Η απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου επιταχύνει την αποβιομηχάνιση της Γερμανίας

pixabay / denfran
Freepen.gr - Η βασιλεία της Γερμανίας ως βιομηχανική υπερδύναμη "φτάνει στο τέλος της", καθώς η απώλεια του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία έχει επιφέρει "τελικό χτύπημα" στους κατασκευαστές που ήδη αγωνίζονταν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί ως προς το κόστος, ανέφερε το Bloomberg News το Σάββατο.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία μειώνεται από το 2017 και το καθοδικό σπιράλ επιταχύνθηκε από τότε που διακόπηκαν οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου το 2022 για να τιμωρηθεί η Μόσχα λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Εργοστάσια ηλικίας αιώνων κλείνουν και άλλες εταιρείες μεταφέρουν γραμμές παραγωγής σε χώρες με χαμηλότερο κόστος, ανέφερε το Bloomberg.

"Δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες, αν είμαι ειλικρινής", δήλωσε στο πρακτορείο ο Stefan Klebert, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής μηχανημάτων GEA Group AG. "Είμαι πραγματικά αβέβαιος ότι μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την τάση. Πολλά πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν πολύ γρήγορα".

Μια έρευνα του περασμένου Σεπτεμβρίου από την Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών έδειξε ότι οι ανησυχίες σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια και το κόστος είναι ο κυριότερος λόγος για τη μετατόπιση των επενδύσεων στο εξωτερικό. Οι παραγωγοί χημικών προϊόντων ήταν μεταξύ των κατασκευαστών που επλήγησαν περισσότερο από την απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου. Η BASF SE, ο μεγαλύτερος παραγωγός χημικών προϊόντων στην Ευρώπη, και η Lanxess AG περικόπτουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η γαλλική εταιρεία παραγωγής ελαστικών Michelin και η αμερικανική ανταγωνίστρια Goodyear κλείνουν ή μειώνουν τη δυναμικότητα των γερμανικών εργοστασίων τους. Η Maria Rottger, περιφερειακή επικεφαλής της Michelin, δήλωσε στο Bloomberg πως το κόστος είναι πολύ υψηλό για να ευδοκιμήσουν οι Γερμανοί εξαγωγείς. "Παρά τα κίνητρα των εργαζομένων μας, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν μπορούμε να εξάγουμε ελαστικά φορτηγών από τη Γερμανία σε ανταγωνιστικές τιμές. Αν η Γερμανία δεν μπορεί να εξάγει ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον, η χώρα χάνει ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της".

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε την κρίση σε συνέδριο του Bloomberg στις αρχές του μήνα. "Δεν είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί", δήλωσε. "Γινόμαστε φτωχότεροι, επειδή δεν έχουμε ανάπτυξη. Έχουμε μείνει πίσω".

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Μελέτη της εταιρείας συμβούλων Alvarez & Marsal διαπίστωσε ότι το 15% των γερμανικών επιχειρήσεων βρίσκονται σε δυσχερή θέση, δηλαδή έχουν αδύναμους ισολογισμούς. Το ποσοστό δυσπραγίας της Γερμανίας αυξήθηκε από το περσινό επίπεδο του 9% και είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, δήλωσε η εταιρεία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail