Η έξοδος από τη Ρωσία έχει κοστίσει στις δυτικές επιχειρήσεις πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια - Reuters

Sputnik / Aleksandr Kryazhev
Freepen.gr - Οι δυτικές εταιρείες που εγκατέλειψαν τη ρωσική αγορά έχουν υποστεί δισεκατομμύρια σε απομειώσεις και διαφυγόντα έσοδα, ανέφερε την Πέμπτη το Reuters, επικαλούμενο υπολογισμούς που βασίζονται σε αρχεία και δηλώσεις εταιρειών.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει πρωτοφανείς κυρώσεις στη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια σε αντίποινα για την στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας κατά της Ουκρανίας. Τα μέτρα έχουν οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα για τις δυτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, μεταξύ άλλων με τις πληρωμές και τις αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ ορισμένες διεθνείς εταιρείες έχουν επίσης ενοχληθεί από την Ουκρανία και τους υποστηρικτές της να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σύμφωνα με το Reuters, η έξοδος από τη Ρωσία έχει κοστίσει στις ξένες εταιρείες πάνω από 107 δισεκατομμύρια δολάρια, μια αύξηση 30% από την προηγούμενη καταμέτρηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου τον Αύγουστο. Το δημοσίευμα ανέφερε πως η αύξηση των ζημιών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αυστηρές απαιτήσεις της Μόσχας για τις εταιρείες που επιθυμούν να αποεπενδύσουν, οι οποίες περιλαμβάνουν έκπτωση 50% επί των περιουσιακών τους στοιχείων και υποχρεωτική καταβολή τέλους στον ρωσικό προϋπολογισμό ύψους τουλάχιστον 10% του τιμήματος.

Αρκετές συμφωνίες αποεπένδυσης έχουν συναφθεί έναντι συμβολικού τιμήματος μόλις 1 ρουβλίου, όπως στην περίπτωση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault. Ο γίγαντας των αυτοκινήτων εγκατέλειψε τη Ρωσία τον Μάιο του 2022 και ανέφερε απομείωση αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποτέλεσμα της αποχώρησης από τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail