Η Ουκρανία δε θα παραλάβει Mirage 2000D από τη Γαλλία. Ο Μακρόν αρνείται να πάει στο Κίεβο

Photo: airforce-technology.com
Ο Μακρόν δε θα πάει στο Κίεβο, καθώς τα αεροσκάφη Mirage που υποσχέθηκε στην Ουκρανία παραμένουν στη Γαλλία

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε την επίσκεψή του στην Ουκρανία, αφού το Κίεβο απαίτησε από το Παρίσι να μεταφέρει επιθετικά αεροσκάφη Mirage 2000D στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Κίεβο ήταν προγραμματισμένη για τις 13 και 14 Φεβρουαρίου. Η επίσκεψη ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας, τουλάχιστον έτσι ανακοινώθηκε.

Στο Κίεβο, ο Μακρόν επρόκειτο να υπογράψει διμερή συμφωνία για "εγγυήσεις ασφαλείας". Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή, το Παρίσι υποτίθεται ότι θα μετέφερε πιο σύγχρονα όπλα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς.

Το αίτημα του Κιέβου για 12 επιθετικά αεροσκάφη Mirage 2000D είναι η κύρια απαίτηση για τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ουκρανίας, αναφέρει το challenges.fr. Ουκρανοί αξιωματούχοι έκαναν την παράδοση αυτών των μαχητικών αεροσκαφών το μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη της επίσκεψης του Μακρόν, αναφέρει η ιστοσελίδα.

Το Παρίσι δεν ήταν έτοιμο να εγγυηθεί τη μεταφορά των Mirage 2000D και η επίσκεψη Μακρόν αναβλήθηκε.

Ο γαλλικός στρατός κατά της μεταφοράς αεροσκαφών Mirage

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την αθέτηση της υπόσχεσης για τα Mirage:

- Ο Μακρόν ήθελε να λάβει ως αντάλλαγμα τη διαβεβαίωση ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις θα συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, καθώς αυτό θα απέφερε σημαντικά οφέλη στις γαλλικές εταιρείες. Μια στενή, μόνο για τα Mirage, ατζέντα δεν του ταίριαζε,

- Η γαλλική πολεμική αεροπορία συνεχίζει να αναλύει το θέμα. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει συμφωνία ούτε με την ηγεσία της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό είναι επίσης θέμα φήμης. Το Mirage 2000D θα πρέπει να αντιμετωπίσει σε αερομαχία τα καλύτερα μαχητικά Sukhoi Su-35 της Ρωσίας. Θα μπορέσουν τα γαλλικά αεροσκάφη να υπερνικήσουν τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των κινητών πλατφορμών όπως το πυραυλικό σύστημα Pantsir; Αυτό παραμένει επίσης αμφίβολο.

- Η σειρά Mirage 2000D πρόκειται να παροπλιστεί. Απαιτεί σημαντική υλικοτεχνική υποστήριξη, η οποία δεν είναι διαθέσιμη στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει πως η Ουκρανία θα πρέπει να βρει τεχνικούς ειδικούς στη Γαλλία, να κατασκευάσει μια βάση επισκευών και υλικοτεχνική υποδομή για την προμήθεια ανταλλακτικών. Η Γαλλία θα μπορούσε έτσι να εμπλακεί σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία,

- Το Παρίσι δεν επιθυμεί να αναλάβει υποχρεώσεις για τη χρηματοδότηση της συμφωνίας, αλλά προτιμά να προσελκύσει ευρωπαϊκά χρήματα από το Ταμείο Ειρήνης. Ίσως το Παρίσι και οι Βρυξέλλες να είχαν μια διαφωνία σε αυτό το σημείο,

Η κυβέρνηση Μακρόν είναι πολύ αντιδημοφιλής στη Γαλλία. Πολιτικοί παρατηρητές στη Γαλλία λένε ότι ενώ η Ουκρανία λαμβάνει χρηματοδότηση, οι ταλαιπωρημένοι Γάλλοι αγρότες δεν λαμβάνουν τίποτα. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο Μακρόν είναι να συνδεθεί με μια ανθρωπιστική καταστροφή επειδή προωθεί την Ουκρανία και αγνοεί τη δική του πραγματικότητα.

Τι μπορεί να προσφέρει η Γαλλία στην Ουκρανία

Η Γαλλία αποσύρει 20 αεροσκάφη Mirage 2000D με δελταπτέρυγα από την υπηρεσία.

Το διθέσιο, μονοκινητήριο υπερηχητικό Mirage είναι πλήρως συμβατό με τους πυραύλους κρουζ SCALP-EG και τις κατευθυνόμενες βόμβες Hammer. Οι πρώτοι χρησιμοποιούνται ήδη στην Ουκρανία, ενώ οι δεύτεροι θα εμφανιστούν σύντομα. Η Γαλλία μετέφερε περίπου 50 πυραύλους SCALP στην Ουκρανία το 2023 και πρόσφατα υποσχέθηκε να παράσχει άλλους 40. Το Ηνωμένο Βασίλειο μετέφερε έναν απροσδιόριστο αριθμό παρόμοιων Storm Shadows στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις - πιθανότατα δεκάδες.

Τον Ιανουάριο, το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψε "εγγυήσεις ασφαλείας" για την Ουκρανία, οι οποίες αποτελούν μέρος μιας δέσμης συμφωνιών που υποσχέθηκαν οι χώρες του ΝΑΤΟ στο Κίεβο κατά τη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους.

Καμία από αυτές τις συμφωνίες δεν περιέχει αμοιβαίες υποχρεώσεις ασφάλειας σε περίπτωση εξωτερικής επίθεσης - κάτι που προσφέρει το ΝΑΤΟ σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 5 της κύριας συνθήκης της συμμαχίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail