(Stefan Rοusseau/Pool Photo via ΑΡ) |
Σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Ελεγκτικού Γραφείου (NAO) που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη καταβάλει στη Ρουάντα 220 εκατομμύρια λίρες μέσω του Ταμείου Οικονομικού Μετασχηματισμού και Ένταξης (ETIF), το οποίο έχει σχεδιαστεί για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει στείλει ούτε έναν μετανάστη στο Κιγκάλι.
Τρεις περαιτέρω πληρωμές ύψους 50 εκατομμυρίων λιρών θα καταβάλλονται ετησίως έως το 2027 και μια πρόσθετη πληρωμή ύψους 120 εκατομμυρίων λιρών θα σταλεί στο πλαίσιο της Σύμπραξης Μετανάστευσης και Οικονομικής Ανάπτυξης, μόλις η Ρουάντα μετεγκαταστήσει 300 μετανάστες από τη Βρετανία.
Εφάπαξ πληρωμές ύψους 20.000 λιρών θα καταβληθούν για κάθε μετανάστη που θα υποδεχθεί η χώρα, ενώ επιπλέον 150.874 λίρες ανά άτομο θα καταβληθούν σε διάστημα πέντε ετών για τις δαπάνες επεξεργασίας και λειτουργίας.
Η οικονομική ρύθμιση θα μπορούσε να οδηγήσει τη βρετανική κυβέρνηση να πληρώσει 541 εκατομμύρια λίρες (632 εκατομμύρια ευρώ) για τη μετεγκατάσταση μόλις 300 μεταναστών - κόστος για τον βρετανό φορολογούμενο 1,8 εκατομμύρια λίρες (2,1 εκατομμύρια ευρώ).
Αυτά είναι μόνο το κόστος για την κυβέρνηση της Ρουάντα και δεν συνυπολογίζουν το κόστος διαμονής πριν από την απέλαση των μεταναστών που φθάνουν στη Βρετανία, τυχόν νομικά έξοδα ή το κόστος πτήσεων - το τελευταίο από τα οποία το Υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά πως ανέρχεται σε περίπου 11.000 λίρες ανά μετανάστη, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και της ναύλωσης αεροσκαφών.
Το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά επίσης μελλοντικά έξοδα ύψους 12,6 εκατομμυρίων λιρών φέτος για την εκπαίδευση του προσωπικού που συνοδεύει τους μετανάστες στο αφρικανικό έθνος, ακολουθούμενα από 1 εκατομμύριο λίρες ετησίως σε δαπάνες προσωπικού, ενώ αποκάλυψε επίσης ότι έχει ήδη δαπανήσει 15,3 εκατομμύρια λίρες για έξοδα εγκατάστασης, ποσό που θα αυξηθεί σε 23,5 εκατομμύρια λίρες μέχρι το τέλος του έτους.
Προς υπεράσπιση του προγράμματος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε πως η δράση για την απέλαση παράνομων μεταναστών δεν πρόκειται ποτέ να είναι "χωρίς σημαντικό κόστος".
"Αν δεν δράσουμε, το κόστος στέγασης των αιτούντων άσυλο θα φτάσει τα 11 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως μέχρι το 2026. Η παράνομη μετανάστευση κοστίζει ζωές και διαιωνίζει την εμπορία ανθρώπων, και επομένως είναι σωστό να χρηματοδοτήσουμε λύσεις για να σπάσει αυτός ο μη βιώσιμος κύκλος.
"Έχουμε μια ισχυρή σχέση με τη Ρουάντα και οι δύο πλευρές παραμένουν απολύτως αποφασισμένες να υλοποιήσουν αυτή τη συνεργασία", πρόσθεσαν.
* Πληροφορίες rmx.news