Οι τουρκικές τράπεζες σταματούν να συνεργάζονται με Ρώσους πελάτες λόγω των πιέσεων της Ουάσινγκτον

pixabay / LoggaWiggler
Freepen.gr - Οι τουρκικές τράπεζες αρχίζουν να κλείνουν ρωσικούς λογαριασμούς για να αποφύγουν τις αμερικανικές κυρώσεις


Οι τράπεζες της Τουρκίας άρχισαν να κλείνουν λογαριασμούς ρωσικών εταιρειών και αυστηροποίησαν τις απαιτήσεις για τα άτομα που επιθυμούν να αποκτήσουν τουρκική τραπεζική κάρτα, αναφέρει η εφημερίδα Vedomosti αναφερόμενη σε επιχειρηματίες που συναλλάσσονται με την Τουρκία.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Τουρκίας άρχισαν να ματαιώνουν τις πληρωμές από τη Ρωσία στις αρχές του 2024. Πολλοί διακανονισμοί παραμένουν παγωμένοι. Οι τουρκικές τράπεζες άρχισαν να κλείνουν λογαριασμούς ρωσικών εταιρειών ήδη από το 2022, αλλά η τάση άρχισε να επιδεινώνεται στα τέλη του 2023 μετά το διάταγμα του Μπάιντεν στις 22 Δεκεμβρίου. Το διάταγμα εξουσιοδότησε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να λάβει μέτρα κατά των ξένων τραπεζών που συμβάλλουν στη διενέργεια συναλλαγών με πρόσωπα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Ρωσία.

Η Τουρκία εξηγεί την τάση με την πίεση των ΗΠΑ

Πηγή στον τραπεζικό τομέα της Τουρκίας δήλωσε πως τα μέτρα αυτά σχετίζονται με τις αμερικανικές κυρώσεις.

"Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα. Αυτό οφείλεται στην πίεση των ΗΠΑ, στην άνευ προηγουμένου πίεση", δήλωσε ο ανώνυμος, όπως μεταδίδει το RIA Novosti.

Οι τράπεζες της Τουρκίας έχουν ήδη σταματήσει να εξυπηρετούν εταιρικούς πελάτες από τη Ρωσία, ανεξάρτητα από τη χώρα εγγραφής τους, δήλωσε ο Iskander Mirgalimov, σύμβουλος ρωσικών επιχειρήσεων όσον αφορά τη διάρθρωση διεθνών πληρωμών.

Συνιστάται στις ρωσικές εταιρείες να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τους με τις τουρκικές τράπεζες και να κλείσουν τους λογαριασμούς τους. Αυτό ισχύει κυρίως για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν την Τουρκία ως χώρα διαμετακόμισης για πληρωμές και παραδόσεις, καθώς και για τους εμπόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι μεταφορές χρημάτων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας ουσιαστικά σταμάτησαν από την 1η Ιανουαρίου.

Οι τουρκικές τράπεζες άρχισαν να αρνούνται να συνεργαστούν με ρωσικές τράπεζες για να αποφύγουν τις αμερικανικές κυρώσεις. Διακόπτουν τις ανταποκριτικές σχέσεις και αναστέλλουν την επεξεργασία πληρωμών χωρίς να καταγγέλλουν τις συμβάσεις.

Σύμφωνα με την Ekonomim, τα εμβάσματα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας έχουν πρακτικά σταματήσει από την 1η Ιανουαρίου. Οι Τούρκοι εξαγωγείς περιμένουν επείγουσες αποφάσεις για να συνεχίσουν τις συναλλαγές, αναφέρει το δημοσίευμα.

Για να αποφύγουν τους κινδύνους των αμερικανικών κυρώσεων, οι κινεζικές κρατικές τράπεζες αυστηροποίησαν επίσης τους κανόνες συνεργασίας τους με Ρώσους πελάτες. Πρόκειται για τουλάχιστον δύο χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στην Κίνα.

Οι κινεζικές τράπεζες φέρονται να θέλουν να διακόψουν τους δεσμούς τους με πελάτες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων. Επιπλέον, οι κινεζικές τράπεζες αρνούνται να παρέχουν οποιεσδήποτε υπηρεσίες στη ρωσική αμυντική βιομηχανία, όχι μόνο σε δολάρια, αλλά και σε άλλα νομίσματα. Οι κινεζικές τράπεζες προχώρησαν σε αυτό το βήμα μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει δευτερογενείς κυρώσεις κατά οργανισμών που διευκολύνουν τις στρατιωτικές προμήθειες της Ρωσίας.


* Πληροφορίες pravda.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail