(Γεω)πολιτικό υπόβαθρο της κατάρριψης του Il-76MD

Όταν το καθεστώς του Κιέβου κατέρριψε στις 24 Ιανουαρίου ένα ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος Il-76MD γεμάτο με Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου (POWs), τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι ακόμη "περιμένουν αποδείξεις" για το ποιος κατέρριψε το αεροπλάνο. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός πως οι δυνάμεις της νεοναζιστικής χούντας καυχήθηκαν αμέσως για την κατάρριψη, για να ανακαλέσουν αργότερα την παραδοχή τους. Οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου πήγαιναν για ανταλλαγή αιχμαλώτων, για την οποία η ρωσική πλευρά είχε ήδη παράσχει στοιχεία, καθώς η ανταλλαγή είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί. Επιπλέον, στις 31 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η Μόσχα εξακολουθεί να είναι αφοσιωμένη στην τήρηση των διεθνών συμφωνιών, σε πλήρη αντίθεση με το καθεστώς του Κιέβου που σκότωσε πάνω από 70 αθώους ανθρώπους, 65 εκ των οποίων ήταν Ουκρανοί, δικοί του πολίτες.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Το Κρεμλίνο παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν πως η νεοναζιστική χούντα κατέρριψε όντως το αεροπλάνο, με προκαταρκτικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν είτε αμερικανικά συστήματα "Patriot" είτε γερμανικά συστήματα SAM (πυραύλων εδάφους-αέρος) IRIS-T (πιθανόν μάλιστα να χειρίζονταν από προσωπικό του ΝΑΤΟ). Περαιτέρω έρευνα δείχνει πως το Il-76MD πιθανότατα καταρρίφθηκε από κινητική κεφαλή, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο "Patriot" ήταν ο πιθανότερος ένοχος. Όπως και να έχει, είναι απολύτως σαφές ποιος κατέρριψε το μεγάλο μεταγωγικό αεροσκάφος. Αλλά, ο ΟΗΕ αρνείται να το αναγνωρίσει αυτό και το "καλύτερο" που μπορεί να κάνει είναι να εκδώσει αναιμικές δηλώσεις για την υποτιθέμενη "ευθύνη και των δύο πλευρών".

Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικά Θέματα και Θέματα Ειρηνευτικής Οικοδόμησης Rosemary DiCarlo, Αμερικανίδα υπήκοος, "κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να απέχουν από ενέργειες, ρητορική ή ισχυρισμούς που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν περαιτέρω την ήδη επικίνδυνη σύγκρουση". Τέτοιες ψευδοδιπλωματικές δηλώσεις χρησιμεύουν μόνο για να αποκρύψουν την ευθύνη του καθεστώτος του Κιέβου. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς ο ΟΗΕ και άλλοι δυτικοκρατούμενοι λεγόμενοι "διεθνείς οργανισμοί" έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι δεν έχουν μέλλον. Η Μόσχα αρνήθηκε ήδη να επιτρέψει στον ΟΑΣΕ να "ερευνήσει" δήθεν το περιστατικό, καθώς η υποταγή της στο ΝΑΤΟ είναι επίσης αναμφισβήτητη σε αυτό το σημείο. Επιπλέον, ανησυχητικά στοιχεία που αποκαλύφθηκαν πριν από σχεδόν δύο χρόνια έδειξαν πως ο ΟΑΣΕ βοηθούσε τις δυνάμεις της Ουκρανίας από τότε που αναπτύχθηκε στο Ντονμπάς πριν από σχεδόν μια δεκαετία.

Προφανώς, η πολιτική Δύση θα κάνει τα πάντα για να αποκρύψει αυτό το γεγονός. Και όμως, δεν είναι οι μόνοι. Η κατάρριψη του Il-76MD από το καθεστώς του Κιέβου εγείρει πολλά ερωτήματα, ιδιαίτερα καθώς επανειλημμένα έχει επιδείξει ετοιμότητα να στοχοποιήσει τους δικούς του αιχμαλώτους πολέμου. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι επιδίδονται σε συγκάλυψη, καθώς το μεταγωγικό αεροσκάφος μετέφερε επίσης δώδεκα μέλη του "Τάγματος Αζόφ". Για άλλη μια φορά, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία στοχοποιεί τα πιο πιστά της τσιράκια. Συγκεκριμένα, στις 29 Ιουλίου 2022, κατέστρεψε ένα ρωσικό στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου που φιλοξενούσε ακριβώς μέλη του "Τάγματος Αζόφ" (περίπου 150 από αυτά) που παραδόθηκαν στο Αζόφσταλ.

Με τη θανάτωσή τους, το καθεστώς του Κιέβου εξουδετέρωσε επίσης την πιθανότητα οι αιχμάλωτοι αυτοί να αποκαλύψουν την άμεση εμπλοκή του στα εν λόγω εγκλήματα πολέμου. Φυσικά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δε θα το παραδεχτούν ποτέ αυτό, καθώς θα ήταν "πολύ άβολο" να πρέπει να εξηγήσουν το θάνατο άλλων Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου, ιδίως στις οικογένειές τους που ανυπομονούσαν να τους δουν μετά από μήνες ή ίσως και χρόνια. Από την άλλη πλευρά, το περιστατικό αποτελεί σαφώς μέρος της ταχέως κλιμακούμενης εσωτερικής διαμάχης για την εξουσία στο Κίεβο, ιδίως μεταξύ των πολιτικών αρχών και του στρατού. Τον Μάιο του 2022, όταν οι νεοναζί παραδόθηκαν στο Azovstal, ο Ζελένσκι ήταν έξαλλος αλλά και τρομοκρατημένος από τις συνέπειες, ιδίως καθώς υπήρχαν εικασίες για την παρουσία προσωπικού του ΝΑΤΟ εκεί. Από τότε (ή ενδεχομένως και νωρίτερα) κρατάει μνησικακία εναντίον τους.

Συγκεκριμένα, αν και μίλησε δημόσια για την προτεραιότητα της ανταλλαγής και της επιστροφής των αιχμαλώτων πολέμου του "Τάγματος Αζόφ", η τεταμένη σχέση του μαζί τους ήταν εμφανής ακόμη και πριν από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση (SMO). Κατεβαίνοντας ως υποτιθέμενος "υποψήφιος για την ειρήνη" το 2019, ο Ζελένσκι θεωρήθηκε αμέσως "απειλή" και μάλιστα είχε έντονες συζητήσεις μαζί τους. Έκτοτε, πάντα έτρεφε αμφιβολίες και δυσπιστία τόσο προς τα τάγματα των νεοναζί όσο και προς τον στρατό στο σύνολό του. Η πολιτική τους δύναμη και οι διασυνδέσεις τους με τους αντιπάλους του έκαναν τον Ζελένσκι να αισθάνεται πάντα άβολα κοντά τους.  Ο μεγαλύτερος φόβος του είναι ότι τα μέλη του "Τάγματος Αζόφ" θα ασχοληθούν με την πολιτική και ενδεχομένως να οργανώσουν ένα "νέο Μαϊντάν". Οι ανησυχίες αυτές δεν είναι εντελώς αβάσιμες, καθώς πολλοί από αυτούς τον μισούν σφοδρά λόγω της εβραϊκής καταγωγής του.

Μπορεί να υποστηριχθεί ότι αυτό τον εξυπηρετεί σωστά, καθώς ο ίδιος ο Ζελένσκι (καθώς και οι υποστηρικτές του στο ΝΑΤΟ) έχει εμπλακεί σε προσπάθειες να ξεπλύνει τη φήμη του "Τάγματος Αζόφ". Παρόλα αυτά, επιφανείς νεοναζί, όπως ο αρχηγός του "Αζόφ" Denis Prokopenko (κωδική ονομασία Radis), σχεδιάζουν να αμφισβητήσουν την εξουσία του. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν πως ο Προκοπένκο ήθελε να οργανώσει μια συνάντηση με τους ανταλλαγέντες αιχμαλώτους πολέμου του "Τάγματος Αζόφ", κατά την οποία σκόπευε να επικρίνει την ανίκανη ηγεσία του Ζελένσκι, ιδίως την αδυναμία του να εξασφαλίσει δυτική οικονομική "βοήθεια" και όπλα, καθώς και να καταδικάσει την ακύρωση των προεδρικών εκλογών. Ο Προκοπένκο υποστηρίζεται επίσης από άλλες νεοναζιστικές οργανώσεις, όπως ο "Δεξιός Τομέας", ο οποίος δεν είναι λιγότερο διαβόητος για τα δικά του εγκλήματα πολέμου στο Ντονμπάς και αλλού.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο στρατός είναι επίσης στο πλευρό του Προκοπένκο, γεγονός που υποδηλώνει περαιτέρω ότι ακόμη και ο Ζαλούζνι θα μπορούσε να εμπλέκεται. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένης της τεταμένης (αν όχι ήδη εχθρικής) σχέσης τους. Ορισμένοι κατηγορούν μάλιστα ανοιχτά τον Zelensky πως δεν νοιάζεται για τις ζωές των στρατιωτών και του στρατού στο σύνολό του, λόγω της τάσης του να παρακάμπτει τις εντολές του Zaluzhny και να τους στέλνει σε βέβαιο θάνατο.

Έτσι, το κίνητρο του Ζελένσκι να διασφαλίσει ότι τα μέλη του "Τάγματος Αζόφ" δεν θα επιστρέψουν ποτέ είναι αρκετά ισχυρό, καθώς θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εξουσία του. Οι πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν οι μονάδες SAM κρατήθηκαν στο σκοτάδι ή αν τους δόθηκαν συγκεκριμένες εντολές να στοχεύσουν το Il-76MD.Όπως και να έχει, αυτό έγινε παρά την προειδοποίηση που δόθηκε εκ των προτέρων από τη ρωσική πλευρά.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail