Η κορυφαία οικονομία της ΕΕ αντιμετωπίζει προβλήματα - Bloomberg

pixabay / Ralphs_Fotos
Freepen.gr - Η γερμανική οικονομία θα περάσει ένα δύσκολο έτος μετά τη συρρίκνωσή της το τελευταίο τρίμηνο του 2023, καθώς ο πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια συνεχίζουν να επιβαρύνουν τη βιομηχανία, ανέφερε το Bloomberg αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενο αναλυτές.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), η οικονομία της Γερμανίας έμεινε στάσιμη το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2023, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 0,3%. Ενώ ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Ιανουάριο στο 3,1%, παραμένει επίμονα υψηλότερος από το ποσοστό-στόχο του 2%. Η εκτίναξη των τιμών καταναλωτή τους τελευταίους μήνες οδήγησε σε εκτίναξη των επιτοκίων, γεγονός που αποκάλυψε προβλήματα στους τομείς της μεταποίησης και των ακινήτων. Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Alvarez & Marsal, περίπου το 15% των επιχειρήσεων στη Γερμανία βρίσκονται σήμερα σε δυσχερή θέση, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

"Η Γερμανία έχει πραγματικά πρόβλημα... Όλες οι μεγάλες μεταποιητικές οικονομίες επιβραδύνονται, αλλά, στη Γερμανία, αυτό επιδεινώνεται από το υψηλότερο κόστος ενέργειας. Υπάρχουν επίσης προκλήσεις στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας με τον ανταγωνισμό που προέρχεται από την Κίνα", δήλωσε στο Bloomberg ο Brian Mangwiro, διαχειριστής κεφαλαίων στη βρετανική Barings Bank.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει ότι οι πρώτες έρευνες για το 2024 σηματοδοτούν πως υπάρχουν λίγες ελπίδες ότι οι οικονομικοί αγώνες θα τελειώσουν στο ορατό μέλλον.

"Η Γερμανία αναδεικνύεται ως η πιο προβληματική αγορά στην Ευρώπη... Οι οικονομικές προοπτικές της χώρας παραμένουν δυσοίωνες, καθώς τόσο η κυβέρνησή της όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπουν συρρίκνωση της οικονομίας της κατά 0,4% για το 2024 λόγω του υψηλού πληθωρισμού, των αυξημένων τιμών ενέργειας και του υποτονικού διεθνούς εμπορίου", σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό δείκτη Weil European Distress Index, ο οποίος αναφέρει την επιδείνωση των επενδύσεων, τις πιέσεις ρευστότητας και την στάσιμη κερδοφορία ως τα σημαντικότερα οικονομικά προβλήματα της χώρας αυτήν την στιγμή.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι τα προβλήματα στον τομέα των ακινήτων και η έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης θα δημιουργήσουν πιθανότατα προβλήματα για τις γερμανικές τράπεζες. Περίπου το ένα τρίτο των δανείων εμπορικών ακινήτων αντιμετωπίζει υψηλότερο κόστος δανεισμού σε βάθος τριετίας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιστωτικές αθετήσεις και απομειώσεις, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Συνολικά, πολλοί παράγοντες της αγοράς προσβλέπουν σε μειώσεις των επιτοκίων, αναφέρει το Bloomberg.

"Στο πλαίσιο των εταιρειών που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μακροοικονομικές προκλήσεις, είναι μια ριπή φωτός στο πίσω μέρος του ορίζοντα. Μέχρι τα χαμηλότερα επιτόκια να μεταφραστούν σε μια απτή αύξηση της διαθεσιμότητας λύσεων στην κεφαλαιαγορά θα συνεχίσουμε να βλέπουμε άγχος", προέβλεψε η Alvarez & Marsal.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail