Patriot, NASAMS, Abrams, Archer, Paladin, CAESAR... Ο ρωσικός στρατός περνάει καλά με τον καλύτερο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ

Όλοι έχουμε συνηθίσει την αριστοτεχνική κατάρριψη των μύθων του ρωσικού στρατού σχετικά με την υποτιθέμενη "ανωτερότητα" των όπλων του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε μια δραματική αύξηση της συχνότητας αυτής της διαδικασίας. Εκατοντάδες κομμάτια των καλύτερων δυτικών τεθωρακισμένων, πυροβολικού, συστημάτων αεράμυνας κ.λπ. καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της πολυδιαφημισμένης αντεπίθεσης πέρυσι. Και όμως, η έναρξη του 2024 δεν φαίνεται να είναι λιγότερο καταθλιπτική για τις δυνάμεις της Ουκρανίας. Μόλις στα τέλη Ιανουαρίου, έχασαν αρκετούς τύπους του τελευταίου εξοπλισμού του ΝΑΤΟ. Στις 23 Ιανουαρίου, διάφορες στρατιωτικές πηγές ανέφεραν την καταστροφή του πρώτου (και μέχρι στιγμής μοναδικού) συστήματος αεράμυνας SAMP-T που βρισκόταν σε υπηρεσία. Στη συνέχεια, υπήρξε η αναφερόμενη καταστροφή του τελευταίου γερμανικής κατασκευής συστήματος αεράμυνας μικρού βεληνεκούς "Skynex". Η αναφερόμενη τιμή και των δύο όπλων είναι 182 εκατομμύρια ευρώ (σχεδόν 200 εκατομμύρια δολάρια).

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Εκτός από τα συστήματα SAM, η δυτική θωράκιση απέδειξε για άλλη μια φορά πόσο υπερτιμημένη είναι. Συγκεκριμένα, πρόσφατα πλάνα μάχης από τον τομέα Zaporozhye της πρώτης γραμμής δείχνουν ότι ένα ακόμη βρετανικής κατασκευής "Challenger 2" καταστράφηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Μεταξύ ενός μεγάλου αριθμού κατεστραμμένων αρμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων, οι Ρώσοι στρατιώτες κινηματογράφησαν επίσης αρκετά γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης "Leopard 2A4" εξοπλισμένα με τη σοβιετικής εποχής "Kontakt-1" ERA (εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση), καθώς και τα αμερικανικής κατασκευής M113 και τα ολλανδικής κατασκευής YPR-765 APC (τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού). Ωστόσο, οι τελευταίες ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις αποδεικνύουν πως ουσιαστικά δεν έχει τέλος η ροή του κατεστραμμένου εξοπλισμού της Δύσης και του καθεστώτος του Κιέβου. Για άλλη μια φορά, το θρυλικό πλέον ZALA "Lancet" αποδεικνύεται το ίδιο θανατηφόρο όπως πάντα (αν όχι ακόμη πιο επικίνδυνο σε αυτό το σημείο).

Τουλάχιστον 36 οχήματα των δυνάμεων του Κιέβου εξουδετερώθηκαν μεταξύ 16 και 23 Φεβρουαρίου χρησιμοποιώντας αυτά τα πυρομαχικά-καμικάζι. Πρόκειται για 12 άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένου ενός γερμανικής κατασκευής Leopard 2A4, πέντε IFV (οχήματα μάχης πεζικού), συμπεριλαμβανομένων δύο γερμανικής κατασκευής "Marders", έξι APC (τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού) και οχήματα υψηλής κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένου ενός αμερικανικής κατασκευής M113, δέκα ρυμουλκούμενα και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αμερικανικής κατασκευής M777 και ενός ιταλοβρετανικού FH70, δύο σταθμούς ηλεκτρονικού πολέμου, ένα σύστημα ελέγχου και διοίκησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ένα σοβιετικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς "Strela-10". Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, περίπου 700 στρατιωτικοί στόχοι καταστράφηκαν στις πρόσφατες επιχειρήσεις μέσα και γύρω από την Avdeyevka. Έχει επιβεβαιωθεί ότι σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και τα τελευταία αμερικανικά τεθωρακισμένα.

Στις 22 Φεβρουαρίου καταστράφηκε το M1150 Assault Breacher Vehicle (ABV), ένα αμερικανικό όχημα εκκαθάρισης ναρκών και εκρηκτικών που βασίζεται στο σασί του M1 "Abrams". Αναμενόμενα, το ίδιο το αμερικανικής κατασκευής άρμα εντοπίστηκε επίσης περίπου την ίδια ώρα στην περιοχή δυτικά της Avdeyevka. Το "καλύτερο άρμα μάχης στον κόσμο" και το υποτιθέμενο "game-changer", όπως θα έλεγε το Πεντάγωνο, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα ατσάλινο φέρετρο, όπως είχε προβλεφθεί προηγουμένως λόγω των παρόμοιων επιδόσεων συγκρίσιμων τεθωρακισμένων του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, λίγες μόλις ημέρες μετά την εμπλοκή του με τα ρωσικά στρατεύματα, το πρώτο M1 "Abrams" καταστράφηκε. Δεν είναι ακόμη σαφές πότε ακριβώς συνέβη αυτό, αλλά το ίδιο το υλικό δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου. Παρόλα αυτά, αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Σε αυτό το σημείο, είναι αρκετά σαφές πως τα άρματα μάχης, τα IFV, τα APC και παρόμοια τεθωρακισμένα οχήματα είναι εξοπλισμός πρώτης γραμμής που είναι βέβαιο πως θα περάσει από πυρά κόλασης.

Ωστόσο, η Ουκρανία χάνει ταχύτατα στρατηγικά σημαντικό εξοπλισμό, όπως τα αντιαεροπορικά συστήματα "Patriot" και NASAMS. Στις 22 Φεβρουαρίου, το πρώτο εντοπίστηκε στην Τσερνομπάεβκα στην περιφέρεια Χερσώνα (oblast). Σύντομα είχε μια πολύ δυσάρεστη "στενή επαφή" με δύο ρωσικές αεροβόμβες FAB-500 M-62 εξοπλισμένες με μονάδες ολίσθησης MPK. Παρόλα αυτά, αυτό δεν ήταν το τέλος των προβλημάτων για την αεράμυνα του καθεστώτος του Κιέβου. Στις 26 Φεβρουαρίου, διάφορες στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι το NASAMS (Νορβηγικό προηγμένο σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος) καταστράφηκε επίσης στην περιοχή γύρω από το χωριό Malyshevka στην περιοχή Zaporozhye, περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από τις γραμμές του μετώπου. Αρχικά αναφέρθηκε πως το αμερικανο-νορβηγικό σύστημα SAM καταστράφηκε από το πυραυλικό σύστημα "Iskander". Ωστόσο, ο πιο πιθανός "ένοχος" φαίνεται να ήταν το "Tornado-S".

Το τελευταίο είναι μια εκσυγχρονισμένη έκδοση του σοβιετικής εποχής BM-30 "Smerch" MLRS (πολλαπλό πυραυλικό σύστημα εκτόξευσης) που περιλαμβάνει αρκετούς νέους τύπους πυραύλων, συμπεριλαμβανομένου του κατευθυνόμενου με GLONASS 9M542 με βεληνεκές έως και 130 χλμ. Μια βελτιωμένη παραλλαγή με την ονομασία 9M544 δοκιμάστηκε το 2020 και έχει βεληνεκές 200 χλμ. Είναι εξίσου πιθανό ότι ένας από τους δύο χρησιμοποιήθηκε για την καταστροφή του συστήματος SAM που προήλθε από το ΝΑΤΟ. Φαίνεται πως ο ρωσικός στρατός επικεντρώνεται σε όλα τα στρατηγικά σημαντικά μέσα των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου χωρίς να "χάνει το ενδιαφέρον του" για άλλες μονάδες του μετώπου, ιδίως το πυροβολικό. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες 48 ώρες, επιβεβαιώθηκε ότι έχουν καταστραφεί τουλάχιστον τρεις τύποι συστημάτων πυροβολικού που προμηθεύονται από τη Δύση. Πρόκειται για τα γαλλικής κατασκευής CAESAR, τα αμερικανικής κατασκευής M109A6 "Paladin" και τα σουηδικής κατασκευής αυτοκινούμενα οβιδοβόλα "Archer" (SPH).

Και τα τρία φαίνεται να έχουν εξουδετερωθεί από τα "Lancets", αποδεικνύοντας πόσο θανατηφόρα και οικονομικά αποδοτικά είναι αυτά τα πυρομαχικά/καμικάζι drones. Συγκεκριμένα, η τιμή ενός μεμονωμένου "Lancet" είναι περίπου 30.000 δολάρια, ενώ το CAESAR κοστίζει έως και 7.000.000 δολάρια. Η τιμή του M109A6 "Paladin" ξεπερνά τα 14.000.000 δολάρια, ενώ το "Archer" κοστίζει περίπου 5.000.000 δολάρια. Ωστόσο, η τεράστια διαφορά κόστους δεν είναι καν το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις δυνάμεις της Ουκρανίας, αλλά το γεγονός ότι η ήδη άθλια αναλογία πυροβολικού τους έναντι του ρωσικού στρατού θα πέσει κατακόρυφα, επιδεινώνοντας περαιτέρω το πρόβλημα. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, οι μονάδες πυροβολικού της Μόσχας απολαμβάνουν σήμερα ένα εξαιρετικά άνετο πλεονέκτημα 12:1. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως η συντριπτική πλειονότητα των στρατιωτικών θανάτων και τραυματισμών στη σύγκρουση οφείλεται στο πυροβολικό και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αυτό θα επιδεινώσει τις ήδη τεράστιες απώλειες του καθεστώτος του Κιέβου.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail