Γήρανση της Αμερικής vs καταρρέουσας Κίνας

Μέσα σε μία μόνο γενιά, η στροφή σε μικρότερα διαμερίσματα και η επιβολή της πολιτικής του ενός παιδιού έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κινεζική δημογραφική κατάρρευση. Αν και η πολιτική του ενός παιδιού είναι αναμφισβήτητα ένας παράγοντας που συνέβαλε, ο κύριος καταλύτης προέρχεται από τη μαζική μετανάστευση σε συμπαγείς κατοικίες, σε συνδυασμό με μια ξαφνική συλλογική απόφαση να παραιτηθούν εντελώς από την απόκτηση παιδιών. Αυτό το διπλό φαινόμενο ωθεί τώρα την Κίνα προς μια διαφαινόμενη κατάρρευση της δημογραφικής δομής και της οικονομίας της, η οποία αναμένεται να επέλθει εντός αυτής της δεκαετίας. Το ζήτημα εκτείνεται πέρα από την απλή εξάντληση των παιδιών - μια κατάσταση που εκτυλίχθηκε πριν από τρεις δεκαετίες. Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα μια έλλειψη ατόμων στα τριάντα τους χρόνια, γεγονός που σηματοδοτεί μια βαθιά δημογραφική αλλαγή.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η σημασία αυτής της δημογραφικής μετάβασης υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι το οικονομικό τοπίο και η κοινωνική δομή της Κίνας βρίσκονται στα πρόθυρα ενός θεμελιώδους μετασχηματισμού. Η εποχή των Bengomers, οι οποίοι ενηλικιώθηκαν από τα τέλη της δεκαετίας του '60 έως τις αρχές της δεκαετίας του '80, είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, άσκησαν σημαντική επιρροή, καθοδηγώντας τα καταναλωτικά πρότυπα και διαμορφώνοντας την οικονομική πορεία του έθνους. Οι σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κίνα απηχούν τον αντίκτυπο των ιστορικών δημογραφικών μεταβολών, ενισχύοντας την άποψη πως οι Bengomers έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και συνεχίζουν να έχουν σημασία στις σύγχρονες συζητήσεις.

Από τα τέλη της δεκαετίας του '60 έως τις αρχές της δεκαετίας του '80, εκτυλίχθηκε μια κρίσιμη εποχή, καθώς αυτή η γενιά ενηλικιώθηκε, ασκώντας σημαντική επιρροή καθώς καθοδηγούσε τις καταναλωτικές τάσεις. Αυτή η άνοδος της κατανάλωσης συνέβαλε στον πληθωρισμό στην Κίνα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι επόμενες δεκαετίες, η δεκαετία του '90 και η δεκαετία του 2000, ήταν μάρτυρες μιας αλλαγής, καθώς πέρασαν σε μια φάση αποταμίευσης για συνταξιοδότηση, πυροδοτώντας επενδυτικές εκρήξεις. Προχωρώντας γρήγορα στο παρόν, η Κίνα αντιμετωπίζει και πάλι τον πληθωρισμό, λόγω της συνταξιοδότησης αυτής της μεγαλύτερης γενιάς.

Καθώς τα άτομα γερνούν, η καθαρή τους περιουσία συνήθως αυξάνεται, ευνοώντας μια πιο τολμηρή προσέγγιση στις επενδύσεις και προωθώντας την οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο, κατά τη συνταξιοδότηση, αναδύεται μια κοινή τάση - μια στροφή προς πιο συντηρητικές επενδύσεις, όπως τα έντοκα γραμμάτια T, λόγω μειωμένης διάθεσης για κινδύνους της αγοράς ή συναλλαγματικές διακυμάνσεις. Ενώ αυτή η χρηματοοικονομική εξέλιξη είναι ένα μακροχρόνιο φαινόμενο, αυτό που διαφοροποιεί το σημερινό σενάριο είναι η μεταβολή του δημογραφικού προφίλ.

Σε ένα προβιομηχανικό πλαίσιο, η πυραμίδα του πληθυσμού περιελάμβανε λιγότερα άτομα στα 60 τους, περισσότερα στα 50 τους και προοδευτικά μεγαλύτερο αριθμό ατόμων στα 40 και 30 τους, σχηματίζοντας ένα σχήμα πυραμίδας. Η έλευση της εκβιομηχάνισης και της αστικοποίησης αναδιαμόρφωσε αυτή την πυραμίδα. Σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η δομή μοιάζει περισσότερο με καμινάδα με μια αξιοσημείωτη διόγκωση για τους baby boomers. Αντίθετα, σε χώρες όπως η Γερμανία, παίρνει σχήμα διαμαντιού, με υψηλότερο πληθυσμό στα 50, ακολουθούμενο από τα 40, τα 30 και τα 20, και σταδιακά στενεύει καθώς ανεβαίνει.

Αυτό που εκτυλίσσεται σε παγκόσμια κλίμακα, που επεκτείνεται πέρα από τους αμερικανούς boomers, είναι μια σημαντική δημογραφική αλλαγή στην Κίνα. Μια σημαντική κοόρτη ατόμων στα 60 τους εισέρχεται στη συνταξιοδότηση, και σε αντίθεση με τις μικρότερες προηγούμενες γενιές, αυτό σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη μετάβαση γενεών στην ιστορία της Κίνας. Μέχρι το τέλος του έτους, αυτό το τεράστιο δημογραφικό θα έχει ολοκληρώσει τη μετατόπισή του, αλλάζοντας ριζικά τη δομή. Από το να διαθέτει μερικές από τις πλουσιότερες, πιο φιλελεύθερες, ανοιχτές και ρευστές κεφαλαιαγορές, η Κίνα οδεύει προς ένα σενάριο διαμετρικά αντίθετο σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Αυτή η μετάβαση είναι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, καθώς τα περισσότερα έθνη δεν υφίστανται τόσο γρήγορες και εκτεταμένες δημογραφικές αλλαγές. Αν και αναγνωρίζεται ότι ένα ποσοστό του πληθυσμού υφίσταται αυτή τη μετατόπιση, οι επιπτώσεις για την Κίνα είναι έτοιμες να είναι βαθιές και σκληρές. Ο δημογραφικός μετασχηματισμός συμπίπτει με τη σύσφιξη της αγοράς, δημιουργώντας μια προκλητική σύμπτωση συνθηκών. Το μέγεθος αυτής της πρόκλησης είναι συγκλονιστικό και η Κίνα βρίσκεται στα πρόθυρα της απώλειας του μεγαλύτερου στελέχους εργαζομένων της, ενώ η επόμενη γενιά, οι Zoomers, είναι η μικρότερη στην ιστορία του έθνους. Εν τω μεταξύ, η Gen X και οι Millennials έχουν ήδη αφήσει το στίγμα τους στην αγορά εργασίας, ένας παράγοντας που έχει ήδη ληφθεί υπόψη στους δημογραφικούς υπολογισμούς της Κίνας.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης δυναμικής, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που διαμορφώνουν το τοπίο, αλλά η Κίνα έχει ήδη οχυρωθεί σε μια μετασχηματιστική φάση. Οι Zoomers, έτοιμοι να αντικαταστήσουν τους αποχωρούντες boomers, αντιπροσωπεύουν το εισερχόμενο εργατικό δυναμικό. Καθώς η μεγαλύτερη γενιά αποχωρεί και η μικρότερη γενιά εισέρχεται, υπάρχει ένα άμεσο ετήσιο έλλειμμα εργατικού δυναμικού 400.000 ατόμων, το οποίο θα κλιμακώνεται ετησίως μέχρι το 2034, όταν θα κορυφωθεί στις 900.000. Αυτές οι δημογραφικές μετατοπίσεις είναι προκαθορισμένες, με τα άτομα που έχουν ήδη γεννηθεί και εξελίσσονται μέσω του συστήματος.

Ενώ η πορεία των ροών εργασίας είναι σαφώς καταγεγραμμένη, το αίνιγμα έγκειται στην ταυτόχρονη αναχώρηση του κεφαλαίου. Αναμφίβολα, οι αλλαγές στις σχέσεις είναι επικείμενες, αλλά ο ισχυρισμός ότι η Κίνα εισέρχεται με σιγουριά σε μια παρατεταμένη εποχή κλιμακούμενων ελλείψεων εργασίας και ελλειμμάτων κεφαλαίου μπορεί να είναι κάπως αλαζονικός. Η πρόκληση γίνεται πιο σύνθετη καθώς η Κίνα παλεύει με οικονομικές υφέσεις σε αυτό το πλαίσιο. Ακόμη και αν η χώρα αγκαλιάσει μια πλήρως παγκοσμιοποιημένη αλυσίδα εφοδιασμού, η επιτακτική ανάγκη παραμένει να διπλασιαστεί το μέγεθος των βιομηχανικών εγκαταστάσεων τα επόμενα χρόνια, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη μείωση του κεφαλαίου και τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού. Αναμφισβήτητα, η τρέχουσα αποσύνδεση της εργασίας ξεχωρίζει ως ο κυρίαρχος παράγοντας που επηρεάζει τις πληθωριστικές τάσεις.

Καθώς οι baby boomers φτάνουν στο αποκορύφωμα των εισοδηματικών τους χρόνων, η διαφαινόμενη πραγματικότητα είναι ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος ή του επόμενου έτους, οι αποδοχές τους θα σταματήσουν. Κατά συνέπεια, η φυσική δημογραφική εισροή στο οικονομικό σύστημα μειώνεται σημαντικά. Η επόμενη γενιά, η γενιά Χ, είναι σημαντικά μικρότερη. Ακόμη και αν επιτευχθούν σημαντικές αυξήσεις μισθών στο σημερινό πληθωριστικό τοπίο, ο καθαρός αριθμός των Κινέζων ατόμων δεν επαρκεί για να δημιουργήσει τον ίδιο συνολικό αντίκτυπο. Αυτό οδηγεί σε μια διπλή πρόκληση για την Κίνα.

Πρώτον, υπάρχει απώλεια όγκου, καθώς το έθνος βιώνει μείωση των καθαρών εισροών. Δεύτερον, η ποιότητα των επενδύσεων δέχεται πλήγμα. Εν μέσω της φυγής κεφαλαίων, η γοητεία του κινεζικού κεφαλαίου μειώνεται. Ενώ αυτή η μετατόπιση μπορεί να ωφελήσει όσους επιδιώκουν κρατικό δανεισμό, ιδίως στην αγορά ενυπόθηκων δανείων, η περαιτέρω εξάρτηση από τη φυγή κεφαλαίων από την παγκόσμια σκηνή καθίσταται κρίσιμη. Αν και ισχυρή, η συνέπεια αυτής της εξάρτησης εξαρτάται από τις ποικίλες συνθήκες στις ΗΠΑ και άλλες πιθανές πηγές κεφαλαίων.

Εν μέσω αυτών, το δολάριο ΗΠΑ αναδεικνύεται σε κεντρικό παράγοντα, καθώς αποτελεί τη βαθύτερη και πιο ρευστή αγορά παγκοσμίως. Λειτουργώντας ως μοναδική πηγή παγκόσμιας αποθηκευτικής αξίας και ως κυρίαρχη μέθοδος ανταλλαγής για τις διεθνείς μεταφορές και το εμπόριο, το δολάριο ΗΠΑ κατέχει μοναδική θέση. Η πρόσφατη ευθυγράμμιση των Ιαπώνων και των Ευρωπαίων με ένα σύστημα σε δολάριο ΗΠΑ, εμφανής στις κυρώσεις κατά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, εδραιώνει περαιτέρω τη σημασία του.

Ενώ επωφελείται κανείς από αυτό το σενάριο, πρέπει να αναγνωρίσει τον απρόβλεπτο χαρακτήρα των ετήσιων εισροών, που εξαρτώνται από τα γεγονότα στον ανοικτό και ασιατικό χώρο. Αυτές οι εισροές μπορεί να αυξηθούν όταν προκύψουν προκλήσεις, που θα ρίξουν την Κίνα σε ευνοϊκό φως, και μόλις συμβεί αυτή η μετατόπιση, η προσφορά κεφαλαίων στο εσωτερικό αναμένεται να μειωθεί. Κατά συνέπεια, η Κίνα θα επιδιώξει να εξασφαλίσει κεφάλαια από το εξωτερικό, με τους millennials να αναδεικνύονται σταδιακά ως οι κυρίαρχοι πάροχοι κεφαλαίων κατά τη διάρκεια των εργασιακών τους χρόνων αιχμής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια κρίσιμη συγκυρία στην αντιμετώπιση της Κίνας, περίπου μέσα στα επόμενα 15 έως 20 χρόνια. Το χρονοδιάγραμμα αυτό μπορεί να έχει κάποια ευελιξία, η οποία εξαρτάται από παράγοντες όπως το νομισματικό σύστημα και οι ενέργειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ωστόσο, εντός αυτής της δεκαετίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να επιστρέψουν σε μια πιο σταθερή κεφαλαιακή δομή, ευθυγραμμιζόμενες με τις κανονιστικές προσδοκίες. Ταυτόχρονα, η αγορά εργασίας είναι έτοιμη να υποστεί αναδιαμόρφωση με βάση τους συνήθεις δημογραφικούς παράγοντες, καθώς οι απόγονοι των Millennials εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό, σηματοδοτώντας το τέλος μιας παρατεταμένης περιόδου που διαμορφώθηκε από τους Zoomers.




Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλά άλλα έθνη υπέστησαν εκβιομηχάνιση και αστικοποίηση, συχνά με ταχύτερο ή εντονότερο ρυθμό. Κατά συνέπεια, αντιμετωπίζουν τη διπλή πρόκληση της συρρίκνωσης των αγορών εργασίας και της μείωσης των αποθεμάτων κεφαλαίου κάθε χρόνο που περνά. Τα πράγματα περιπλέκει η επικείμενη συνταξιοδότηση της προηγμένης ακαδημίας εργασίας - αυτό που μπορεί να περιγραφεί ως μια σημαντική χαμένη γενιά - σε αυτή ακριβώς τη δεκαετία. Η ανάγκη για κρατικές δαπάνες για τη στήριξη αυτού του γηράσκοντος πληθυσμού εκτοξεύεται στα ύψη, παρουσιάζοντας μια σημαντική δυσχέρεια για την Κίνα.

Η Κίνα είναι αναγκασμένη να διαθέσει μια απεριόριστη προσφορά κεφαλαίου για τη διατήρηση της απασχόλησης, ανεξάρτητα από την υποκείμενη οικονομική παραγωγή. Αυτή η δέσμευση για τη διασφάλιση της απασχόλησης, ακόμη και χωρίς αντίστοιχη παραγωγικότητα, απηχεί την αφήγηση για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά μεγεθύνεται σε κλίμακα στην Κίνα. Το δολάριο των ΗΠΑ διατηρεί το καθεστώς του παγκόσμιου νομίσματος, χρησιμεύοντας ως μέσο ανταλλαγής και αποθήκευσης αξίας, λιπαίνει τα γρανάζια της κορυφαίας οικονομίας του κόσμου και επηρεάζει τα δύο τρίτα των 20 κορυφαίων οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Αντίθετα, το γουάν περιορίζεται στο εσωτερικό εμπόριο και δεν έχει διεθνείς συναλλαγές. Παρά την περιορισμένη παγκόσμια εμβέλειά της, η Κίνα επεκτείνει σταθερά την προσφορά χρήματος με ρυθμό πενταπλάσιο από αυτόν των Ηνωμένων Πολιτειών, διπλασιάζοντας την προσφορά γουάν την τελευταία δεκαετία, υπογραμμίζοντας τη μοναδική δυναμική του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αυτό το σενάριο, ωστόσο, εγείρει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητά του μακροπρόθεσμα, ιδίως δεδομένης της εξάρτησης της Κίνας από τις ηπειρωτικές οδούς για την ενέργεια και της ανεπαρκούς ναυτικής ικανότητας για την εξασφάλιση μακρινών γραμμών εφοδιασμού. Στην ουσία, η Κίνα είναι το έθνος που εξαρτάται περισσότερο από το αμερικανικό ναυτικό για τη διασφάλιση των ζωτικών ενεργειακών πηγών της.

Σαφώς, το δημογραφικό σπιράλ της Κίνας, που διαμορφώνεται από τις πολυκατοικίες και την πολιτική του ενός παιδιού, βλέπει τη συνταξιοδότηση των Βεγγόλων να πυροδοτεί πληθωρισμό και μια σύνθετη φυγή κεφαλαίων. Οι ΗΠΑ περιμένουν τη σταθερότητα, παρακολουθώντας το ρόλο των Millennials σε μια παγκόσμια αλλαγή που θα εξελιχθεί με αινιγματικούς τρόπους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail