Αναβίωση του ISIS: Ένα όπλο των ΗΠΑ ενάντια στον άξονα της Αντίστασης

Είναι σύμπτωση ότι η κορυφαία τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο αναβιώνει την ώρα που οι ΗΠΑ αγωνίζονται κάτω από μια πολυμέτωπη επίθεση κατά της ηγεμονίας τους στη Δυτική Ασία; Το πιο περίεργο είναι πως τόσο το ISIS όσο και οι στόχοι της Ουάσινγκτον είναι ακριβώς οι ίδιοι.

Ιρακινές πηγές ασφαλείας προειδοποιούν για μια αναβίωση του ISIS στη χώρα, η οποία συμπίπτει πάρα πολύ καλά με την έξαρση των επιχειρήσεων της ιρακινής αντίστασης κατά των αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και τη Συρία και με τη διεύρυνση της περιφερειακής αστάθειας που προκαλείται από τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. 

The Cradle's Iraq Correspondent / Παρουσίαση Freepen.gr

Περισσότερα από έξι χρόνια μετά την ανακήρυξη της νίκης επί της τρομοκρατικής οργάνωσης, οι εκθέσεις των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών δείχνουν τώρα ότι χιλιάδες μαχητές του ISIS αναδύονται αλώβητοι, υπό την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων σε δύο περιοχές του δυτικού Ιράκ.

Το κομμάτι που λείπει από το παζλ


Σύμφωνα με εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών που εξέτασε το The Cradle, στο απόγειό του, το ISIS αποτελούνταν από περισσότερους από 35.000 μαχητές στο Ιράκ - 25.000 από αυτούς σκοτώθηκαν, ενώ περισσότεροι από 10.000 απλώς "εξαφανίστηκαν".

Όπως αφηγείται στο The Cradle αξιωματικός μιας ιρακινής υπηρεσίας πληροφοριών: 

"Εκατοντάδες μαχητές του ISIS κατέφυγαν στην Τουρκία και τη Συρία στα τέλη του 2017. Μετά τον διορισμό του Αμπντουλάχ Καρντάς ως ηγέτη του ISIS το 2019, μετά τον θάνατο του χαλίφη Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο νέος χαλίφης άρχισε να αναδιαρθρώνει την οργάνωση και διέταξε τους οπαδούς του να επιστρέψουν στο Ιράκ. Η οργάνωση εκμεταλλεύτηκε τα μακρά σύνορα με τη Συρία, τις διαταραχές ασφαλείας και την ποικιλομορφία των δυνάμεων και στις δύο πλευρές των συνόρων για να διεισδύσει και πάλι στο ιρακινό έδαφος".

Οι φυλακισμένοι αξιωματούχοι του ISIS παραδέχονται ότι η διείσδυση σε αυτά τα σύνορα δεν είναι εύκολη υπόθεση, λόγω του αυστηρού ελέγχου που επιβάλλουν οι ιρακινές συνοριοφύλακες και της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών, όπως οι θερμικές κάμερες.

Ως εκ τούτου, κατέστη αναγκαίο για την τρομοκρατική ομάδα να εντοπίσει μεσάζοντες ικανούς να διαρρήξουν ή να παρακάμψουν αυτές τις οχυρώσεις για να μεταφέρουν τους μαχητές της πέρα από τα σύνορα.

Μια ιρακινή πηγή ασφαλείας, που επιμένει να διατηρήσει την ανωνυμία της, λέει στο The Cradle πως οι ΗΠΑ παίζουν ζωτικό ρόλο στο να επιτρέψουν αυτές τις παραβιάσεις των συνόρων:

"[Υπάρχουν] αρκετά περιστατικά που επιβεβαιώνουν την αμερικανική βοήθεια στην εξασφάλιση της διαδρομής διέλευσης για τα μέλη του ISIS - κυρίως, με τον βομβαρδισμό ιρακινών μονάδων στα σύνορα, ιδίως των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU), για τη δημιουργία κενών που επιτρέπουν στους μαχητές του ISIS να διασχίσουν τα σύνορα".

Η ιρακινή πηγή ασφαλείας προσθέτει ότι υπάρχουν επιβεβαιωμένες αναφορές για ελικόπτερα Chinook των ΗΠΑ που μεταφέρουν μαχητές από την ανατολική Συρία στην έρημο Anbar στο δυτικό Ιράκ και στο Jebel Hamreen, στα ανατολικά της χώρας.

Ο Munir Adib, ερευνητής που ειδικεύεται στα ισλαμιστικά κινήματα, τις εξτρεμιστικές οργανώσεις και τη διεθνή τρομοκρατία, επιβεβαιώνει την πιθανότητα επιστροφής του ISIS μετά τις "δεκάδες επιθέσεις της οργάνωσης στη Συρία και το Ιράκ τις τελευταίες εβδομάδες", οι οποίες οδήγησαν στο θάνατο δεκάδων πολιτών και στρατιωτών.

Σύμφωνα με τον Adib, "η ενασχόληση της διεθνούς κοινότητας με τους πολέμους της Γάζας και της Ρωσίας-Ουκρανίας έδωσε στο ISIS την ευκαιρία να αναδιοργανώσει τις τάξεις του, ενώ συνέχισε να λαμβάνει εσωτερική και εξωτερική υλικοτεχνική υποστήριξη".

Κατασκευή και υπόθαλψη τρομοκρατίας

Η κοιλάδα Χουράν είναι η μεγαλύτερη του είδους της στο Ιράκ, η οποία εκτείνεται σε μήκος 369 χιλιομέτρων από τα σύνορα Ιράκ-Σαουδικής Αραβίας έως τον ποταμό Ευφράτη κοντά στην πόλη Χαντίθα στο κυβερνείο Άνμπαρ. Η τοπογραφία της χαρακτηρίζεται από απόκρημνους βράχους που κυμαίνονται σε ύψος μεταξύ 150 και 200 μέτρων και περιλαμβάνει τους λόφους που περιβάλλουν την κοιλάδα και τις υπο-κοιλάδες που εκτείνονται στα περίχωρά της.

Η κοιλάδα ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα περιβάλλοντα ασφαλείας στην πολιτεία. Οι τρομοκρατικές ομάδες τη χρησιμοποιούν ως ασφαλές καταφύγιο λόγω του ερημικού εδάφους της και της απόστασής της από τις πολυσύχναστες αστικές περιοχές. Η κοιλάδα και τα περίχωρά της έχουν γίνει μάρτυρες πολυάριθμων περιστατικών ασφαλείας, με κυριότερο τον Δεκέμβριο του 2013, όταν το ISIS σκότωσε τον διοικητή της 7ης μεραρχίας του ιρακινού στρατού, τον βοηθό του, τον διευθυντή των υπηρεσιών πληροφοριών στην επαρχία Άνμπαρ, οκτώ αξιωματικούς και δεκατρείς στρατιώτες.

Ο ιρακινός βουλευτής Χασάν Σάλεμ ζήτησε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης για την εκκαθάριση της κοιλάδας Χουράν από τους μαχητές της τρομοκρατίας. Επιβεβαίωσε στο The Cradle ότι "υπάρχουν χιλιάδες μέλη του ISIS στην κοιλάδα που εκπαιδεύονται σε ιδιωτικά στρατόπεδα, υπό αμερικανική προστασία", σημειώνοντας πως οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν "μεταφέρει στην περιοχή αυτή εκατοντάδες μέλη του ISIS διαφόρων εθνικοτήτων".

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, βέβαια, είναι γεμάτη με ιστορικές αποδείξεις για τη δημιουργία ένοπλων πολιτοφυλακών μεσολάβησης στη Δυτική Ασία και τη Λατινική Αμερική, οι οποίες συχνά χρησιμοποιούν αυτές τις οργανώσεις για την ανατροπή των κυβερνήσεων στις χώρες-στόχους. Γνωρίζουμε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει καμία αποστροφή στη συμμαχία με ισλαμιστές εξτρεμιστές, κυρίως λόγω της άμεσης εμπλοκής της στον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση των Αφγανών Μουτζαχεντίν, από τους οποίους προέκυψαν οι Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα.

Μια πρώιμη σύνδεση ΗΠΑ-ISIS υπάρχει αρκετά ξεκάθαρα: οι ιδρυτές και οι δεύτεροι ηγέτες της τρομοκρατικής ομάδας ήταν μεταξύ των κρατουμένων της φυλακής Camp Bucca στο νότιο Ιράκ, μιας εγκατάστασης εγκλεισμού που διαχειρίζεται ο αμερικανικός στρατός. Ο κατάλογος των τρομοκρατών υψηλής αξίας που αιχμαλωτίστηκαν και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι από τους Αμερικανούς είναι εκπληκτικός: Ο ηγέτης του ISIS Abu Bakr al-Baghdadi, ο διάδοχός του Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi, ο Abu Mohammed al-Adnani, ο Abu Muslim al-Turkmani, ο Haji Bakr, ο Abu Abdulrahman al-Bilawi, ο Abu Ayman al-Iraqi, μεταξύ άλλων.

Το στρατόπεδο Μπούκα, γνωστό για τις κακοποιήσεις κατά των κρατουμένων του, συγκέντρωσε εξτρεμιστικά στοιχεία, έβρασε αργά αυτή την εύφλεκτη φόρμουλα για έξι χρόνια (2003-2009), και στη συνέχεια άφησε ελεύθερους τους πλέον καλά δικτυωμένους εξτρεμιστές.

Οι θρησκευτικοί αξιωματούχοι του ISIS λένε μάλιστα ότι χρησιμοποίησαν το χρόνο τους στη φυλακή για να πάρουν όρκους από τους κρατούμενους να ενταχθούν στην τρομοκρατική ομάδα μετά την απελευθέρωσή τους.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προστάτευαν επίσης έμμεσα την τρομοκρατική οργάνωση, επιτρέποντας στις αυτοκινητοπομπές του ISIS να κινούνται μεταξύ των πόλεων που βρίσκονταν υπό τον έλεγχό του. Άλλες μορφές προστασίας, σύμφωνα με ιρακινούς εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας, περιλαμβάνουν την άρνηση εκτέλεσης των θανατικών ποινών που έχουν εκδοθεί από ιρακινά δικαστήρια σε βάρος συλληφθέντων μελών του ISIS και τη δημιουργία ασφαλών καταφυγίων για τα μέλη της οργάνωσης στο δυτικό και ανατολικό Ιράκ.

ISIS: πολεμιστές των ΗΠΑ στον περιφερειακό πόλεμο

Σε ομιλία του στις 5 Ιανουαρίου, ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την αναβίωση του ISIS στην περιοχή.

Το Cradle έλαβε πληροφορίες ασφαλείας που παρακολουθούν τη νέα δραστηριότητα των εξτρεμιστών στο Λίβανο, τις επικοινωνίες μεταξύ αυτών των στοιχείων και των ομολόγων τους στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς και τις ύποπτες δραστηριότητες μεταφοράς χρημάτων μεταξύ τους.

Οι μυστικές υπηρεσίες του λιβανέζικου στρατού συνέλαβαν επίσης πρόσφατα μια ομάδα Λιβανέζων και Σύριων που ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις ασφαλείας.

Είναι σημαντικό ότι αυτή η αύξηση των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων έρχεται σε μια εποχή που η λιβανέζικη αντίσταση εμπλέκεται σε μια μάχη ασφαλείας και στρατιωτική μάχη με το Ισραήλ, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεκταθεί σε ανοιχτό πόλεμο. Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως η ανανεωμένη δραστηριότητα του ISIS επικεντρώνεται στο Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, δηλαδή στις χώρες που υποστηρίζουν πολιτικά, στρατιωτικά και υλικοτεχνικά την παλαιστινιακή αντίσταση.

Στις 4 Ιανουαρίου, το ISIS ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για δύο βομβιστικές επιθέσεις στην ιρανική πόλη Kerman που είχαν ως στόχο πομπές μνήμης για την επέτειο της δολοφονίας του διοικητή της Δύναμης Quds, Qassem Soleimani, από τις αμερικανικές δυνάμεις. Οι διπλές εκρήξεις σκότωσαν περίπου 90 άτομα και τραυμάτισαν δεκάδες, σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση με στόχο τον μεγαλύτερο αντίπαλο των ΗΠΑ και του Ισραήλ στη Δυτική Ασία - μόλις μία ημέρα αφότου το Τελ Αβίβ σκότωσε τον κορυφαίο ηγέτη της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι στη Βηρυτό.

Πριν από αυτό, στις 5 Οκτωβρίου 2023, το ISIS επιτέθηκε με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε τελετή αποφοίτησης αξιωματικών στη Στρατιωτική Σχολή στη συριακή πόλη Χομς, σκοτώνοντας περίπου 100 άτομα. Αυτές οι επιθέσεις, καθώς και άλλες στο Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Αφρική, δείχνουν ότι φρέσκο αίμα, χρήματα και όπλα διοχετεύονται και πάλι στις αρτηρίες της οργάνωσης ISIS.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της PMU, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, δηλώνει στο The Cradle ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εμποδίζουν τις ιρακινές δυνάμεις να προσεγγίσουν την κοιλάδα Χουράν, επιτιθέμενες σε όποιες δυνάμεις ασφαλείας πλησιάζουν στην περιοχή. "Αυτό συνέβη όταν αμερικανικά αεροσκάφη στόχευσαν μονάδες της PMU που επιτίθονταν στο ISIS στην περιοχή", αποκαλύπτει, επικαλούμενος αναφορές των μυστικών υπηρεσιών που επιβεβαιώνουν την παρουσία δεκάδων μελών του ISIS και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων στην κοιλάδα, όπου λαμβάνουν εκπαίδευση και εξοπλισμό από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Πηγές ασφαλείας στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του Άνμπαρ επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες αυτές:

"Αισθητή δραστηριότητα της οργάνωσης είχε καταγραφεί πριν από μερικές εβδομάδες στα δυτικά της χώρας. Κοντά στην έρημο Rutba, μαχητές του ISIS εντοπίστηκαν να σκάβουν υπόγεια κρησφύγετα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η οργάνωση βρίσκεται στη διαδικασία διεξαγωγής τρομοκρατικών επιχειρήσεων σε πολλές τοποθεσίες", λένε στο The Cradle.

Παράλληλα, το ISIS επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στο ανατολικό Ιράκ, εντός του γεωγραφικού τριγώνου που περιλαμβάνει την ανατολική διοικητική περιφέρεια Salah al-Din, τη βορειοανατολική Diyala και το νότιο Kirkuk, ιδιαίτερα στις γεωγραφικά δύσκολες περιοχές Makhoul, Hamrin, Ghurra, Wadi al-Shay και Zaghitoun.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ υπό την ομπρέλα του Διεθνούς Συνασπισμού για την καταπολέμηση του ISIS. Την περασμένη εβδομάδα, τέσσερα χρόνια αφότου το ιρακινό κοινοβούλιο ψήφισε για πρώτη φορά την απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμαντ Σία αλ-Σουντάνι τοποθετήθηκε σχετικά με τις "αποσταθεροποιητικές" επιπτώσεις των αμερικανικών στρατευμάτων και απαίτησε μια "γρήγορη και τακτική" αποχώρηση των εν λόγω μάχιμων μονάδων.

Η Ουάσινγκτον όχι μόνο αντέδρασε λέγοντας ότι δεν έχει "κανένα σχέδιο" να αποχωρήσει από το Ιράκ, αλλά ανακοίνωσε στις 14 Ιανουαρίου πως θα στείλει επιπλέον 1.500 στρατιώτες στο Ιράκ και τη Συρία παράνομα και χωρίς τη συγκατάθεση κανενός έθνους.

Μια ειρωνεία εδώ είναι ότι το ISIS φαίνεται να ανακτά δυναμική κάθε φορά που η Βαγδάτη θέτει το ζήτημα της στρατιωτικής αποχώρησης των ΗΠΑ από το Ιράκ.

Επίσης, δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί σύμπτωση το γεγονός ότι η τρομοκρατική ομάδα ανασυντάσσει τώρα τις δυνάμεις της για να στοχεύσει τους πιο ικανούς περιφερειακούς εχθρούς της Ουάσιγκτον και του Τελ Αβίβ - τον Άξονα της Αντίστασης - ακριβώς τη στιγμή που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν μια περιφερειακή, πολυμέτωπη επίθεση από τον Άξονα.

Οι εξαιρετικές συνέργειες μεταξύ των Αμερικανών και της κορυφαίας τρομοκρατικής ομάδας στον κόσμο δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν: οι στόχοι τους είναι ένας και ο ίδιος και το ISIS μόλις τώρα μπαίνει στη μάχη, την ώρα που η Ουάσινγκτον αρχίζει να χάνει τη δύναμή της στη Δυτική Ασία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail