Οι Βρυξέλλες διοχετεύουν 7,4 δισ. ευρώ στην Αίγυπτο για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης

Freepen.gr - Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πακέτο χρηματοδότησης ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Αίγυπτο, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη συνεργασία με την αραβική χώρα και να ενθαρρύνει περαιτέρω μέτρα για την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης που ρέει προς την Ευρώπη, γράφει το REMIX.

Έξι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι στο Κάιρο την Κυριακή για να υπογράψουν δηλώσεις που καλύπτουν δεσμεύσεις για τη γεωργία, τη χρηματοδοτική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ανάπτυξη των υποδομών και την υγεία.

Το πακέτο περιλαμβάνει 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε προτιμησιακά δάνεια, 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδυτικές συμφωνίες και επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις που θα χρησιμοποιηθούν εν μέρει για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

"Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών", δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία συνόδευσε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Κάιρο μαζί με τους ομολόγους της της Ελλάδας, της Αυστρίας και του Βελγίου και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

"Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη μιας πραγματικής εταιρικής σχέσης ικανής να αντιμετωπίσει, με ολοκληρωμένο τρόπο, όλες τις σύνθετες προκλήσεις της εποχής μας, από τις περιφερειακές μέχρι την ανάπτυξη, αλλά και για την παράνομη μετανάστευση", πρόσθεσε η κ. Meloni.

Η Von der Leyen χαιρέτισε την κίνηση αυτή ως "νέο ορόσημο στην στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου", προσθέτοντας πως το "πολιτικό και οικονομικό βάρος της Αιγύπτου και η στρατηγική της θέση" έχουν καθοριστική σημασία για την άμβλυνση των συνεχιζόμενων εντάσεων "σε μια πολύ ταραγμένη γειτονιά".

Η συμφωνία ακολουθεί παρόμοιες συμφωνίες που έχουν συναφθεί με άλλα αφρικανικά έθνη, όπως η Λιβύη και η Τυνησία, για να συμβάλει στον περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών.

Τα παραπαίοντα οικονομικά προβλήματα της Αιγύπτου συνδυάζονται με το γεγονός ότι γειτνιάζει με την κατεστραμμένη από συγκρούσεις Γάζα στα ανατολικά, το Σουδάν στα νότια, το οποίο εξακολουθεί να εμπλέκεται σε εμφύλιο πόλεμο, και τη Λιβύη στα δυτικά, η οποία ανακάμπτει από τις δικές της εσωτερικές συγκρούσεις.

Περίπου 9 εκατομμύρια οικονομικοί μετανάστες και πρόσφυγες εκτιμάται πως βρίσκονται στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης του ΟΗΕ, ενώ οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι πολλοί θα συνεχίσουν να διασχίζουν τη Μεσόγειο αναζητώντας μια νέα αρχή στην Ευρώπη.

Το πακέτο χρηματοδότησης δεν έχει επικριθεί μόνο από εκείνους που ανήκουν στην πολιτική δεξιά, οι οποίοι διερωτώνται γιατί τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων αναδιανέμονται για άλλη μια φορά σε τρίτες χώρες, αλλά και από αριστερές οργανώσεις που έχουν καταγγείλει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις συναλλαγές της με τον αμφιλεγόμενο Αιγύπτιο πρόεδρο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail