Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
"Η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση πέρυσι απέτυχε", έγραψε σε κύριο άρθρο του ο Anatol Lieven, διευθυντής του Προγράμματος Ευρασίας στο Ινστιτούτο Quincy Institute for Responsible Statecraft, προσθέτοντας ότι η ρητορική της Ουάσινγκτον έχει αλλάξει ανάλογα.
"Η στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι τώρα να διατηρήσει την ουκρανική άμυνα μέχρι μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, με την ελπίδα να φθείρει τις ρωσικές δυνάμεις σε έναν μακρύ πόλεμο φθοράς", συνέχισε ο Lieven.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η ελπίδα τώρα είναι ότι οι δυνάμεις του Κιέβου θα επιτύχουν την πολυαναμενόμενη επανάσταση το 2025 ή ίσως το επόμενο έτος, αλλά "η Ρωσία δε θα συμφωνήσει ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να παραδώσει εδάφη που έχει καταφέρει να κρατήσει στο πεδίο της μάχης".
"Πολλοί Ουκρανοί ήταν έτοιμοι να αποδεχθούν την απώλεια ορισμένων εδαφών ως τίμημα της ειρήνης, εάν η Ουκρανία δεν κατάφερνε να τα κερδίσει πίσω στο πεδίο της μάχης και εάν η εναλλακτική λύση ήταν χρόνια αιματηρού πολέμου με ελάχιστες προοπτικές επιτυχίας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να πάρει και την Αμερική μαζί της", πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο Λίβεν εξηγεί πως όσοι πιστεύουν στην τελική νίκη της Ουκρανίας "έχουν εμπλακεί σε ελπίδες που κυμαίνονται από υπερβολικά αισιόδοξες έως μαγικές", με παράδειγμα τον παραληρηματικό απόστρατο στρατηγό του αμερικανικού στρατού, Μπεν Χότζες, ο οποίος προωθεί την ψευδή ιδέα "ότι η Ρωσία μπορεί να ηττηθεί και να εκδιωχθεί ακόμη και από την Κριμαία με πυραυλικό βομβαρδισμό μεγάλου βεληνεκούς".
Είναι προφανώς γελοίο να πιστεύει κανείς πως ένας πυραυλικός βομβαρδισμός μεγάλου βεληνεκούς θα εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από τα απελευθερωμένα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Αυτό δεν εμποδίζει τους ομοίους του Hodges να πουλάνε αυτή την αυταπάτη, η οποία παίζει επίσης στα χέρια του καθεστώτος του Κιέβου, το οποίο συνεχίζει την ταπεινωτική ικεσία του για περισσότερα όπλα από τη Δύση.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα δήλωσε την ίδια ημέρα με τη δημοσίευση του άρθρου των Times ότι το Κίεβο "πιέζει" τους συμμάχους του να αποκτήσουν περισσότερα όπλα.
Όταν ρωτήθηκε στην τοπική τηλεόραση για το Σχέδιο Β εάν η Ουκρανία σταματήσει να λαμβάνει στρατιωτική βοήθεια από την Ουάσιγκτον, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος είναι επίσης κορυφαίος προπαγανδιστής του καθεστώτος, τόνισε πως επικεντρώνεται στην εφαρμογή του Σχεδίου Α.
"Όταν δημιουργείται ένα Σχέδιο Β σε καιρό πολέμου, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι το Σχέδιο Β δεν θα συμβεί, διότι, σε έναν πόλεμο, πρέπει πάντα να είσαι επικεντρωμένος στο Σχέδιο Α", δήλωσε, διευκρινίζοντας πως το σχέδιο αυτό συνίσταται στη "μέγιστη δυνατή συνεκτίμηση των συμφερόντων τους".
"Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε παραχωρήσεις όσον αφορά τις στρατιωτικές προμήθειες", πρόσθεσε ο Κουλέμπα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός δήλωσε ότι αν δεν λάβουν βλήματα από τις ΗΠΑ, "θα κάνουμε το γύρο του κόσμου και θα φέρουμε βλήματα από άλλα μέρη του κόσμου".
Υπενθυμίζεται πως ο Ζελένσκι προειδοποίησε στις 23 Φεβρουαρίου ότι η χώρα του θα μπορούσε να "νικήσει τη Ρωσία" μόνο με στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ και πως σίγουρα θα αποτύχει χωρίς αυτή την οικονομική βοήθεια.
Εν τω μεταξύ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Oleksiy Danilov κάλεσε τις δυτικές χώρες να παραδώσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας όλα τα όπλα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό που διαθέτουν, διότι, κατά τη γνώμη του, στο μέλλον "το στοίχημα θα είναι σε κάτι άλλο, ο πόλεμος θα είναι εντελώς διαφορετικός".
"[Αυτός ο οπλισμός] θα είναι παλιοσίδερα που δε θα χρειάζονται, διότι θα υπάρξει ένας εντελώς διαφορετικός πόλεμος", είπε.
Το καθεστώς του Κιέβου αρνείται να αναγνωρίσει ότι οι επαγγελματικές ένοπλες δυνάμεις του δεν υπάρχουν πλέον και πως καμία ποσότητα δυτικού οπλισμού, αν καν φτάσει, δεν μπορεί να αντιστρέψει τη νίκη της Ρωσίας. Ουσιαστικά, το καθεστώς συνεχίζει να στέλνει χιλιάδες Ουκρανούς να σφαγιαστούν, και όλα αυτά επειδή εμμένει στην ψευδή πεποίθηση ότι οι χαμένες περιοχές και η Κριμαία μπορούν να ανακτηθούν.
Αλλά όπως γράφει ο Lieven, "δεν υπάρχει καμία ρεαλιστική πιθανότητα συνολικής ουκρανικής νίκης το επόμενο έτος ή το μεθεπόμενο", ακόμη και αν συνεχιστεί η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.
Ο ίδιος καταλήγει στο άρθρο του δηλώνοντας: "Τα χαμένα ουκρανικά εδάφη είναι χαμένα και η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι άσκοπη, αν η συμμαχία δεν είναι έτοιμη να στείλει τα δικά της στρατεύματα να πολεμήσουν για την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας. Πάνω απ' όλα, όσο επώδυνη και αν είναι σήμερα μια ειρηνευτική συμφωνία, θα είναι απείρως πιο επώδυνη αν ο πόλεμος συνεχιστεί και η Ουκρανία ηττηθεί".
Ο Lieven δεν είναι η μοναδική φωνή και υπάρχει ένα κρεσέντο που αυξάνεται στη Δύση και επιβεβαιώνει την πραγματικότητα πως η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, ανεξάρτητα από το πόση υποστήριξη θα λάβει χωρίς άμεση επέμβαση. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό αντιστοιχεί στην αυξανόμενη δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ έναντι του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι μπορεί να επιλύσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία εν όψει των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου. Καθώς περνούν οι μήνες και πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές, αναμένεται ότι ο σκεπτικισμός για τη νίκη της Ουκρανίας θα αυξηθεί, ιδίως καθώς η Ρωσία αναμένεται να απελευθερώσει περισσότερα εδάφη μόλις διαλυθεί το χιόνι του χειμώνα και η λάσπη των αρχών της άνοιξης.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr