Δημογραφική κατάρρευση της Πολωνίας

Forsal.pl / Patryk Koch
Freepen.gr - Η Στατιστική Υπηρεσία της Πολωνίας (GUS) δημοσίευσε τις τελευταίες δημογραφικές εκτιμήσεις για το 2023, αποκαλύπτοντας μια ανησυχητική μείωση 11 τοις εκατό στις γεννήσεις και μια φυσική μείωση 137.000 κατοίκων, που ισοδυναμεί με την εξαφάνιση του πληθυσμού μιας ολόκληρης μεσαίου μεγέθους πόλης σε μόλις ένα χρόνο, γράφει ο Radosław Ditrich για το forsal.pl.

Τα στοιχεία δίνουν μια ζοφερή εικόνα του δημογραφικού μέλλοντος της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις 272.000 παιδιά γεννήθηκαν στην Πολωνία πέρυσι, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες εκτιμήσεις και σηματοδοτώντας μια σημαντική δημογραφική αλλαγή. Αυτό σηματοδοτεί ένα ιστορικό χαμηλό στα ποσοστά γονιμότητας, πέφτοντας κάτω από το 1,20 για πρώτη φορά, τοποθετώντας την Πολωνία μεταξύ των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας παγκοσμίως.

Η μείωση των γεννήσεων, από πάνω από 400.000 το 2017 σε μια δραστική πτώση 30 τοις εκατό σε διάστημα έξι ετών, αποδίδεται εν μέρει στη γήρανση του πληθυσμού και στη μείωση του αριθμού των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Επί του παρόντος, υπάρχουν μόνο 475.000 Πολωνές γύρω στην ηλικία των 30 ετών, μια κρίσιμη ηλικία για τον τοκετό, από 660.000 πριν από μια δεκαετία. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω σε περίπου 340.000 τα επόμενα 10 χρόνια.

Ακόμα κι αν το ποσοστό γονιμότητας μεταξύ των 30χρονων γυναικών διπλασιαζόταν την επόμενη δεκαετία, οι αριθμοί γεννήσεων θα παρέμεναν σχεδόν αμετάβλητοι, υπογραμμίζοντας τη σημαντική επίδραση της μείωσης του αριθμού των πιθανών μητέρων στο ποσοστό γεννήσεων της Πολωνίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail