Photo: flickr.com by Papas Dos is licensed under Attribution 2.0 Generic |
Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr
Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ σκότωσαν το πλήρωμα του Il-76 και μέλη της ρωσικής εθνοφρουράς
Τα αποτελέσματα της ρωσικής έρευνας για τη συντριβή του στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους Il-76 στην περιοχή Μπέλγκοροντ, που έλαβε χώρα στις 24 Ιανουαρίου, αναφέρουν ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε από σύστημα αεράμυνας Patriot.
Οι ειδικοί βρήκαν στο σημείο της συντριβής έως και 116 θραύσματα πυραύλων και πυραυλικούς μηχανισμούς με αντίστοιχες σημάνσεις πάνω τους. Στα θραύσματα βρέθηκαν επίσης ίχνη εξαγόνο με προσμίξεις έως και δέκα τοις εκατό οκταγόνο, το οποίο είναι τυπικό για τα εκρηκτικά ξένης κατασκευής, ανέφερε η ρωσική Επιτροπή Ερευνών.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έπληξαν το αεροσκάφος από το χωριό Liptsy στην περιοχή του Χάρκοβο. Μια πηγή δήλωσε στο TASS πως το πλήρωμα του συστήματος αεράμυνας Patriot που επιτέθηκε στο Il-76 θα μπορούσε να είναι Αμερικανοί στρατιωτικοί. Υπήρχαν επίσης εκδοχές για εμπλοκή του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας.
Έτσι ή αλλιώς, ήταν στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ που έλαβαν μέρος στην επίθεση εναντίον του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους. Οι Ουκρανοί δεν επιτρέπεται να χειρίζονται τα συστήματα αεράμυνας Patriot - μπορούν μόνο να πατήσουν το κουμπί.
Το συμπέρασμα της ρωσικής ερευνητικής επιτροπής βρήκε επιβεβαίωση στη Γαλλία. Το Associated Press ανέφερε επικαλούμενο Γάλλο στρατιωτικό αξιωματούχο ότι επρόκειτο για ένα κινητό σύστημα αεράμυνας. Το σύστημα ενεργοποίησε το ραντάρ για χρονικό διάστημα που ήταν αρκετό για να χτυπήσει το στόχο από απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων.
Ο Ρώσος ειδικός στα συστήματα αεράμυνας Alexey Leonkov πιστεύει πως τα δεδομένα για το σύστημα αεράμυνας Patriot ελήφθησαν μέσω του δυτικού συστήματος Link-16. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Link-16 είναι ένα σύστημα ανταλλαγής δεδομένων που χρησιμοποιείται στους στρατούς των Ηνωμένων Πολιτειών και των χωρών του ΝΑΤΟ.
"Το συγκρότημα δεν εντοπίστηκε πριν από την εκτόξευση, καθώς δεν εξέπεμψε σήματα ανίχνευσης", δήλωσε ο Λεόνκοφ στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Η Πολωνία θα λάβει όλες τις εξηγήσεις πριν από το χτύπημα αντιποίνων
Την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου, ο δημοσιογράφος Dmitry Kiselyov (που εκπροσωπεί την επίσημη άποψη του Κρεμλίνου) δήλωσε στον αέρα του τηλεοπτικού καναλιού Rossiya-1 ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πλήξει ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο του ΝΑΤΟ στο Rzeszow της Πολωνίας, ως απάντηση στην κατάρριψη του Il-76.
"Ας φανταστούμε μια παρόμοια κατάσταση. Ένας Ρώσος αξιωματικός εκτοξεύει ένα ρωσικό πύραυλο από το Μεξικό που καταρρίπτει ένα αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο πάνω από το έδαφος των ΗΠΑ. Ποια θα ήταν η αντίδραση;" αναρωτήθηκε ο Kiselyov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο οι στρατιωτικο-τεχνικές μέθοδοι θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τους Αμερικανούς.
"Το αεροδρόμιο Rzeszow της Πολωνίας, το οποίο είναι η κύρια βάση για τα δυτικά όπλα που θα μεταφερθούν στην Ουκρανία, γίνεται ολοένα και πιο προφανής στόχος. Αλλά πρώτα, πρέπει ακόμη να τους προειδοποιήσουμε και να τους εξηγήσουμε τα πάντα με μεγάλη σαφήνεια. Αυτό κάνουμε", σημείωσε ο δημοσιογράφος.
Η Πολωνία ανακοινώνει πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον εναέριο χώρο της
Προφανώς, οι Πολωνοί έλαβαν το μήνυμα. Στις 4 Φεβρουαρίου, η Επιχειρησιακή Διοίκηση των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ο Πολωνικός Οργανισμός Αεροναυτιλίας (PANSA) εξέδωσαν προειδοποίηση προς τους πιλότους πολιτικών αεροσκαφών σχετικά με το ενδεχόμενο αυξημένης δραστηριότητας στρατιωτικών αεροσκαφών στο ανατολικό τμήμα του πολωνικού εναέριου χώρου λόγω μιας "απειλής στα ανατολικά σύνορα".
"Ενδέχεται να υπάρξουν απρογραμμάτιστες στρατιωτικές ενέργειες για τη διασφάλιση της κρατικής ασφάλειας", ανέφερε η επιχειρησιακή διοίκηση.
Η προειδοποίηση πλοήγησης θα ισχύει από τις 5 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαΐου 2024. Το βάθος της ζώνης προειδοποίησης φθάνει σε αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα. Συνιστάται στους πολιτικούς πιλότους να "παρακολουθούν τις φωνητικές επικοινωνίες αέρα-εδάφους στα κατάλληλα κανάλια επικοινωνίας και να ενεργοποιούν τον αναμεταδότη ραντάρ σε λειτουργία A, C και S".
Το περασμένο καλοκαίρι, ο Ρώσος βουλευτής Κονσταντίν Ζατούλιν δήλωσε πως δεν θα τον πείραζε αν "εκραγεί ξαφνικά κάτι στο πολωνικό Ρζέσοφ, μέσω του οποίου στέλνουν όπλα" στην Ουκρανία.