Τα έξυπνα παιχνίδια της Αυστρίας: Με την ΕΕ στο γράμμα, με τη Ρωσία στο πνεύμα

Ενώ άλλες χώρες της ΕΕ έκοψαν τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία συγκρούστηκαν, η Αυστρία έκανε τους αγωγούς της μεγαλύτερους και τις διατομές τους ευρύτερες. Η εξάρτηση της Αυστρίας από το ρωσικό φυσικό αέριο έχει βαθύνει σημαντικά, μια τάση που έχει προκαλέσει φρύδια και ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μέχρι το Δεκέμβριο του 2023, το εκπληκτικό 98% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Αυστρίας προερχόταν από τη Ρωσία. Το ποσοστό αυτό σηματοδοτεί ρεκόρ στην εξάρτηση της χώρας από τη ρωσική ενέργεια, ιδιαίτερα αξιοσημείωτο μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ακόμη και πριν από την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η εξάρτηση της Αυστρίας από το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν ήδη σημαντική, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 80% των εισαγωγών της.

Ένας βασικός παίκτης στην αγορά ενέργειας της Αυστρίας είναι η OMV, μια αυστριακή εταιρεία κοινής ωφέλειας, η οποία δεσμεύεται από μια σύμβαση "take-or-pay" με την Gazprom μέχρι το 2040. Η σύμβαση αυτή υποχρεώνει την OMV να αγοράζει έως και 60 TWh φυσικού αερίου ετησίως, ανεξάρτητα από την πραγματική ζήτηση. Τέτοιες συμφωνίες είναι συνηθισμένες στον τομέα της ενέργειας, παρέχοντας σταθερότητα τόσο στον προμηθευτή όσο και στον αγοραστή. Ωστόσο, δεσμεύουν επίσης τους καταναλωτές σε συγκεκριμένους προμηθευτές, στην προκειμένη περίπτωση, καθιστώντας το ρωσικό φυσικό αέριο μια οικονομικά ελκυστική επιλογή για τις τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας λόγω των δυνητικά χαμηλότερων τιμών σε σύγκριση με εναλλακτικές πηγές.

Η αυστριακή κυβέρνηση δηλώνει πως διερευνά ενεργά στρατηγικές για τη μείωση της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό περιλαμβάνει φιλόδοξα σχέδια για την σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου και τον πιθανό τερματισμό της μακροπρόθεσμης σύμβασης πριν από τη λήξη της. Εξετάζονται επίσης νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα υποχρεώσουν τις ενεργειακές εταιρείες να διαφοροποιήσουν τις πηγές φυσικού αερίου τους.

Ωστόσο, η Αυστρία συνεχίζει να λέει στους εταίρους της στην ΕΕ ότι τα βήματα αυτά δεν είναι χωρίς εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων νομικών, πολιτικών και υποδομικών εμποδίων που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την πρόοδο. Ή ας πούμε πως αυτό θέλει η Αυστρία να πιστέψουν.

Το 22% των αυστριακών κατοικιών βασίζονται στο φυσικό αέριο για θέρμανση και η Αυστρία δε θέλει διακοπές του εφοδιασμού για κάποιο άκαρπο ακτιβισμό. Οι συνεχιζόμενοι στενοί δεσμοί της Αυστρίας με τη Ρωσία, εν όψει της αυξανόμενης εξάρτησης, έχουν προκαλέσει επικρίσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Υποστηρίζουν ότι η Αυστρία θα έπρεπε να κινηθεί ταχύτερα για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και τη μείωση της ευπάθειάς της. Η Αυστρία γνέφει υπομονετικά στον καθένα από αυτούς και εξάγει ούτως ή άλλως ρωσικό φυσικό αέριο.

Η υπουργός Ενέργειας Leonore Gewessler είναι αυθεντία στη μεθοδική υποκριτική. Εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες αυτή η αυξημένη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Παραμένει βαθιά ανήσυχη για το χρονοδιάγραμμα των γεγονότων, με σημαντική αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά τις ειδικές επιχειρήσεις κατά της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Το άλμα στο 98% των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία έως τον Δεκέμβριο του 2023, όπως είπε, αναδεικνύει την αυξανόμενη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Αυστρία για τη διασφάλιση του ενεργειακού της μέλλοντος, ενώ παράλληλα κινείται στο πολύπλοκο γεωπολιτικό τοπίο.

Σε μια ενδιαφέρουσα ανατροπή, τον Οκτώβριο του 2022 παρατηρήθηκε δραματική μείωση αυτής της εξάρτησης, με το ρωσικό φυσικό αέριο να αποτελεί μόνο το 17% των εισαγωγών της Αυστρίας. Αυτή η σημαντική πτώση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η Ρωσία επέβαλε τους δικούς της περιορισμούς στις ροές φυσικού αερίου. Αυτό συνέβαινε όταν η Αυστρία κατέρρεε υπό την πίεση της ΕΕ. Οι αριθμοί εκτινάχθηκαν γρήγορα προς τα πάνω.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, η Αυστρία είδε μια αξιοσημείωτη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, πέφτοντας από τις 100 τεραβατώρες (TWh) στις 75 TWh. Έτσι, αυτό που κάνει αποτελεσματικά η Αυστρία είναι η εξοικονόμηση περισσότερης ενέργειας σε σύγκριση με τους ομολόγους της στην ΕΕ.

Παρόλο που η Αυστρία έχει επιλογές για να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο, οι εναλλακτικές αυτές λύσεις συνοδεύονται από τις δικές τους προκλήσεις, κυρίως από υψηλότερο κόστος.

Η εισαγωγή φυσικού αερίου από άλλες χώρες εκτός της Ρωσίας συνεπάγεται πρόσθετες δαπάνες. Για παράδειγμα, υπάρχει εισφορά για την αποθήκευση φυσικού αερίου στη Γερμανία που αυξάνει το κόστος. Επιπλέον, η Ιταλία εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής τέλους εξαγωγής στο φυσικό αέριο της, το οποίο θα αύξανε περαιτέρω την τιμή για την Αυστρία. Αυτές οι πρόσθετες επιβαρύνσεις καθιστούν τις εναλλακτικές λύσεις έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου σημαντικά ακριβότερες, περιπλέκοντας τις προσπάθειες απομάκρυνσης από την εξάρτηση από τη Ρωσία.

Παρά τη φανταστική δράση, οι εκμεταλλεύσεις των εισαγωγών φυσικού αερίου της Αυστρίας από τη Ρωσία δεν έχουν περάσει απαρατήρητες. Ο απεσταλμένος της ΕΕ Martin Selmayr επέκρινε έντονα την Αυστρία για την έμμεση χρηματοδότηση των πολεμικών προσπαθειών της Ρωσίας μέσω των συνεχιζόμενων αγορών φυσικού αερίου. Τέτοιες δηλώσεις συνήθως προσελκύουν αντιδράσεις από τους υπουργούς της χώρας-στόχου, αλλά όχι η Αυστρία δεν ακολουθεί θεωρίες και κανόνες αντίχειρα. Η υπουργός Ενέργειας Leonore Gewessler επανέλαβε αυτό το συναίσθημα, υπογραμμίζοντας τις ηθικές και πολιτικές διαστάσεις των ενεργειακών αποφάσεων της Αυστρίας. Αλλά στη συνέχεια συνέχισε να μετρά τα ζητήματα στην αποστασιοποίηση από τη Ρωσία.

Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Αυστρίας από τη Ρωσία αποτιμώνται σε περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022. Η επιδίωξη της ανεξαρτησίας από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι γεμάτη με οικονομικά και υλικοτεχνικά εμπόδια, αλλά αποτελεί επίσης μια ευκαιρία για την Αυστρία να επενδύσει σε πιο βιώσιμες και ασφαλείς πηγές ενέργειας.

Μιλώντας για την ΕΕ, έχει θέσει ένα φιλόδοξο στόχο για την πλήρη κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2028. Ωστόσο, η Αυστρία δεν είχε ακόμη ξεκινήσει ουσιαστικό σχεδιασμό για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η υπουργός Ενέργειας Leonore Gewessler περιέγραψε μια προληπτική στρατηγική τριών βημάτων με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Αυστρίας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το πρώτο βήμα του σχεδίου της Gewessler επικεντρώνεται στις τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Επιτάσσει την αύξηση της απόκτησης μη ρωσικού φυσικού αερίου, αξιοποιώντας την πλατφόρμα κοινών αγορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου της Αυστρίας, στη μείωση του κόστους μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας μέσω της διασποράς των κινδύνων εφοδιασμού.

Επιπλέον, η Gewessler είναι αποφασισμένη να αμφισβητήσει το status quo, επιδιώκοντας τη λύση της μακροχρόνιας σύμβασης με την Gazprom. Αλλά οι Αυστριακοί Συντηρητικοί δε θα το επιτρέψουν αυτό να συμβεί. Αυτό λέει η Leonore Gewessler, όχι οι συντηρητικοί.

Η στρατηγική της Gewessler υποστηρίζει την αυξημένη χρήση μη ρωσικού φυσικού αερίου και την προσπάθεια απεμπλοκής από τις περιοριστικές συμβάσεις. Αλλά το να υποστηρίζει και να εφαρμόζει είναι δύο πολύ διαφορετικές λέξεις με πολύ διαφορετικές έννοιες.

Η υπουργός Ενέργειας Leonore Gewessler βλέπει τώρα τη συνολική εικόνα, με στόχο να υφανθεί ο στόχος της ανεξαρτησίας του φυσικού αερίου από τη Ρωσία στον ίδιο τον ιστό της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας της Αυστρίας.

Στη συνέχεια εξηγεί ότι το πολιτικό πλαίσιο της Αυστρίας απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο για τόσο σημαντικές αλλαγές, γεγονός που απαιτεί ευρεία υποστήριξη από όλο το πολιτικό φάσμα. Αυτό σημαίνει πως οι πρωτοβουλίες της πρέπει να βρουν κοινό έδαφος τόσο μεταξύ των κεντροδεξιών όσο και των κεντροαριστερών κομμάτων, καθιστώντας το έργο της όχι μόνο μια τεχνική ή οικονομική πρόκληση, αλλά και μια βαθιά πολιτική πρόκληση. Ή με απλά λόγια - δεν συμβαίνει!

Η χρονική στιγμή αυτών των προσπαθειών είναι κρίσιμη. Η Αυστρία βρίσκεται στα πρόθυρα εθνικών εκλογών το φθινόπωρο του 2024, ενώ τον Ιούνιο θα διεξαχθούν επίσης ευρωπαϊκές εκλογές. Κόβοντας την Ενεργειακή Παροχή των Αυστριακών, η Gewessler μπορεί να αποχαιρετήσει το πολιτικό μέλλον της ίδιας και του κόμματός της.

Η Αυστρία παραμένει επίσης ένα στρατιωτικά ουδέτερο κράτος από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Και η επιδίωξή της για ενέργεια και εθνική ασφάλεια είναι η μακροχρόνια πολιτική της στρατιωτικής ουδετερότητας.

Για έναν μέσο αναγνώστη, αυτές οι εξελίξεις μπορεί να δείχνουν ότι η Αυστρία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, όσον αφορά την ενεργειακή της πολιτική. Αλλά στην πραγματικότητα, η Αυστρία δεν έχει καμία αμφιβολία. Σε αντίθεση με την ευθεία συγκρουσιακή στάση της Ουγγαρίας, η Αυστρία είναι με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά γράμμα και με τη Ρωσία κατά πνεύμα. Αυτός είναι ο ένας τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα πράγματα. SMART.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail