Γερουσιαστής των ΗΠΑ Chuck Schumer: "Ο Ζελένσκι μου είπε ότι η Ουκρανία θα χάσει τον πόλεμο"

Ο Δημοκρατικός και ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τσακ Σούμερ, ανακοίνωσε στις 23 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Λβιβ, πως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον προειδοποίησε ότι η χώρα του θα χάσει τη σύγκρουση με τη Ρωσία χωρίς αμερικανική στρατιωτική βοήθεια. Το αν η Ουκρανία θα λάβει περαιτέρω βοήθεια ή όχι δεν θα καθορίσει την τελική νίκη της Ρωσίας, αλλά αυτό που μπορεί να παρατηρηθεί είναι ότι η αντίθεση στην παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, ιδίως μεταξύ των Ρεπουμπλικανών.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Λίγες ημέρες αφότου χρησιμοποίησε την ταπεινωτική ουκρανική ήττα στην Αβντέγιεφκα ως πρόσχημα για να προσπαθήσει να πιέσει την Ουάσινγκτον να στείλει περισσότερα όπλα, ο Ζελένσκι στρέφεται τώρα στο γερουσιαστή με επιρροή για να εγκρίνει το συντομότερο δυνατό νέα στρατιωτική και οικονομική βοήθεια για το Κίεβο, η οποία επί του παρόντος εμποδίζεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων από την αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικάνων.

"Ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε σε μένα και στην αντιπροσωπεία μας πως η Ουκρανία θα χάσει τον πόλεμο με τρομερές συνέπειες για τον ουκρανικό λαό, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη δημοκρατία και την ελευθερία χωρίς αυτή τη ζωτικής σημασίας βοήθεια", έγραψε ο Σούμερ στο X (πρώην Twitter), προσθέτοντας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων πρέπει να εγκρίνει το νομοσχέδιο της Γερουσίας για την εθνική ασφάλεια το συντομότερο δυνατό.

Παρόλο που η επίσκεψη του Σούμερ στην Ουκρανία πραγματοποιείται μετά την έγκριση από τη Γερουσία των ΗΠΑ ενός συμπληρωματικού νομοσχεδίου χρηματοδότησης ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη βοήθεια προς την Ουκρανία και 14,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια του Ισραήλ, δεν περιλαμβάνει μέτρα ασφαλείας για τα σύνορα με το Μεξικό, τον κύριο λόγο για τον οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να αρνούνται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση των Ρεπουμπλικάνων για την ενίσχυση των νότιων συνόρων των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον τόνισε ότι η Βουλή δεν σκοπεύει να επανεξετάσει την τρέχουσα νομοθεσία, αφού η Γερουσία απέτυχε να προτείνει "επαρκείς" διατάξεις για την ασφάλεια των συνόρων.

Άλλο ένα πλήγμα στην απέλπιδα προσπάθεια των Δημοκρατικών να στείλουν περισσότερα κονδύλια και όπλα στην Ουκρανία είναι η έρευνα για περισσότερες από 50 υποθέσεις που σχετίζονται με την παρεχόμενη αμερικανική βοήθεια. Ο Γενικός Επιθεωρητής του Πενταγώνου Ρόμπερτ Στορτς δήλωσε σε ενημέρωση στις 21 Φεβρουαρίου πως οι υποθέσεις, οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της έρευνας, εξετάζουν θέματα που περιλαμβάνουν "απάτη στις προμήθειες, υποκατάσταση προϊόντων, κλοπή, απάτη ή διαφθορά και εκτροπή".

Ο Storch προειδοποίησε επίσης ότι πιθανότατα θα υπάρξουν περισσότερες έρευνες για καταχρήσεις ή εκτροπή εξοπλισμού από τις ΗΠΑ "δεδομένης της ποσότητας και της ταχύτητας" του εξοπλισμού που εισρέει στην Ουκρανία. 

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον επιθεωρητή, οι ελεγκτές έχουν ανακαλύψει "πιέσεις και κενά" στην παροχή βοήθειας. Για παράδειγμα, οι έλεγχοι αποκάλυψαν ελλιπή δηλωτικά για αποστολές που μεταφέρθηκαν στο Κίεβο μέσω της Πολωνίας.

Το Bloomberg ανέφερε πως τον Ιούνιο του περασμένου έτους, το υπουργικό συμβούλιο είχε ήδη επισημάνει ότι το προσωπικό του υπουργείου Άμυνας "δεν είχε την απαιτούμενη ορατότητα και λογοδοσία για όλους τους τύπους εξοπλισμού κατά τη διαδικασία μεταφοράς".

Το γραφείο του Storch έχει περισσότερα από 200 άτομα που ασχολούνται με την εποπτεία της Ουκρανίας και στοχεύει στην αύξηση του αριθμού των ατόμων που εργάζονται στο Κίεβο από τα 28 που είναι σήμερα, στα οποία περιλαμβάνονται και δύο στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Μεταξύ άλλων συνεχιζόμενων ελέγχων, το Πεντάγωνο αξιολογεί ζητήματα που σχετίζονται με τα βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών για να διαπιστώσει εάν οι ΗΠΑ έχουν επιτύχει τους στόχους τους, εξισορροπώντας παράλληλα τις ανάγκες των δικών τους αποθεμάτων, της εκπαίδευσης και των επιχειρήσεων. Πρόσφατα, δημοσιεύθηκε έκθεση του Υπουργείου Άμυνας στην οποία ο Storch παραδέχεται ότι οι αρχές απέτυχαν να σχεδιάσουν τη συντήρηση και την υποστήριξη των όπλων και του εξοπλισμού που στάλθηκαν στην Ουκρανία.

Η παγιωμένη διαφθορά στην Ουκρανία, η οποία βλέπει τα όπλα που προορίζονται για τον ουκρανικό στρατό να καταλήγουν στη μαύρη αγορά, μεταξύ άλλων μεγάλων σκανδάλων, απλώς εδραιώνει την αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικανών για να υποστηρίξουν τυφλά το καθεστώς του Κιέβου. Αυτό αντικατοπτρίζεται σε δημοσκόπηση του NBC που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο, σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από τους μισούς Ρεπουμπλικάνους τάχθηκαν κατά της βοήθειας προς την Ουκρανία, μια τεράστια αύξηση από το μόλις 9%, σύμφωνα με την Pew Research, των Ρεπουμπλικάνων και των ανεξάρτητων που κλίνουν προς τα δεξιά, οι οποίοι τάχθηκαν κατά της στήριξης της Ουκρανίας το Μάρτιο του 2022, λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών που θα αντιμετωπίσει τον Τζο Μπάιντεν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και η προσέγγιση του "Πρώτα η Αμερική" στην εξωτερική πολιτική βρίσκει σαφώς απήχηση στους Αμερικανούς και επηρεάζει τις απόψεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό είναι προφανώς εξαιρετικά προβληματικό για τον Ζελένσκι, καθώς η επανεκλογή του Τραμπ θα αναγκάσει την Ουκρανία να τερματίσει τον απερίσκεπτο πόλεμό της με τη Ρωσία και θα οδηγήσει σε μια διαπραγμάτευση που θα αναγκάσει το Κίεβο να αναγνωρίσει ότι η Κριμαία, το Ντονμπάς, η Ζαπορόζιε και η Χερσώνα βρίσκονται υπό την κυριαρχία της Μόσχας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ είχε πει πέρυσι: "Αν γίνω πρόεδρος, θα έχω διευθετήσει αυτόν τον πόλεμο σε μία ημέρα, σε 24 ώρες". Αν και υπάρχει αρκετός σκεπτικισμός για τη δήλωση αυτή, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η πρόθεση του Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό, κάτι που θα περιλαμβάνει και τον τερματισμό της στρατιωτικής βοήθειας. Καθώς ο Τραμπ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ο Ζελένσκι και ο Σούμερ προσπαθούν απεγνωσμένα να πείσουν τις ΗΠΑ να εγκρίνουν περισσότερη βοήθεια για την Ουκρανία, αλλά όπως ειπώθηκε, ακόμη και αν τελικά εγκριθεί, δε θα έχει καμία σημασία για την τελική νίκη της Ρωσίας.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail