Μπάιντεν εναντίον Τραμπ: Μάχη των λέξεων για τη δημοκρατία

Σε πρόσφατη ομιλία του προς τους υποστηρικτές του στο Νιου Χάμσαϊρ, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι η πιθανή επανεκλογή του αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την αμερικανική δημοκρατία. Αντ' αυτού, ο Τραμπ επισήμανε αυτό που αντιλαμβάνεται ως "ανικανότητα" του προέδρου Τζο Μπάιντεν ως την πρωταρχική απειλή για το πολιτικό σύστημα της χώρας. 

Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μιλώντας στο Μάντσεστερ πριν από τις επερχόμενες προκριματικές εκλογές, ο Τραμπ τόνισε τις ανησυχίες του σχετικά με την ικανότητα του Μπάιντεν να κυβερνήσει αποτελεσματικά, υποστηρίζοντας πως η υποτιθέμενη ανικανότητα του σημερινού προέδρου για το ρόλο αυτό συνιστά απτό κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ανταλλαγή αυτή ακολουθεί προηγούμενα σχόλια του Μπάιντεν που κατηγόρησε τον Τραμπ ότι είναι "πρόθυμος να θυσιάσει τη δημοκρατία". Οι επερχόμενες προκριματικές εκλογές στο Νιου Χαμσάιρ αποτελούν κρίσιμη συγκυρία, που ενδεχομένως να εδραιώσει τη θέση του Τραμπ ως επικρατέστερου του GOP. Καθώς ξεδιπλώνεται το πολιτικό τοπίο, οι επερχόμενες προκριματικές εκλογές ενδέχεται να εδραιώσουν περαιτέρω τη θέση του Τραμπ ως επικρατέστερου υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, θέτοντας τις βάσεις για μια πιθανή εκλογική ρεβάνς με τον πιθανό υποψήφιο των Δημοκρατικών Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια πρόσφατης ομιλίας του, υποστήριξε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία λόγω της υποτιθέμενης μεγάλης ανικανότητάς του.

"Αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία", είπε ο Τραμπ, ενώ τα σχόλιά του έγιναν κάτω από μια γιγαντιαία πινακίδα που έγραφε: Μπάιντεν επιτίθεται στη δημοκρατία. Και πρόσθεσε: "Πρέπει να τον βγάλουμε από τη μέση. Ξέρετε γιατί αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία; Για πολλούς λόγους, αλλά ξέρετε τον πρώτο λόγο; Είναι κατάφωρα ανίκανος".

Η κατηγορία αυτή ήταν ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στην εκστρατεία του Τραμπ για την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο. Σε μια προηγούμενη περίπτωση τον Οκτώβριο, ο Τραμπ απέδωσε μια επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ σε αυτό που περιέγραψε ως "θανάσιμο συνδυασμό" της ανικανότητας, του ριζοσπαστισμού και της αδυναμίας του Μπάιντεν. Οι ισχυρισμοί αυτοί αποτέλεσαν κεντρικό στοιχείο της κριτικής του Τραμπ για την προεδρία του Μπάιντεν και επαναλήφθηκαν σε πολλές περιπτώσεις.

Αντιμετωπίζοντας 91 ποινικές κατηγορίες σε συνεχιζόμενες εκστρατείες για την προεδρία, ο Τραμπ κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μπάιντεν πως "οπλοποιεί" το σύστημα δικαιοσύνης εναντίον του. Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες του Μπάιντεν να το πράξει αυτό επιτρέπονται από τους "προστάτες" του στα μέσα ενημέρωσης των "fake news".

Αυτό απηχεί τον προηγούμενο ισχυρισμό του Μπάιντεν στην Πενσυλβάνια ότι ο Τραμπ στοχεύει στην υπονόμευση της δημοκρατίας για την εκλογική του νίκη. Τα σχόλια αυτά φαίνεται να αποτελούν αναφορά στους ισχυρισμούς του Μπάιντεν στην Πενσυλβάνια νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στους οποίους είπε ότι ο Τραμπ σκοπεύει να ξεριζώσει τη δημοκρατία για να εξασφαλίσει την εκλογική του νίκη. 

Το αν η δημοκρατία εξακολουθεί να είναι η ιερή υπόθεση της Αμερικής είναι αυτό που αφορά τις εκλογές του 2024", δήλωσε ο Μπάιντεν στις 5 Ιανουαρίου. "Η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ αφορά μόνο αυτόν, όχι την Αμερική, όχι εσάς. Η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ έχει εμμονή με το παρελθόν, όχι με το μέλλον. Είναι πρόθυμος να θυσιάσει τη δημοκρατία μας για να βάλει τον εαυτό του στην εξουσία".

Γιατί ο Μπάιντεν κάνει φαινομενικά υποτιμητικά σχόλια για τον Τραμπ, υπονοώντας πως η εκστρατεία του δεν ευθυγραμμίζεται με τις αμερικανικές αξίες και τη δημοκρατία; Υπάρχει κάποια αντιληπτή απειλή ή φόβος από τον Μπάιντεν προς τον Τραμπ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτούς τους ισχυρισμούς;

Ίσως ο Μπάιντεν θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο να επικεντρωθεί στη διακυβέρνηση αντί να κάνει υποθετικά σχόλια για τους πολιτικούς του αντιπάλους- άλλωστε, οι πράξεις συχνά μιλάνε πιο δυνατά από τα λόγια και η πορεία της δημοκρατίας θα εξελιχθεί φυσικά.

Στην αρένα των πολιτικών πειραγμάτων, ο Τραμπ και ο Μπάιντεν φαίνεται να επιδίδονται σε μια λεκτική κονταρομαχία, μετατρέποντας τη δημοκρατία σε πεδίο μάχης των λέξεων. Ο Τραμπ, οπλισμένος με κατηγορίες για ανικανότητα, παρουσιάζει τον Μπάιντεν ως απειλή για το δημοκρατικό φρούριο. Από την άλλη πλευρά, η αφήγηση του Μπάιντεν παρουσιάζει τον Τραμπ ως επίδοξο δεσπότη, πρόθυμο να θυσιάσει τον πυρήνα των αμερικανικών ιδεωδών για την προσωπική του εξουσία.

Το σκηνικό είναι έτοιμο για μια λεκτική αναμέτρηση, με τον καθένα να διεκδικεί την πρώτη γραμμή σε αυτή τη μάχη των λέξεων στο έδαφος της δημοκρατίας. Καθώς διαπληκτίζονται για τις προηγούμενες πράξεις, την υποτιθέμενη ανικανότητα και τις υποτιθέμενες απειλές για τη δημοκρατική τάξη, οι εκλογές του Νοεμβρίου διαφαίνονται ως το απόλυτο πεδίο αυτής της σύγκρουσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail