Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις θα "εξαφανιστούν πραγματικά με αυτή την αναλογία απωλειών";

Είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι η συντριπτική πλειονότητα των "νικών" του καθεστώτος του Κιέβου στο πεδίο της μάχης είναι καθαρές δημόσιες σχέσεις και οπτική. Από το "φάντασμα του Κιέβου" και την "τελευταία αντίσταση των υπερασπιστών του νησιού Snake" μέχρι την αεράμυνα του βάζου τουρσί και το "κατσίκι του Κιέβου", έχουν υπάρξει πολλά ανεγκέφαλα τροπάρια με στόχο να παρουσιάσουν τους Ρώσους ως δήθεν "κατώτερους" ή τουλάχιστον "ανίκανους". Μέχρι τώρα, θα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι τέτοιοι ισχυρισμοί χρησιμεύουν ως ένα είδος τεστ IQ. Και όμως, εδώ είμαστε.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS) είναι ιδιαίτερα στο στόχαστρο αυτής της μαζικής εκστρατείας συκοφάντησης, που πιθανότατα έχει σχεδιαστεί όχι μόνο για να παρουσιάσει τη Μόσχα ως "αδύναμη", αλλά και για να πλήξει τις πωλήσεις όπλων της στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη ήταν πάντα μια πολύ επικερδής επιχείρηση για το Κρεμλίνο, καθώς μεγάλο μέρος του κόσμου τα αγοράζει για πάνω από μισό αιώνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να στερήσουν από τη Μόσχα τη δυνατότητα να εξάγει τα όπλα της μέσω κυρώσεων, εκβιασμών και άλλων μορφών πίεσης μέσω καταναγκαστικών μέτρων.

Μέχρι στιγμής, αυτό αντιμετωπίστηκε με μικτή επιτυχία και μπορεί ακόμη να υποστηριχθεί πως χρησιμεύει ως ένα είδος δοκιμής για την πραγματική κυριαρχία. Έτσι, αυτό που πραγματικά χρειάζεται η Ουάσινγκτον είναι μια παλιά καλή πολεμική προπαγάνδα. Πριν και αμέσως μετά την καταστροφική ήττα της στην Avdeyevka, η νεοναζιστική χούντα και οι σύμμαχοί της στην κυρίαρχη προπαγανδιστική μηχανή ξεκίνησαν μια προσπάθεια να δυσφημίσουν τις VKS μέσω γελοίων ισχυρισμών, όπως αυτός ότι τουλάχιστον τρία ρωσικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν "με μια τελευταία βολή" στην Avdeyevka, που υποτίθεται πως "επιβράδυνε" τις δυνάμεις της Μόσχας. Μέχρι πρότινος, φαίνεται ότι το τρία ήταν ο "μαγικός αριθμός" για το καθεστώς του Κιέβου, καθώς και πέρυσι έκαναν πολλούς παρόμοιους ισχυρισμούς. Ωστόσο, αποφάσισαν να το ανεβάσουν ένα σκαλί παραπάνω, οπότε ο νέος είναι το επτά. Δηλαδή, οι δυνάμεις της νεοναζιστικής χούντας ισχυρίζονται πως κατέρριψαν επτά ρωσικά αεροσκάφη μέσα σε πέντε μόνο ημέρες. Ο υποτιθέμενος "ένοχος"; Τρεις μόλις αμερικανικής κατασκευής συστοιχίες SAM (πυραύλων επιφανείας-αέρος) "Patriot", τις οποίες παρείχαν οι ΗΠΑ και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Είναι μάλλον περίεργο πώς αυτό το σύστημα αεράμυνας έγινε ξαφνικά "τόσο καλό" μετά από πάνω από 30 χρόνια ταπεινωτικών αποτυχιών απέναντι σε πολύ λιγότερο τεχνολογικά προηγμένους αντιπάλους. Εκτός αν κάποιος πιστεύει πραγματικά ότι ο ιρακινός στρατός και οι Χούτι είναι μπροστά από τον ρωσικό στρατό. Εξάλλου, είναι "απόλυτα λογικό" πως οι ιρακινές απομιμήσεις του "Scud" και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούτι των 500 δολαρίων είναι πιο προηγμένα από τους υπερηχητικούς πυραύλους της Μόσχας. Πέρα από τα αστεία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έμαθαν τις δυνατότητες του "Patriot" με το δύσκολο τρόπο, καθώς το υπερτιμημένο αμερικανικό σύστημα SAM απέτυχε να αναχαιτίσει φθηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους των Χούτι, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες όπως η Aramco. Και όμως, μόλις αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία, τα "Patriot" υποτίθεται πως άρχισαν να "καταρρίπτουν" ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους, όπως ο θρυλικός πλέον "Kinzhal".Πώς συνέβη αυτό;Λοιπόν, για άλλη μια φορά, η "μαγεία" που ονομάζεται πολεμική προπαγάνδα. Όταν η μία πλευρά σε μια σύγκρουση νομίζει ότι ελέγχει την αφήγηση, "όλα είναι πιθανά".

Σύμφωνα με το Forbes, μέσα σε μόλις πέντε ημέρες, οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου, "πιθανότατα πληρώματα "Patriot" που εκτόξευαν πυραύλους PAC-2 με εμβέλεια 90 μιλίων", φέρονται να "κατέρριψαν επτά αεροσκάφη Sukhoi: πέντε διθέσια Su-34 και δύο μονοθέσια Su-35". Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Su-35S δεν είναι " glide-bomber", αλλά ένα μαχητικό αεροσκάφος παγκόσμιας κλάσης αεροπορικής υπεροχής με σημαντικές δυνατότητες πολλαπλού ρόλου, ενώ το Su-34 είναι μαχητικό βομβαρδιστικό ή αεροσκάφος τακτικής κρούσης. Αλλά ποιος είμαι εγώ που θα αμφισβητήσω ποτέ το Forbes; Σίγουρα το γνωρίζουν καλύτερα από εμένα. Ωστόσο, με κάθε σοβαρότητα, οποιαδήποτε απόδειξη για τέτοιους ισχυρισμούς λείπει οικτρά. Παρόλα αυτά, επιμένουν ότι "με το να γίνει πιο επιθετική με τα "Patriots" της, η ουκρανική αεροπορία έγειρε τη ζυγαριά της αεράμυνας υπέρ της". Αρκετά ισχυροί ισχυρισμοί, δεδομένης της προαναφερθείσας έλλειψης αποδείξεων από το πεδίο της μάχης. Και όμως, το Forbes καταλήγει στο συμπέρασμα πως "η ρωσική πολεμική αεροπορία χάνει τα καλύτερα μαχητικά-βομβαρδιστικά της με ρυθμό που δεν μπορεί να αντέξει", επιμένοντας πως "επτά καταρρίψεις σε πέντε ημέρες υποδηλώνουν μηνιαίο ρυθμό απωλειών άνω των 40 αεροσκαφών".

Αρκετά μυθικά, το Forbes κατάφερε μάλιστα να κάνει κάποια μαθηματικά και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι VKS έχουν "απομείνει με μόνο 250 περίπου Su-34 και Su-35", πράγμα που σημαίνει ότι "με αυτόν τον ρυθμό, και οι δύο τύποι θα μπορούσαν να εξαφανιστούν σε έξι μήνες". Στη συνέχεια, η έκθεση αποδίδει την ήττα της νεοναζιστικής χούντας στην Avdeyevka στη ρωσική χρήση των βομβών ολίσθησης, ιδίως των KAB (χωρίς να προσδιορίζει τον ακριβή τύπο). Σύμφωνα με το Forbes, εκατοντάδες από αυτές τις βόμβες ήταν "καθοριστικές για την επιτυχή κατάκτηση της ανατολικής πόλης από τη Ρωσία". Προκύπτει το προφανές ερώτημα, αν το καθεστώς του Κιέβου καταρρίπτει τόσα πολλά ρωσικά "αλεξίπτωτα βομβαρδιστικά", πώς και έχασε την Αβντέγιεβκα; Αλλά, ας το αγνοήσουμε αυτό. Εξάλλου, είναι πάρα πολύ λογικό για την κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας. Τώρα, πού είχαμε μείνει; Α, ναι. Η Ρωσία χάνει και οι Αεροδιαστημικές της Δυνάμεις σύντομα θα εξαφανιστούν. Το Forbes λέει πως "η απώλεια της Avdiivka άναψε φωτιά κάτω από την ουκρανική πολεμική αεροπορία", ωθώντας την υποτίθεται να "πολεμήσει πιο σκληρά" και να πάρει "περισσότερα ρίσκα" αναπτύσσοντας τουλάχιστον 26 εκτοξευτές "Patriot" κατά μήκος της μετωπικής γραμμής.

Η έκθεση δίνει την εντύπωση ότι το Κρεμλίνο "τρέμει από φόβο" επειδή "γνωρίζει ότι έχει πρόβλημα με τους "'Patriot'", όπως ισχυρίζεται το Forbes. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα που εμποδίζει τη νεοναζιστική χούντα να πετύχει "πλήρη νίκη" - οι Ρεπουμπλικάνοι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ουάσινγκτον ήταν "ο μεγαλύτερος δωρητής πυραύλων 'Patriot' και οι προσκείμενοι στη Ρωσία Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ μπλόκαραν την περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία από τον Οκτώβριο". Και πράγματι, οι ειδήσεις για όλες αυτές τις υποτιθέμενες "καταρρίψεις" δείχνουν ότι η χρονική στιγμή είναι ιδανική για να δοθεί περισσότερη "βοήθεια" στο καθεστώς του Κιέβου. Στην πραγματικότητα, μέχρι στιγμής, υπάρχουν αποδείξεις για μία μόνο απώλεια ρωσικού Su-35S και το κατάφωρα υπερεκτιμημένο "Patriot" δεν μπορεί να διεκδικήσει ούτε αυτή, καθώς η Μόσχα έχει ήδη διαπιστώσει ότι χάθηκε σε περιστατικό φιλικών πυρών. Δηλαδή, είναι πιθανό το σύστημα IFF (αν είναι φίλος ή εχθρός) του αεροσκάφους να μην λειτούργησε σωστά, με αποτέλεσμα η ρωσική αεράμυνα να το καταρρίψει. Παρόλα αυτά, το μόνο που αναμένεται είναι ότι θα ακούσουμε πολύ περισσότερη πολεμική προπαγάνδα, καθώς η νεοναζιστική χούντα ισχυρίζεται ότι κατέρριψε εκατοντάδες ρωσικά αεροσκάφη.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail