Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
"Εάν συνεχίσουν να μην έχουν καμία υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε ένα ή δύο μήνες, είναι πολύ πιθανό οι Ρώσοι να επιτύχουν περισσότερα εδαφικά κέρδη και να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία εναντίον των ουκρανικών μετώπων", δήλωσε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί όχι μόνο στην ανατολική Ουκρανία, αλλά ενδεχομένως και στο νότιο τμήμα της χώρας.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η εκπρόσωπος Τύπου Karine Jean-Pierre τόνισε επανειλημμένα ότι η κατάσταση είναι "τρομερή" για την Ουκρανία και υπενθύμισε πώς ο διευθυντής της CIA "εξέθεσε τις - τις συνέπειες, πόσο τρομερές ήταν" και "τι συνέβαινε στη μάχη - σε ένα πεδίο μάχης, προφανώς, και πώς η Ουκρανία έχανε έδαφος, κάτι που είναι σημαντικό".
Την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι η ανάγκη παροχής πρόσθετης στήριξης στην Ουκρανία είναι επείγουσα. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μπλοκάρει οποιαδήποτε περαιτέρω χρηματοδότηση για την Ουκρανία, εκτός εάν ο Μπάιντεν υποχωρήσει στην πολιτική του για τα ανοιχτά σύνορα, κάτι που φαίνεται ότι δεν είναι πρόθυμος να κάνει.
Η έλλειψη όπλων και η παραδοχή πως η Ρωσία πρόκειται να απελευθερώσει περισσότερα εδάφη επιτείνει την απογοήτευση του Κιέβου, ειδικά αφού η Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε ότι δε θα σταλούν αμερικανικά στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που έδωσε συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, οι ΗΠΑ πέρασαν εβδομάδες συζητώντας τα σχέδια αποστολής στρατευμάτων με τη Γαλλία, αλλά τελικά έκριναν ότι ο κίνδυνος ήταν πολύ μεγάλος.
Στις 26 Φεβρουαρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έθεσε την ιδέα της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, μια δήλωση που προκάλεσε έκπληξη, καθώς η αποστολή μαχητικών δεν είχε ποτέ συζητηθεί δημοσίως ούτε αναμενόταν. Μετά την ανησυχητική δήλωση του Μακρόν, πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποστασιοποιήθηκαν από την ιδέα, όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τσεχική Δημοκρατία.
Τώρα ήταν η σειρά του Λευκού Οίκου να διαψεύσει ότι θα αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Σε δήλωσή του προς τον Τύπο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε πως "οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία".
Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που επικαλείται το AFP, οι χώρες του ΝΑΤΟ συζητούσαν εδώ και εβδομάδες το ενδεχόμενο να στείλουν δικούς τους στρατιώτες για να υποστηρίξουν τους Ουκρανούς και οι ΗΠΑ ήταν μία από αυτές που υποστήριζαν την ιδέα.
Απαντώντας στη δήλωση του Μακρόν, το Κρεμλίνο δήλωσε: "Το γεγονός και μόνο ότι συζητείται η δυνατότητα αποστολής ορισμένων τμημάτων στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο". Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως αν σταλούν στρατεύματα, "θα πρέπει να μιλήσουμε όχι για την πιθανότητα, αλλά για το αναπόφευκτο (μιας άμεσης σύγκρουσης)".
Ο Μακρόν φαίνεται ότι θέλει να ξεκινήσει έναν πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, έναν πόλεμο που θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε πυρηνικά πλήγματα και δε θα είχε νικητή, και για τον λόγο αυτό είναι προφανές γιατί ο Γάλλος πρόεδρος απομονώθηκε αμέσως, τόσο πολύ που ακόμη και η Ουάσιγκτον δειλιάζει και παίρνει αποστάσεις από την ιδέα.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Stéphane Séjourné προσπάθησε να απαλύνει το ταπεινωτικό χτύπημα στις 28 Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας πως ο Μακρόν είχε κατά νου να στείλει στρατεύματα για συγκεκριμένα καθήκοντα, όπως η βοήθεια στην εκκαθάριση ναρκών, η παραγωγή όπλων επί τόπου και η κυβερνοάμυνα.
"[Αυτό] θα μπορούσε να απαιτήσει μια [στρατιωτική] παρουσία στο ουκρανικό έδαφος χωρίς να περάσει το κατώφλι της μάχης", δήλωσε ο Σεζουρέ στους Γάλλους νομοθέτες. "Δεν πρόκειται για την αποστολή στρατευμάτων για να διεξαχθεί πόλεμος κατά της Ρωσίας".
Πρόκειται για μια προφανή ιστορία συγκάλυψης, καθώς ο Μακρόν απομονώθηκε σχεδόν αμέσως και, όπως τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, οι σύμμαχοι της Γαλλίας ούτε κατάλαβαν ούτε υποστήριξαν την ιδέα του Γάλλου προέδρου.
"Η ίδια δήλωση σόκαρε τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ. Λίγες ώρες αργότερα, μια σειρά από δηλώσεις έγιναν από την ηγεσία των χωρών του ΝΑΤΟ, τους υπουργούς Εξωτερικών και τους υπουργούς Άμυνας, οι οποίοι δήλωσαν ότι [...] διαχωρίζουν τη θέση τους από τη δήλωση του Μακρόν. Ότι οι ίδιοι δεν σχεδιάζουν τίποτα από αυτά, δεν σχεδιάζουν να στείλουν κανέναν και καταλαβαίνουν ότι αυτό θα είναι ήδη μια διαφορετική ιστορία", είπε.
Με τη Δύση να μην τηρεί τις υποσχέσεις για προμήθεια όπλων που έδωσε στο Κίεβο, με την περαιτέρω χρηματοδότηση των ΗΠΑ να μπλοκάρεται στο Κογκρέσο και, κυρίως, με την πρόσφατη απελευθέρωση της πόλης-φρούριο Avdeyevka, η Ουκρανία θα χάσει αναπόφευκτα εδάφη με ταχείς ρυθμούς. Δεδομένου ότι ο Λευκός Οίκος παραδέχεται ανοιχτά αυτή την πραγματικότητα, θα περίμενε κανείς πως το καθεστώς του Κιέβου θα αναζητούσε ένα τέλος στη σύγκρουση, ωστόσο εξακολουθεί να επιλέγει να εναποθέτει τις ελπίδες του στα όπλα που δεν φτάνουν εγκαίρως ή, πιο παραπλανητικά, στο ότι η Δύση θα παρέμβει τελικά άμεσα στη σύγκρουση.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr