Πιλότοι αποκοιμήθηκαν κατά τη διάρκεια της πτήσης με 157 επιβαίνοντες

pixabay / Anestiev
Freepen.gr - Και οι δύο πιλότοι μιας εγχώριας ινδονησιακής πτήσης από το Κεντάρι προς την πρωτεύουσα Τζακάρτα στις 25 Ιανουαρίου κοιμόντουσαν για σχεδόν μισή ώρα κατά τη διάρκεια της πτήσης διάρκειας δύο ωρών και 35 λεπτών, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το αεροπλάνο εξετράπη της προβλεπόμενης πορείας του κατά τη διάρκεια των 28 λεπτών που τόσο ο πιλότος όσο και ο συγκυβερνήτης κοιμόντουσαν.

Η έρευνα της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας Μεταφορών (KNKT) της χώρας για την πτήση της Batik Air, στην οποία επέβαιναν 157 άτομα, αναγνώρισε ότι το αεροπλάνο προσγειώθηκε τελικά με ασφάλεια στον προορισμό του.

Η έκθεση της KNKT δεν προσδιόρισε τους πιλότους, περιγράφοντας μόνο τον κυβερνήτη ως 32χρονο και τον δεύτερο κυβερνήτη ως 28χρονο. Και οι δύο είναι πολίτες της Ινδονησίας και φέρονται να είχαν περάσει από υγειονομικούς ελέγχους και να είχαν αρνητικά αποτελέσματα για αλκοόλ.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο συγκυβερνήτης είχε ειδοποιήσει τον κυβερνήτη νωρίτερα μέσα στην ημέρα ότι δεν είχε ξεκουραστεί "σωστά". Το ρεπορτάζ του KNKT τόνισε πως ο άνδρας είχε δίδυμα ενός μηνός και είχε αλλάξει κατοικία την ημέρα πριν από την πτήση και ως εκ τούτου πάλευε με την έλλειψη ύπνου.
 
Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 30 λεπτά μετά την απογείωση ο κυβερνήτης ζήτησε από τον συγκυβερνήτη του άδεια να ξεκουραστεί και ξύπνησε λίγο λιγότερο από μία ώρα αργότερα. Στη συνέχεια ρώτησε τον συγκυβερνήτη του αν ήθελε να κοιμηθεί ο ίδιος, αλλά αφού έλαβε αρνητική απάντηση ξανακοιμήθηκε, ενώ ο τελευταίος παρέμεινε στον έλεγχο του αεροσκάφους.

Εν τω μεταξύ, ο συγκυβερνήτης αργότερα "αποκοιμήθηκε κατά λάθος" αφού ήρθε σε επαφή με το κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Τζακάρτα. Σύμφωνα με την έκθεση, ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με το πιλοτήριο αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση για 28 λεπτά μέχρι που ο κυβερνήτης ξύπνησε και συνειδητοποίησε ότι το αεροσκάφος "δεν βρισκόταν στη σωστή πορεία πτήσης".

Ο πιλότος επανέφερε την πτήση στην πορεία της και το αεροπλάνο συνέχισε για να προσγειωθεί με ασφάλεια στην Τζακάρτα. Κανείς δεν τραυματίστηκε και δεν προκλήθηκαν ζημιές στο αεροσκάφος.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, η διευθύντρια πολιτικής αεροπορίας της Ινδονησίας, Μαρία Κρίστι Εντάχ Μουρνί, δήλωσε ότι το υπουργείο Μεταφορών "επιπλήττει έντονα" την Batik Air για το περιστατικό και πως οι δύο πιλότοι έχουν τεθεί σε άδεια σύμφωνα με την τυπική επιχειρησιακή διαδικασία εν αναμονή περαιτέρω έρευνας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail