Ο Seymour Hersh βλέπει τη Γερμανία σε αναταραχή μετά το σαμποτάζ του Nord Stream

Vitaly Nevar/TASS
Freepen.gr - Η Γερμανία βρίσκεται σε οικονομική και πολιτική αναταραχή από τότε που ανατινάχτηκαν οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream, σχολίασε ο Αμερικανός δημοσιογράφος ερευνητής και βραβευμένος με Πούλιτζερ Seymour Hersh στο blog του στο Substack.

«Ο αμερικανικός φόβος ήταν ότι ο [Γερμανός] Καγκελάριος [Olaf] Scholz <…> θα μπορούσε <…> να αφήσει το [ρωσικό] φυσικό αέριο να ρέει, χαλαρώνοντας τις γερμανικές οικονομικές ανησυχίες και αποκαθιστώντας μια σημαντική ενεργειακή δύναμη για τη γερμανική βιομηχανία [μετά το σαμποτάζ στα Nord Streams]. Αυτό δε θα επιτρεπόταν να συμβεί, και η Γερμανία βρίσκεται σε οικονομική και πολιτική αναταραχή από τότε», έγραψε.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, η Nord Stream AG ανέφερε «πρωτοφανή ζημιά» σε τρεις χορδές των υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου του συστήματος Nord Stream. Αργότερα, Σουηδοί σεισμολόγοι δήλωσαν ότι εντόπισαν δύο εκρήξεις στη διαδρομή των αγωγών Nord Stream στις 26 Σεπτεμβρίου 2022. Μετά το περιστατικό, η ρωσική γενική εισαγγελία άνοιξε υπόθεση με την κατηγορία της διεθνούς τρομοκρατίας.

Στις 8 Φεβρουαρίου 2023, ο Hersh έγραψε πως, τον Ιούνιο του 2022, με τη βοήθεια Νορβηγών ειδικών, οι δύτες του Πολεμικού Ναυτικού τοποθέτησαν τα εκρηκτικά που πυροδοτήθηκαν από απόσταση που, τρεις μήνες αργότερα, κατέστρεψαν τρεις από τους τέσσερις αγωγούς Nord Stream. Αργότερα, οι New York Times ανέφεραν, επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι η δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί από μια συγκεκριμένη «φιλοουκρανική ομάδα» που έδρασε εν αγνοία των αμερικανικών αρχών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail