Wesam Bahrani - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr
Αυτό ώθησε το λαό να ξεσηκωθεί εναντίον των συμβόλων του αυταρχισμού του Σαντάμ σε αυτό που έμεινε γνωστό ως εξέγερση του Σαάν το Μάρτιο του 1991.
Η ανώτατη θρησκευτική αρχή στην ιερή πόλη Νατζάφ του Ιράκ συγκρότησε ένα συμβούλιο για τη διαχείριση των υποθέσεων της αραβικής χώρας.
Το κάλεσμά του εξαπλώθηκε σε όλες τις κεντρικές και νότιες κυρίως σιιτικές επαρχίες, πυροδοτώντας ένα σημαντικό λαϊκό κίνημα. Οι Κούρδοι αντάρτες στο βορρά έλαβαν επίσης ενεργό μέρος.
Καθώς το μήνυμα έφτασε στο Ιράν, χιλιάδες ιρακινές δυνάμεις της αντίστασης που ζούσαν στην εξορία πέρασαν τα σύνορα στο Ιράκ μαζί με τις Ταξιαρχίες Badr, υπό την καθοδήγηση των εκλιπόντων διοικητών της αντίστασης, αντιστράτηγων Qassem Soleimani και Abu Mahdi al-Muhandis, καθώς και του επικεφαλής της οργάνωσης Badr, Hadi al-Ameri.
Η εντυπωσιακή θέληση και η ακλόνητη πίστη του ιρακινού λαού τους είδε να παίρνουν γρήγορα τον έλεγχο 14 νότιων και κεντρικών επαρχιών, ξεκινώντας από την Barsa και τη Nasiriyah στις πολύ νότιες περιοχές.
Ενώ ο Σαντάμ έχασε μεγάλο μέρος του στρατού του, κράτησε την ισχυρή και πιστή δημοκρατική φρουρά του, η οποία υποστηριζόταν από ελικόπτερα μάχης, τανκς και άλλα βαρέα όπλα, συμπεριλαμβανομένου του πυροβολικού.
Οι δυνάμεις της αντίστασης, κυρίως σιίτες, κατείχαν έναν περιορισμένο αριθμό ελαφρών όπλων που είχαν κατασχεθεί από αστυνομικά τμήματα και αποθήκες όπλων που είχαν σχεδόν εξαντληθεί.
Το εθνικό όνειρο της ανατροπής του βάναυσου καθεστώτος του Σαντάμ ήταν εφικτό, αλλά χρειαζόταν διεθνής βοήθεια για τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Οι αντιστασιακές δυνάμεις ζήτησαν διεθνή υποστήριξη, ιδίως με την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στο ιρακινό έδαφος. Το μήνυμα θα μπορούσε να είχε σταλεί μέσω των Αμερικανών.
Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζορτζ Μπους δήλωσε αρχικά ότι ο πρωταρχικός στόχος ήταν η εκδίωξη των δυνάμεων του Σαντάμ από το Κουβέιτ και όχι η ανατροπή του καθεστώτος στο Ιράκ.
Παρ' όλα αυτά, το Πεντάγωνο ανησυχούσε πως η λαϊκή αντίσταση θα ανέτρεπε το καθεστώς του Σαντάμ, και ανώτεροι Αμερικανοί πολιτικοί άλλαξαν στάση διαβεβαιώνοντας τους Ιρακινούς ότι ο αμερικανικός στρατός θα επέβαλε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και θα υποστήριζε την επανάστασή τους.
Ο πρόεδρος Μπους προχώρησε στην ενθάρρυνση "του ιρακινού λαού να πάρει την κατάσταση στα χέρια του". Και σε ένα άλλο τηλεοπτικό διάγγελμα, επανέλαβε ότι "ο ιρακινός λαός πρέπει να βάλει στην άκρη [τον Σαντάμ]".
Για να βεβαιωθεί πως το μήνυμα ήταν δυνατό και ξεκάθαρο σε κάθε χωριό, ένας ραδιοφωνικός σταθμός των Μπααθιστών στο Ιράκ, που χρηματοδοτήθηκε από τη CIA, ήχησε τα τύμπανα του πολέμου στους αιθέρες με μηνύματα στα αραβικά που διακήρυτταν: "Σηκωθείτε για να σώσετε την πατρίδα από τα νύχια της δικτατορίας".
Άγνωστο στους Ιρακινούς, η φωνή πίσω από τα ραδιοφωνικά μηνύματα ήταν ένας πράκτορας των Μπααθιστών που εργαζόταν σε συντονισμό με τον Σαντάμ και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Οι Ιρακινοί θα γνώριζαν αργότερα ότι εν μέσω της εξέγερσής τους, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του καθεστώτος του Σαντάμ ήταν σε επαφή με το μικρό όνομα στη μυστική αλληλογραφία τους.
Καθώς η εξέγερση του Σαάν γινόταν όλο και πιο δημοφιλής, οι ΗΠΑ κήρυξαν κατάπαυση του πυρός με το ιρακινό καθεστώς, καταλήγοντας σε μια περιβόητη συμφωνία με τον Σαντάμ σε αυτό που έγινε γνωστό ως σκηνή Σαφβάν στα σύνορα Ιράκ-Κουβέιτ.
Η συμφωνία, η οποία δημοσιεύθηκε χρόνια αργότερα, επέτρεψε στον Σαντάμ να χρησιμοποιήσει ιρακινά ελικόπτερα για τη συντριβή της εξέγερσης, οδηγώντας σε βάναυσους βομβαρδισμούς και καταστροφές των εξεγερμένων πόλεων.
Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ υποστήριζαν την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ και ενθάρρυναν το έθνος να ανατρέψει τον Σαντάμ, ο Τζορτζ Μπους επέτρεψε στον πρώην ιρακινό δικτάτορα να χρησιμοποιήσει την πιο άγρια στρατιωτική βία εναντίον του ίδιου του λαού του.
Καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούσαν τη βίαιη καταστολή, ορισμένοι απέδωσαν την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στην αποφυγή της εγκαθίδρυσης μιας αντιιμπεριαλιστικής κυβέρνησης στο Ιράκ. Ο Σαντάμ ήταν, άλλωστε, άλλος ένας δικτάτορας στον αραβικό κόσμο που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Αμερικής.
Πολλοί στο εσωτερικό της αραβικής χώρας έπεσαν σε μια φαύλη παγίδα των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ επενέβησαν όχι μόνο για να προστατεύσουν το καθεστώς του Σαντάμ από την κατάρρευση, αλλά υποστήριξαν και τις γενοκτονικές εκστρατείες που διεξήγαγε στις κεντρικές και νότιες επαρχίες του Ιράκ για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον.
Ιστορικές πηγές δείχνουν ότι η αντι-ιρανική τρομοκρατική οργάνωση Mujahideen-e-Khalq (MKO) είχε σημαντική συνεργασία με το πρώην ιρακινό καθεστώς για την καταστολή της εξέγερσης του Sha'ban, ιδίως στην επαρχία της Βασόρας.
Καθώς οι ελπίδες άρχισαν γρήγορα να εξανεμίζονται, μια από τις τελευταίες πηγές αντίστασης βρισκόταν στην Καρμπάλα. Τα δύο δημοφιλή και σεβαστά ιερά του Ιμάμ Χουσεΐν και του αδελφού του Χαζράτ Αμπάς χρησίμευσαν ως έδρα των επιχειρήσεων της αντίστασης.
Τέτοια ήταν τα βασικά στρατιωτικά όπλα που χρησιμοποιούσαν οι δυνάμεις της αντίστασης για την υπεράσπιση της πόλης, τα μεγάφωνα των ιερών χρησιμοποιούνταν για την έκδοση οδηγιών.
Το μόνο πραγματικό υλικό που μπορεί να βρεθεί σήμερα στο διαδίκτυο από την εξέγερση του Σα'μπαν βιντεοσκοπήθηκε στην Καρμπάλα από δύο αδέλφια, εκ των οποίων ο ένας δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις του Σαντάμ και ο άλλος κατάφερε να διαφύγει με τη βιντεοκασέτα.
Δείχνει τη φρίκη του ρεπουμπλικανικού στρατού του καθεστώτος να πλησιάζει τους ιερούς ναούς, τις σκηνές χάους μέσα στους ιερούς τόπους, όπου άνδρες, γυναίκες και παιδιά βρήκαν καταφύγιο και στήθηκε ένα νοσοκομείο πεδίου.
Με ελάχιστα φάρμακα να έχουν απομείνει, βαριά τραυματισμένοι μαχητές της αντίστασης κείτονταν στο πάτωμα μέσα στον ήχο των εκρήξεων. Μια γυναίκα γιατρός φώναζε για βοήθεια, αλλά κανείς δεν έδινε σημασία.
Για τους Ιρακινούς, είναι αδύνατον να ξεχάσουν πώς οι πρώην ηγέτες του Μπααθισμού βομβάρδισαν τον ιερό βωμό του Ιμάμ Χουσεΐν με πυροβολικό και τα τανκς του Σαντάμ που μπήκαν στην Καρμπάλα με την επιγραφή: "Όχι Σιίτες μετά από σήμερα".
Μετά την καταστολή της εξέγερσης, συγκεκριμένα στις 19 Μαρτίου, την πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού εκείνης της χρονιάς, οι υψηλόβαθμοι ισλαμιστές λόγιοι στη Νατζάφ συνελήφθησαν και στάλθηκαν στη Βαγδάτη. Ορισμένοι τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό. Πολλοί εκτελέστηκαν. Άλλοι μετανάστευσαν από το Ιράκ.
Αυτή η επανάσταση, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1991, τον μήνα Σα'μπαν (μήνα πριν από το Ραμαζάνι), κατέληξε με εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά που εκτελέστηκαν και πετάχτηκαν σε ομαδικούς τάφους.
Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι βασανίστηκαν στις φυλακές. Κάποιοι τα κατάφεραν. Πολλοί δεν τα κατάφεραν. Ωστόσο, μετά την πτώση του μπααθικού καθεστώτος, η εξέγερση του Σαάν ξεχάστηκε σε μεγάλο βαθμό σε όλο τον κόσμο.
Για τους πολλούς Ιρακινούς που έχασαν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο, η επέμβαση και η προδοσία της Αμερικής παραμένει ασυγχώρητη.
Είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που εξηγεί γιατί τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα ήταν ποτέ ευπρόσδεκτα στο Ιράκ και γιατί ο λαός του Ιράκ συνεχίζει να ζητά την απομάκρυνσή τους.
* Ο Wesam Bahrani είναι Ιρακινός δημοσιογράφος και σχολιαστής.