Ερντογάν - ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας

Η Γερμανία είναι μάρτυρας της ανάδυσης ενός νέου πολιτικού φορέα με την ονομασία Δημοκρατική Συμμαχία για τη Διαφορετικότητα και την Αφύπνιση (DAVA), που περιγράφεται από το μέσο ενημέρωσης Bild ως προέκταση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Bild, η εν λόγω θυγατρική οργάνωση του AKP πρόκειται να συμμετάσχει στις επερχόμενες εκλογές του Ιουνίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ίδρυση της DAVA έρχεται στον απόηχο της εκφρασμένης δυσαρέσκειας του προέδρου Ερντογάν τον Ιούλιο σχετικά με την παρατεταμένη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, η οποία ξεκίνησε με επίσημη αίτηση το 1987. Η έκθεση υπογραμμίζει τη σύνδεση μεταξύ του ΑΚΡ και της DAVA, τοποθετώντας την τελευταία ως πολιτική δύναμη στη Γερμανία που ευθυγραμμίζεται με το κόμμα του προέδρου Ερντογάν.

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των τεταμένων σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των δυτικών κρατών. Η ένταση αυτή κλιμακώθηκε το προηγούμενο έτος, με αφορμή περιπτώσεις καύσης Κορανίου που ενορχηστρώθηκαν από Ευρωπαίους ακροδεξιούς ακτιβιστές. Ειδικότερα, ένα από αυτά τα περιστατικά σημειώθηκε έξω από το τουρκικό προξενείο στη Στοκχόλμη. Σε απάντηση, ο πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τις ευρωπαϊκές αρχές να λάβουν αποφασιστικά μέτρα κατά όσων θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τις προκλητικές πράξεις.

Την περασμένη Τρίτη, ο Teyfik Oezcan, πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας για τη Διαφορετικότητα και την Αφύπνιση (DAVA), ανακοίνωσε με ανάρτηση στο Facebook την ίδρυση του κόμματος. Στην ανακοίνωση αυτή, ο Oezcan διατύπωσε την αυτοπαρουσίαση της DAVA ως μια νέα πολιτική πατρίδα που απευθύνεται σε πολίτες που σήμερα δεν εκπροσωπούνται επαρκώς από καθιερωμένες πολιτικές οντότητες.

Ο Oezcan εξέφρασε περαιτέρω την ανησυχία του, θρηνώντας για τον αντίκτυπο του "εθνικισμού [και] του αντιμουσουλμανικού ρατσισμού" σε άτομα με ξένες ρίζες. Τόνισε μια αντιληπτή κατάσταση όπου τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν προκλήσεις στο να αναγνωριστούν ως "πλήρως αξιόλογα μέλη της ευρωπαϊκής κοινωνίας". Ο Oezcan υποστήριξε αυτόν τον ισχυρισμό αναφέροντας περιπτώσεις διακρίσεων σε διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής, συμπεριλαμβανομένων των αναζητήσεων διαμερισμάτων, των αιτήσεων εργασίας και των αλληλεπιδράσεων με δημόσιους υπαλλήλους.

Αυτή η δήλωση του προέδρου της DAVA παρέχει εικόνα των θεμελιωδών αρχών και στόχων του κόμματος. Η έμφαση στη συμμετοχικότητα και την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με τις διακρίσεις ευθυγραμμίζεται με την τοποθέτηση του DAVA ως εναλλακτικής πολιτικής οντότητας, που απευθύνεται σε όσους μπορεί να αισθάνονται περιθωριοποιημένοι στο πλαίσιο της υφιστάμενης κυβέρνησης.

Στη γραπτή δήλωσή του, ο Oezcan, τάχθηκε υπέρ μιας πρακτικής και απαλλαγμένης από ιδεολογίες προσέγγισης των πολιτικών για τους πρόσφυγες. Τόνισε την υπάρχουσα έλλειψη εργατικού δυναμικού στη Γερμανία, υποστηρίζοντας την ανάγκη αντιμετώπισης αυτού του ελλείμματος, η οποία συνεπάγεται την υιοθέτηση μιας ρεαλιστικής στάσης σε θέματα προσφύγων.

Επιπλέον, ο Oezcan αποκάλυψε τις προθέσεις της DAVA να συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχουν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι. Επιπλέον, αποκάλυψε τα ονόματα των υποψηφίων του κόμματος, δίνοντας μια γεύση από τις φιλοδοξίες του DAVA για πολιτική δέσμευση στην ευρωπαϊκή σκηνή.

Σε ξεχωριστή ανάλυση, η Bild υπολόγισε τον τρέχοντα αριθμό των μουσουλμάνων Γερμανών πολιτών με δικαίωμα ψήφου σε 2,5 εκατομμύρια. Υπάρχει το ενδεχόμενο να αποκτήσουν φέτος δικαίωμα ψήφου επιπλέον 2,5 εκατομμύρια άτομα με παρόμοιο υπόβαθρο, αναφέροντας ως βάση για την πρόβλεψη αυτή τροποποιήσεις του γερμανικού νόμου περί ιθαγένειας.

Εικάζεται ότι η Δημοκρατική Συμμαχία για τη Διαφορετικότητα και την Αφύπνιση (DAVA) μπορεί να βρει μια πολλά υποσχόμενη εκλογική βάση, ιδίως μεταξύ των περίπου 2,5 εκατομμυρίων μουσουλμάνων Γερμανών πολιτών με δικαίωμα ψήφου.

Δίνοντας έμφαση στο πλαίσιο της τουρκικής διασποράς στη Γερμανία, η έκθεση υπογραμμίζει τη σημαντική δημοτικότητα του προέδρου Ερντογάν μεταξύ αυτής της δημογραφικής ομάδας. Ειδικότερα, το 67% της τουρκικής διασποράς στη Γερμανία ψήφισε τον Ερντογάν στις τελευταίες τουρκικές προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν το Μάιο.

Καθώς η Γερμανία πλησιάζει στις επικείμενες εκλογές της, είναι προφανές ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αντιμετωπίζει μείωση της δημοτικότητάς του. Το κυρίαρχο συναίσθημα μεταξύ της γερμανικής κοινής γνώμης φαίνεται να μετατοπίζεται προς το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο αναγνωρίζεται για την ευρωσκεπτικιστική του στάση. Η πιθανότητα να εξασφαλίσει ο καγκελάριος Σολτς τη νίκη φαίνεται να μειώνεται.

Και τώρα, μια αξιοσημείωτη εξέλιξη είναι η εμφάνιση του "κόμματος Ερντογάν" - στη Γερμανία. Η χρονική στιγμή αυτής της εκκίνησης ευθυγραμμίζεται με το πολιτικό τοπίο που χαρακτηρίζεται από μια αυξανόμενη στροφή προς τα ευρωσκεπτικιστικά αισθήματα.

Η άνοδος του AfD, που τροφοδοτείται από τον ευρωσκεπτικισμό του, φαίνεται να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τον Ερντογάν να αξιοποιήσει μια ακόμη ισχυρότερη βάση ψηφοφόρων με την πιθανή άνοδο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως επόμενου καγκελάριου της Γερμανίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail