Η Υπόθεση Thomas Crown σε στυλ Χούτι

Παρακαλώ μην ερμηνεύσετε αυτό το άρθρο ως ελαφρυντικό για τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά των Χούτι στην Υεμένη. Υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν στο έδαφος και αυτό δεν είναι για γέλια. Ο λόγος για τον τίτλο μου είναι ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συμπεριφέρονται σαν τους αδέξιους αστυνομικούς που κυνηγούν τον Πιρς Μπρόσναν στην ταινία "Η υπόθεση Τόμας Κράουν". Δείτε το παρακάτω απόσπασμα από την ταινία και νομίζω πως θα καταλάβετε τι εννοώ:

Larry Johnson  - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr


Ναι. Οι Χούτι μετακινούν τους πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν όλοι οι καπελάδες με τα καπέλα Bowler, οι φορούντες μάλλινο παλτό, οι σωσίες του Pierce Brosnan, καθώς τρέχουν γύρω από το μουσείο και ανταλλάσσουν ψεύτικους χαρτοφύλακες. Με τον ίδιο τρόπο που η αστυνομία απογοητεύτηκε στην προσπάθειά της να συλλάβει τον Μπρόσναν και να αποτρέψει την κλοπή ενός έργου τέχνης, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές όπου πιστεύουν ότι βρίσκονται οι κινητές πλατφόρμες πυραύλων και εξακολουθούν να μην μπορούν να σταματήσουν την Υεμένη από το να εκτοξεύσει περισσότερους πυραύλους. Η μικροσκοπική Υεμένη απογοητεύει την αυτοαποκαλούμενη "μεγαλύτερη" στρατιωτική δύναμη του κόσμου.

Αυτό θα ήταν ξεκαρδιστικό αν δεν υπήρχε το γεγονός πως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο σκοτώνουν ανθρώπους χωρίς να είναι βέβαιο πως ευθύνονται για την πραγματική εκτόξευση των πυραύλων. Ο δυτικός κόσμος προσπαθεί να αγνοήσει τον σκοπό που κρύβεται πίσω από το κλείσιμο της Ερυθράς Θάλασσας από τους Χούτι - δηλαδή να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει να σκοτώνει Παλαιστίνιους στη Γάζα. Ενώ οι περισσότεροι παγκόσμιοι ηγέτες αγνοούν αυτό το γεγονός, οι ενέργειες των Χούτι γιορτάζονται από τους Άραβες και τους μουσουλμάνους του δρόμου. Με άλλα λόγια, μια απέραντη θάλασσα ανθρωπιάς. Πρόκειται για έναν πραγματικό αγώνα Δαβίδ εναντίον Γολιάθ.

Η Υεμένη, με βάση βίντεο από προηγούμενες στρατιωτικές παρελάσεις, διαθέτει χιλιάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών Ασφαλείας αναφέρει: "Το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών Ασφαλείας αναφέρει: "Το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών Ασφαλείας αναφέρει:

Σε παρελάσεις το 2022 και το 2023, οι Χούτι παρουσίασαν επιπλέον ASCM, συμπεριλαμβανομένων δύο αντιπλοϊκών εκδόσεων του ιρανικού Quds/351 LACM. Η μία έκδοση φέρεται να είναι εξοπλισμένη με ανιχνευτή με στόχο το ραντάρ (Sayyad) και η άλλη με ανιχνευτή ηλεκτρο-οπτικών/υπέρυθρων (Quds Z-0). Με βάση το βεληνεκές του αρχικού Quds και τις δηλώσεις των Χούτι, και τα δύο συστήματα θα μπορούσαν να έχουν βεληνεκές τουλάχιστον 800 χιλιομέτρων.

Στις παρελάσεις παρουσιάστηκε επίσης μια ποικιλία βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων (ASBM) και κατευθυνόμενων πυραύλων που χρησιμοποιούν ιρανική τεχνολογία υπέρυθρης ή απεικονιστικής υπέρυθρης αναζήτησης. Ο Asef με εμβέλεια 450 χλμ. φαίνεται να είναι μια ανακατασκευασμένη έκδοση ASBM του ιρανικού πυραύλου Fateh 313, ενώ ο Tankil αντιπροσωπεύει μια μέχρι τώρα αθέατη έκδοση κατά πλοίων του Zohayr με εμβέλεια 500 χλμ. που ανέπτυξε το IRGC. Τα δύο σχέδια αποτελούν τους βαρύτερους αντιπλοϊκούς πυραύλους των Χούτι, αμφότερα με πολεμικές κεφαλές άνω των 300 κιλών, και είναι ιρανικής προέλευσης.

Τρεις μικρότεροι ASBM - το Faleq με εμβέλεια 140 χιλιομέτρων, το Mayun και το Bahr al-Ahmar - μοιάζουν έντονα με την ιρανική φιλοσοφία σχεδιασμού και την τεχνολογία αναζήτησης, αλλά δεν ταιριάζουν ακριβώς με τα γνωστά ιρανικά συστήματα. Θα μπορούσαν είτε να είναι ιρανικά συστήματα που δεν έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν και να έχουν μεταφερθεί λαθραία στην Υεμένη, είτε πύραυλοι που παράγονται από τους Χούτι και συνδυάζονται με ιρανικά κιτ καθοδήγησης, κάτι που δε διαφέρει από τις εξελίξεις που έχει κάνει ένας άλλος πληρεξούσιος του Ιράν, η λιβανέζικη Χιζμπουλάχ, στο πρόγραμμα πυραύλων επιφανείας-επιφανείας με καθοδήγηση ακριβείας. Τέλος, οι Χούτι παρουσίασαν έναν πύραυλο επιφανείας-αέρος S-75 (SA-2), πιθανότατα από προπολεμικά αποθέματα του στρατού της Υεμένης, τροποποιημένο για αντιπλοϊκό ρόλο με χρήση ιρανικού κιτ καθοδήγησης.

Αυτό σημαίνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο θα εμπλακούν σε μια μακρά, δαπανηρή εκστρατεία χωρίς καμία εγγύηση επιτυχίας. Ο φόβος της εξάντλησης των προμηθειών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σε πυραύλους αεράμυνας είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ βασίζονται σε αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας για την παράδοση βομβών. Οι ΗΠΑ είναι πολύ φειδωλές στη χρήση πυραύλων κρουζ Tomahawk, επειδή τα αποθέματα εξαντλούνται με ταχείς ρυθμούς: 

Η Raytheon κατασκευάζει Tomahawk σε εγκαταστάσεις στην Αριζόνα. Κάθε πύραυλος κοστίζει στο Ναυτικό πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια. Το 2020 το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει περίπου 4.000 Tomahawk. Αλλά ο αριθμός αυτός πρόκειται να μειωθεί καθώς ο στόλος αναβαθμίζει ορισμένους πυραύλους και αποσύρει άλλους.

Ενώ αυτό σημαίνει ότι η Raytheon θα επωφεληθεί από τις νέες συμβάσεις της USG για την κατασκευή περισσότερων Tomahawk μέχρι να υπάρξει εναλλακτική λύση, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παράγουν αρκετούς πυραύλους cruise για να διατηρήσουν ένα ρυθμό πυρός που καταναλώνει 20 πυραύλους την εβδομάδα. Το Υπουργείο Άμυνας πρέπει επίσης να διατηρεί ένα απόθεμα για απρόοπτα στο Ιράν και την Κίνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιάζουν με τον Μεγάλο Κακό Λύκο που ξεφυσάει και ξεφυσάει στο σπίτι από τούβλα. Παρ' όλους τους θορύβους τους δεν μπορούν να κλείσουν τη συμφωνία και να σβήσουν την Υεμένη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail