Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι τραπεζίτες έχουν μυστική λέσχη - FT

pixabay / Willgard
Freepen.gr - Για περισσότερες από επτά δεκαετίες, ένας μυστικός και με μεγάλη επιρροή οργανισμός συγκεντρώνει τους επικεφαλής των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης δύο φορές το χρόνο σε πολυτελή ξενοδοχεία και βασιλικά παλάτια σε όλη την ήπειρο για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, θέματα χάραξης παγκόσμιας πολιτικής, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times τη Δευτέρα.

Στο άρθρο τονίζεται ότι η ύπαρξη του Institut International d'Etudes Bancaires (IIEB) είναι ελάχιστα γνωστή εκτός των μελών του, ενώ η ομάδα δεν έχει ιστοσελίδα και οι ατζέντες των συναντήσεών της δε δημοσιοποιούνται. Τα μέλη φέρονται να αποθαρρύνονται από το να μοιράζονται λεπτομέρειες των συζητήσεων. "Δεν είναι σαν το Νταβός, όπου ο καθένας μπορεί να εξαγοράσει την είσοδό του", δήλωσε στους FT ένα παλιό μέλος υπό τον όρο της ανωνυμίας. "Αυτό είναι πραγματικά αποκλειστικό", πρόσθεσε.

Ορισμένα μέλη διαμαρτύρονται για έλλειψη διαφάνειας εντός της ομάδας, η οποία συστάθηκε για να ενθαρρύνει στενότερους δεσμούς μεταξύ των τραπεζών σε μια εποχή γεωπολιτικών εντάσεων και προκλήσεων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη. "Ήμασταν μέλη επί δεκαετίες, όταν ο οργανισμός εξυπηρετούσε τον σκοπό να φέρει τις ευρωπαϊκές τράπεζες πιο κοντά", δήλωσε στους FT ο Παρ Μπόμαν, πρόεδρος της σουηδικής τράπεζας Handelsbanken. "Αλλά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση αισθανθήκαμε ότι η σπατάλη του και η έλλειψη διαφάνειας δεν ταίριαζαν με τις αξίες μας".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το IIEB ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1950 από τους επικεφαλής τεσσάρων δανειστών από όλη την ήπειρο - Crédit Industriel et Commercial, Union Bank of Switzerland, Société Générale de Belgique και Amsterdamsche Bank. Στόχος ήταν η διεξαγωγή τακτικών συζητήσεων υψηλού επιπέδου για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, καθώς και για την οικονομία και το νομισματικό σύστημα. 

Τα θέματα που συζητούνταν φέρεται να αντανακλούσαν τις ανησυχίες των Ευρωπαίων τραπεζιτών σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Στη δεκαετία του 1950, για παράδειγμα, ήταν η δημιουργία θυγατρικών σε πρώην αποικίες, ενώ κατά τη δεκαετία του 1960, η προσοχή είχε στραφεί στον παγκόσμιο ρόλο του δολαρίου ΗΠΑ, στα προβλήματα του συστήματος σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών του Bretton Woods και στην απειλή αμερικανικών εξαγορών ευρωπαϊκών τραπεζών. Προς το τέλος του αιώνα, οι συζητήσεις του IIEB αφορούσαν περισσότερο τον αντίκτυπο του ευρώ, την αυξανόμενη αγορά παραγώγων και τις συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών μεταξύ μεγάλων τραπεζών, γράφουν οι FT.

"Καθώς οι δανειστές της Ευρώπης δέχονται πιέσεις για να βελτιώσουν τις ανεπαρκείς αποτιμήσεις τους - έχοντας μείνει πολύ πίσω από τους αμερικανούς ανταγωνιστές τους στην κερδοφορία τα τελευταία χρόνια - και με την ήπειρο να προετοιμάζεται για ένα πολυδιαφημισμένο κύμα διασυνοριακών συναλλαγών, το IIEB εισέρχεται σε μια από τις σημαντικότερες περιόδους του από τότε που ιδρύθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο", έγραψε η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους FT, εκτός από φόρουμ όπου οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι χρηματοδότες μπορούν να ανταλλάσσουν ιδέες, το IIEB χρησιμεύει και ως ελίτ κοινωνική λέσχη όπου, επί τρεις ημέρες, οι σύζυγοι των τραπεζιτών μπορούν να απολαύσουν επίσημα δείπνα, ιδιωτικές ξεναγήσεις σε ιστορικά μνημεία και εκδρομές για ψώνια υψηλών προδιαγραφών.

Στην έκθεση σημειώνεται πως δεν υπήρξε σχεδόν καμία κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης για τις δραστηριότητες του IIEB κατά τη διάρκεια των επτά και πλέον δεκαετιών ύπαρξής του, παρά τη σημασία των θεμάτων που συζητούνται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail