Washington Post: Η Ουκρανία έχει έλλειψη στρατιωτών πρώτης γραμμής

ukrinform.net
Freepen.gr - Ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει ένα "κρίσιμο" έλλειμμα στρατευμάτων, προκαλώντας φόβους ότι η πρώτη γραμμή του μπορεί σύντομα να καταρρεύσει, ανέφερε την Πέμπτη η Washington Post, επικαλούμενη πρόσφατες συνεντεύξεις με αρκετούς αξιωματικούς.

Ενώ τα όπλα και τα πυρομαχικά είναι επίσης ελάχιστα - μια νεοαφιχθείσα μονάδα φέρεται να έλαβε μόλις δέκα βλήματα για τα δύο οβιδοβόλα της - οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό οδηγούν σε "εξάντληση και μειωμένο ηθικό", καθώς πολλές μονάδες δεν μπορούν να εναλλάσσονται από το μέτωπο.

"Έχουμε άμεσο πρόβλημα με το προσωπικό", δήλωσε στο πρακτορείο ένας αναπληρωτής διοικητής ενός τάγματος πεζικού, ο οποίος προσδιορίστηκε μόνο ως Νικίτα. "Μιλάω με τους φίλους μου, επίσης με αξιωματικούς σε άλλες μονάδες και με εκείνους του πεζικού- είναι σχεδόν η ίδια κατάσταση παντού".

Η Post μίλησε με "σχεδόν δώδεκα" αξιωματικούς και στρατιώτες, οι οποίοι απέκρυψαν την ταυτότητά τους φοβούμενοι αντίποινα.

Ένας μη κατονομαζόμενος διοικητής ενός τάγματος μιας μηχανοκίνητης ταξιαρχίας δήλωσε ότι η μονάδα του διαθέτει σήμερα λιγότερους από 40 πεζικάριους, σε σύγκριση με 200 όταν είναι πλήρως στελεχωμένη. Ένας άλλος διοικητής τάγματος, ο οποίος προσδιορίστηκε ως Alexander, δήλωσε πως οι λόχοι πεζικού του ήταν στελεχωμένοι σε ποσοστό περίπου 35%. Ο συνάδελφός του από μια ταξιαρχία εφόδου δήλωσε ότι η κατάσταση αυτή είναι "τυπική" για τις μονάδες μάχης.

"Η βάση των πάντων είναι η έλλειψη ανθρώπων", δήλωσε ο Αλεξάντερ. Στο τάγμα του στάλθηκαν πέντε αντικαταστάτες τους τελευταίους πέντε μήνες, τόσο ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι που οι αξιωματικοί είχαν δεύτερες σκέψεις για το αν θα τους έστελναν στη μάχη και στον σχεδόν βέβαιο θάνατο. Χωρίς αντικαταστάτες, τα στρατεύματα πρώτης γραμμής δεν μπορούν να εναλλάσσονται.

"Δεν υπάρχει κανείς να τους αντικαταστήσει, οπότε κάθονται εκεί περισσότερο, πέφτει το ηθικό τους, αρρωσταίνουν ή παθαίνουν κρυοπαγήματα. Τους τελειώνουν", δήλωσε στην Post. "Το μέτωπο ραγίζει. Το μέτωπο καταρρέει".

Ο Σεργκέι, ένας 41χρονος διοικητής διμοιρίας που μάχεται στην Αβντέεβκα, είπε ότι οι περισσότεροι άνδρες του είναι άνω των 40 ετών και αρχίζουν να αισθάνονται την πίεση. "Το αισθάνεσαι- οι άνθρωποι είναι εξαντλημένοι τόσο ηθικά όσο και σωματικά", είπε.

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ, η κυβέρνηση στο Κίεβο "απέτυχε να εξηγήσει" στον ουκρανικό λαό γιατί πρέπει να καταταγεί, οπότε "κανείς δεν έρχεται πια στο στρατό" και όσοι προσφέρθηκαν εθελοντικά "έχουν ήδη όλοι εξαντληθεί".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail