Η Γερμανία δυσκολεύεται να χρηματοδοτήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό - Bild

Bundeswehr/Stefan Uj
Freepen.gr - Ο τρέχων στρατιωτικός προϋπολογισμός της Γερμανίας για το 2025 είναι χαμηλότερος από τους στόχους του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες, ανέφερε το Σάββατο η Bild, επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Άμυνας. Τα μέλη του μπλοκ έχουν δεσμευτεί να δαπανούν ετησίως το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.

Το Βερολίνο υπολειπόταν του στόχου των αμυντικών δαπανών το 2022 και το 2023, αλλά φέρεται να σχεδιάζει να πετύχει τον στόχο κάποια στιγμή φέτος. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με την Bild, φαίνεται πως θα χάσει και πάλι το επόμενο έτος. Ο τρέχων αμυντικός προϋπολογισμός για το 2025 ανέρχεται σε 52 δισ. ευρώ (56,9 δισ. δολάρια), αλλά τα κονδύλια αυτά θα φαγωθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου από λειτουργικές δαπάνες, όπως οι μισθοί των στρατιωτών, η θέρμανση των στρατώνων, η επισκευή των υφιστάμενων όπλων κ.ά., σημειώνει το δημοσίευμα.

Έτσι, με μόνο 500 εκατ. ευρώ να απομένουν για επενδύσεις σε νέα όπλα, ο κατάλογος των προγραμματισμένων έργων της Bundeswehr θα στερηθεί χρηματοδότησης. Τέτοια έργα περιλαμβάνουν την στάθμευση μιας ταξιαρχίας της Bundeswehr στη Λιθουανία και την απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Tranche 5, σημειώνει η έκθεση. Σύμφωνα με υπολογισμούς που είδε η Bild, ο αμυντικός προϋπολογισμός θα πρέπει να αυξηθεί έως και κατά 6 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε η Γερμανία να χρηματοδοτήσει αυτά και άλλα έργα, αλλά και να επιτύχει τον στόχο των δαπανών του ΝΑΤΟ το επόμενο έτος.

Ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους φέρεται να έχει ήδη ενημερώσει τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για την κατάσταση, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών για τρόπους αύξησης του προϋπολογισμού της Bundeswehr. Ωστόσο, οι συζητήσεις φέρονται να έχουν αποβεί άκαρπες μέχρι στιγμής. Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ φέρεται να ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι τα ανώτατα όρια του προϋπολογισμού που είχαν τεθεί προηγουμένως εξακολουθούν να ισχύουν και πως τα υπουργεία της Γερμανίας θα πρέπει να υποβάλουν τα σχέδια προϋπολογισμού τους με βάση τα ποσά που έχουν διατεθεί έως τις 19 Απριλίου.

Ο Λίντνερ φέρεται να είχε προτείνει τη χρηματοδότηση των πρόσθετων αμυντικών δαπανών μέσω περικοπών στις κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά, σύμφωνα με τις πηγές της Bild, ο Σολτς ξεκαθάρισε ότι ο στόχος του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να επιτευχθεί χωρίς περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail