Οι ρωσικές δυνάμεις εξουδετέρωσαν το σύστημα πυραύλων Patriot που προμηθεύουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία: Μπορούν να αντικατασταθούν;

Οι ρωσικές δυνάμεις στόχευσαν με επιτυχία ένα σύστημα αεράμυνας MIM-104 Patriot που διαχειρίζονται οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, με τα στοιχεία που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις να περιλαμβάνουν έναν εκτοξευτή πυραύλων επιφανείας-αέρος, πυρομαχικά και διάφορα απροσδιόριστα άλλα στοιχεία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε στις 23 Φεβρουαρίου ότι τα πλήγματα αυτά σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, διευκρινίζοντας: "Ως αποτέλεσμα ενός ομαδικού πλήγματος, τα πυραυλικά στρατεύματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας έπληξαν έναν εκτοξευτή, ένα φορτηγό, πυρομαχικά και ένα ρυμουλκούμενο μεταφορέα επαναφόρτωσης πυραύλων του αμερικανικού συστήματος πυραύλων επιφανείας-αέρος Patriot". 

militarywatchmagazine.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Παραμένει αβέβαιο ποια μέσα χρησιμοποίησε η Ρωσία για την εξουδετέρωση των Patriot, καθώς ενώ τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης σπεύδουν να αναφέρουν όταν χρησιμοποιούνται σε μάχη συστήματα υψηλού προφίλ, όπως οι νέοι βαλλιστικοί πύραυλοι Kinzhal, για παλαιότερα, πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα μέσα, όπως τα τακτικά πυραυλικά συστήματα Iskander-M ή οι αντιραδιενεργοί πύραυλοι Kh-31P, η χρήση τους συνήθως δεν επιβεβαιώνεται. Τα πυραυλικά συστήματα Patriot πιστεύεται κυρίως ότι επανδρώνονται από ξένους εργολάβους, καθώς ο χρόνος παράδοσής τους ήταν μόνο ένα κλάσμα του χρόνου που απαιτείται για την εκπαίδευση του ουκρανικού προσωπικού στα εξαιρετικά πολύπλοκα μέσα. Το δυτικό προσωπικό διαδραμάτισε πολύ εκτεταμένο ρόλο στο έδαφος ενισχύοντας την ουκρανική πολεμική προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένου του ευρείας χρήσης του πρόσφατα παραδιδόμενου υλικού.

Ουκρανικές πηγές έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί πως τα Patriots έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες εναντίον ρωσικών αεροσκαφών και πυραύλων από τότε που τέθηκαν σε λειτουργία τον Μάιο του 2023. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε συγκεκριμένα προηγουμένως ότι ένα από αυτά τα συστήματα κατέστρεψε ένα χτύπημα κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο στις 16 Μαΐου με βαλλιστικούς πυραύλους Kinzhal. Το υπουργείο στις 18 Μαΐου ανέφερε σχετικά με την καταστροφή του συστήματος:

"Σύμφωνα με επαληθευμένες πληροφορίες, ως αποτέλεσμα πλήγματος από το σύστημα υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal στην πόλη του Κιέβου, ένας πολυλειτουργικός σταθμός ραντάρ, καθώς και πέντε εκτοξευτές του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος Patriot που κατασκευάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, χτυπήθηκαν και καταστράφηκαν πλήρως στις 16 Μαΐου 2023". 

Η Ουκρανία είχε παραλάβει δύο συστήματα Patriot, με το πρώτο να παραδίδεται από τη Γερμανία και την Ολλανδία στα μέσα Απριλίου, λιγότερο από ένα μήνα πριν από το χτύπημα, και το δεύτερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα τον ίδιο μήνα. 

Η δυνατότητα της Ουκρανίας να αναπληρώσει όχι μόνο τα κατεστραμμένα τμήματα των συστημάτων Patriot, αλλά ακόμη και τα εξαντληθέντα πυρομαχικά, έχει περιοριστεί σημαντικά από το πάγωμα των περαιτέρω προμηθειών όπλων προς τη χώρα από τα τέλη Δεκεμβρίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας στις δημοκρατικές πολιτείες σχετικά με το τεράστιο κόστος της διατήρησης της πολεμικής προσπάθειας. 

Αυτό έχει επιδεινωθεί περαιτέρω από το γεγονός ότι ο αμερικανικός στρατός αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε συστήματα Patriot για δική του χρήση, γεγονός που αναδείχθηκε από την ξαφνική αύξηση των απαιτήσεων για τέτοιου είδους άμυνα από τον Οκτώβριο του 2023 μετά την κλιμάκωση των επιθέσεων κατά αμερικανικών εγκαταστάσεων σε όλη τη Μέση Ανατολή. Αυτό ήταν αποτέλεσμα των υψηλών εντάσεων, καθώς η Ουάσινγκτον υποστήριξε σθεναρά τον στρατηγικό εταίρο της, το Ισραήλ, έναντι πολλαπλών περιφερειακών παραγόντων με σημαντικές δυνατότητες αντιπυραυλικής προστασίας, γεγονός που οδήγησε τις αμερικανικές δυνάμεις να έχουν δεκάδες απώλειες στο έδαφος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail