Η Ουκρανία ξεμένει από πυρομαχικά - FT

Roman ΡΙLIPEY / ΑFΡ
Freepen.gr - Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times της Παρασκευής, οι μονάδες της ουκρανικής πρώτης γραμμής έχουν καταφύγει σε δελτίο πυροβολικού επειδή οι προμήθειες των ΗΠΑ έχουν σταματήσει και η ΕΕ δεν μπόρεσε να τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Το Κίεβο αντιμετωπίζει μια "κρίσιμη" έλλειψη πυρομαχικών πυροβολικού δυτικού διαμετρήματος, δήλωσαν στο βρετανικό πρακτορείο μη κατονομαζόμενοι αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ένας Αμερικανός το περιέγραψε ως "κενό στη μάνικα".

"Είναι μια απελπιστική κατάσταση στην πρώτη γραμμή του μετώπου για τους Ουκρανούς, πολύ χειρότερη από ό,τι αφήνουν να εννοηθεί", δήλωσε στους FT ένας ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.

Το πρακτορείο ανέφερε πως είδε μια επιστολή του Ουκρανού υπουργού Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ προς τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, στην οποία εκφράζεται ο θρήνος ότι οι ελλείψεις χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα.

"Η παλιά κοινοτοπία εξακολουθεί να ισχύει - η πλευρά με τα περισσότερα πυρομαχικά για να πολεμήσει συνήθως κερδίζει", έγραψε ο Ουμέροφ. Η "απόλυτη κρίσιμη ημερήσια ελάχιστη απαίτηση" για την Ουκρανία ήταν 6.000 βλήματα την ημέρα, αλλά ο στρατός της έχει καταφέρει να ρίξει περίπου το ένα τρίτο από αυτά, πρόσθεσε.

Ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου περιέγραψε την κατάσταση ως "ένα πολύ ζοφερό σενάριο", σημειώνοντας ότι χωρίς την έγκριση πρόσθετης βοήθειας από το Κογκρέσο, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να στείλουν περισσότερα πυρομαχικά από τα δικά τους αποθέματα ή να παραγγείλουν νέα βλήματα από τη βιομηχανία.

"Δεν θα είναι εύκολο για τους Ευρωπαίους να υποκαταστήσουν τις ΗΠΑ. Αυτό δεν είναι απολύτως ρεαλιστικό", δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ στους FT.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail