δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια που οι δυτικές χώρες σκέφτονται επί του παρόντος να κατασχέσουν.

Περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά αποθέματα εξακολουθούν να είναι δεσμευμένα στη Δύση- οι ΗΠΑ κατέχουν τα υπόλοιπα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η ΕΕ κατέχει την πλειονότητά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει το RIA, η πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρόκειται να χάσουν εάν προχωρήσουν με το σχέδιο κατάσχεσης ανήκουν επίσης σε χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, στα τέλη του 2022, τα μέλη του μπλοκ κατείχαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 223,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία. Η Κύπρος κατείχε επισήμως περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 98 δισεκατομμυρίων δολαρίων- η Ολλανδία έρχεται δεύτερη με 50,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, η Γερμανία είχε δαπανήσει 17,3 δισ. δολάρια στη ρωσική οικονομία, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία είχαν επενδύσει 16,6 δισ. δολάρια και 12,9 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 18,9 δισ. δολαρίων στη Ρωσία μέχρι το τέλος του 2021.

Οι ΗΠΑ είχαν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Ελβετία φαινόταν να είναι άλλος ένας σημαντικός επενδυτής στη ρωσική οικονομία με 28,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το RIA απέκρυψε τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρτιση των εκτιμήσεών του.

Από την 1η Ιανουαρίου 2022, η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε κάπως διαφορετικά στατιστικά στοιχεία για τις ΑΞΕ. Με περιουσιακά στοιχεία αξίας μεταξύ 23 και 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία και η Γαλλία προσδιορίστηκαν ως οι κορυφαίοι επενδυτές της ΕΕ, με εκτιμώμενο ποσό για την Κύπρο άνω των 182 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την τράπεζα, κατά την ημερομηνία αυτή, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε επενδύσει περισσότερα από 53 δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία, ενώ τα συμφέροντα της Ιρλανδίας αποτιμούνταν σε 34 δισεκατομμύρια δολάρια. Υπολόγισε 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει τη Δύση για το ενδεχόμενο αντιποίνων σε περίπτωση που ληφθούν οι δεσμευμένες καταθέσεις της. Όπως είναι φυσικό, σχεδιάσαμε εκ των προτέρων τα αντίποινά μας, δήλωσε στα τέλη Δεκεμβρίου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Αλλά είπε επίσης πως σε εκείνο το σημείο, η κατάσχεση ξένων περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία μπορούσε να συζητηθεί μόνο θεωρητικά.

Η Ρωσία έχει εκδώσει αρκετές προειδοποιήσεις ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους που θα κατάσχουν τα περιουσιακά της στοιχεία θα θεωρηθούν "κλοπή", θα παραβιάσουν το διεθνές δίκαιο και θα απειλήσουν τα αποθεματικά νομίσματα, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την παγκόσμια οικονομία.

Η ιδέα της ανάληψης του ελέγχου των σημαντικών αποθεματικών της Μόσχας, τα οποία είχαν παγώσει στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες της ΕΕ λίγο μετά την έναρξη της κρίσης, συνάντησε την αντίσταση των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών, οι οποίες επέβαλαν πρωτοφανείς κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της σύγκρουσης με την Ουκρανία.

Η Ουάσινγκτον πρότεινε στις ομάδες εργασίας της G7 να εξετάσουν τρόπους κατάσχεσης των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στις 24 Φεβρουαρίου 2024, που είναι η δεύτερη επέτειος από την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Το Bloomberg νωρίτερα αυτό το μήνα αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν είχε εγκρίνει την πρόταση.

Τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή ρωσική προειδοποίηση, εγκατέλειψε τις Ηνωμένες Πολιτείες στην προσπάθειά τους να παγώσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Αναγνωρίζοντας τις πιθανές επιπτώσεις, η ΕΕ κρατά στρατηγικά αποστάσεις, αναγνωρίζοντας ότι το μπλοκ έχει πολύ περισσότερα να διακινδυνεύσει από τον Αμερικανό σύμμαχό της, αν η Μόσχα επιλέξει να προβεί σε αντίποινα. Η ΕΕ αναπροσαρμόζει την στάση της, αφήνοντας τις ΗΠΑ απομονωμένες στην επιδίωξή τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail