Η Ρωσία κατακτά στρατηγικά σημαντική παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου

Photo: news2.ru
Η Ευρώπη συνεχίζει να αγοράζει ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο παρά τις κυρώσεις

Η Ρωσία συμμετέχει ενεργά στην ανακατανομή της στρατηγικής σημασίας παγκόσμιας αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου παρά τις δυτικές κυρώσεις. Η Ευρώπη δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή της χωρίς το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Αφού οι δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού αερίου από αγωγούς και σαμποτάρισαν τους Nord Streams, η Ευρώπη στράφηκε προς το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Περισσότερο από το 60 τοις εκατό των αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου κατευθύνεται στην ΕΕ, διατηρώντας την αμερικανική οικονομία σε εγρήγορση. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ουάσινγκτον θέλει να συνεχιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η Ρωσία δεν παραιτήθηκε. Η Μόσχα στράφηκε στον ανατολικό φορέα προμήθειας φυσικού αερίου μέσω αγωγών, μεταξύ άλλων και στα εδάφη της και άρχισε να αναπτύσσει την παραγωγή και το εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το ρωσικό LNG παρουσιάζει αυξανόμενη ζήτηση στην ΕΕ

Τα δυτικά εξειδικευμένα δημοσιεύματα σημειώνουν ότι το ρωσικό ΥΦΑ παρουσιάζει αυξανόμενη ζήτηση στην Ευρώπη.

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έθεσε σε κίνδυνο την εφοδιαστική των προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ. Η Γερμανία και η Γαλλία βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση επειδή είχαν συνάψει μακροχρόνιες επαφές με το Κατάρ.

Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία των προμηθειών από τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα αναστείλει τις εγκρίσεις για νέες υπερπόντιες συμβάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τον Νοέμβριο. Η παύση οφείλεται "στη φύση της κλιματικής κρίσης", που αποτελεί δήθεν υπαρξιακή απειλή της εποχής μας. Για την ακρίβεια, ο Μπάιντεν θέλει να τιμωρήσει το Τέξας για τις "ελευθερίες" στα ομοσπονδιακά σύνορα.

Ο πρόεδρος της Eurogas, Didier Holleaux, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν έτσι να παρατείνουν την παγκόσμια ανισορροπία στην προσφορά φυσικού αερίου. Την περασμένη εβδομάδα, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία Μάρος Σέφτσοβιτς τόνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες παίζουν τον ρόλο του "παγκόσμιου εγγυητή της ενεργειακής ασφάλειας".

Ωστόσο, ο εσωτερικά ασταθής "εγγυητής" δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. Αυτό εξηγεί γιατί η ΕΕ δεν έχει ακόμη επιβάλει κυρώσεις στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Οι ρωσικές προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ σπάνε ρεκόρ

Το Δεκέμβριο του 2023, εξήχθη στην ΕΕ ποσότητα ρεκόρ ρωσικού LNG - το 50% των συνολικών εξαγωγών ύψους 3,2 εκατομμυρίων τόνων, τόσο στο πλαίσιο καθεστώτων "γκρίζων εισαγωγών" όσο και επισήμως. Κάθε μήνα, η ΕΕ κάνει τη Ρωσία πλουσιότερη κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με έκθεση ουκρανικού πόρου.

Οι βασικοί εισαγωγείς είναι:

- Βέλγιο,
- Ισπανία
- Γαλλία,

οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν το 88% των ρωσικών εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ τους τελευταίους δέκα μήνες.

Η Ρωσία παρακάμπτει τις αμερικανικές κυρώσεις για το φυσικό αέριο και κατά τη διαδικασία παραγωγής. Η Κίνα συνεχίζει το έργο της μονάδας Arctic LNG 2 με τη Ρωσία. Η Harbin Guanghan αντικατέστησε την Baker Hughes ως προμηθευτή τουρμπίνας. Το ρωσικό LNG θα εισαχθεί όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και στην Καμτσάτκα, τα ανατολικότερα σύνορα της Ρωσίας.

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα αντικαταστήσει τις απώλειες της Ρωσίας στις εξαγωγές με αγωγούς

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, η Ρωσία σκοπεύει να αυξήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από 8 σε 20 τοις εκατό έως το 2030. Οι νέες μονάδες παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Γιαμάλ θα εξασφαλίσουν την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου σε επίπεδο έως και 100 εκατομμυρίων τόνων ετησίως έως το 2030.

Η δυναμικότητα του εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου Yamal είναι περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι, το Arctic LNG-2 - περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι, όπως και το μελλοντικό έργο LNG Murmansk, και το Ob LNG είναι άλλα 6 εκατομμύρια τόνοι.

Τα έργα LNG της Novatek θα είναι σε θέση να παράγουν 65-66 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2030 (περίπου 92 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα). Η Gazprom έχει επίσης τα εργοστάσιά της.

Για σύγκριση, οι σημερινές προμήθειες ρωσικού αερίου από αγωγούς στην ΕΕ ανέρχονται σε 20-25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, έναντι περίπου 200 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων πριν από την Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail