Δύο χρόνια μετά... Η σύγκρουση στην Ουκρανία μια ιστορική λεκάνη απορροής που αποκαλύπτει το αδιέξοδο του δυτικού ιμπεριαλισμού

Public domain
Αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί τη δεύτερη επέτειο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων για δύο λόγους: για να προστατεύσει τον ρωσόφωνο πληθυσμό της περιοχής του Ντονμπάς, ο οποίος είχε υπομείνει οκτώ χρόνια επιθετικότητας με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, και, δεύτερον, για να αποναζιστικοποιήσει το καθεστώς που οι δυτικές δυνάμεις εγκατέστησαν παράνομα με πραξικόπημα στο Κίεβο το 2014. Η δέκατη επέτειος αυτού του πραξικοπήματος στις 22 Φεβρουαρίου γιορτάστηκε επίσης αυτή την εβδομάδα.

EDITORIAL - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Δύο χρόνια μετά, ο πρώτος στόχος έχει ουσιαστικά επιτευχθεί. Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του Ντονμπάς, καθώς και τη Χερσώνα, τη Ζαπορόζιε και την Κριμαία. Οι περιοχές αυτές αποτελούν πλέον νομικά μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας μετά από ιστορικά δημοψηφίσματα. Συνολικά, η Ουκρανία έχει χάσει περίπου το 20 τοις εκατό της προ της σύγκρουσης επικράτειάς της στη Ρωσία. Οι ενδιαφερόμενοι πληθυσμοί υποστηρίζουν ότι έχουν επανενταχθεί στη Μητέρα Ρωσία.

Η στρατιωτική νίκη των ρωσικών δυνάμεων την περασμένη εβδομάδα στην πόλη-κλειδί Avdeevka προμηνύει την επικείμενη πλήρη κατάληψη του Donbass κατά μήκος των ιστορικών επαρχιακών γραμμών του. Αυτή η επανάσταση μιλάει επίσης για την παραλίγο κατάρρευση των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου. Δύο χρόνια μετά, οι πόλεις και οι κωμοπόλεις του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έχουν ανοικοδομηθεί αφού υπέστησαν τους βανδαλισμούς και τα εγκλήματα πολέμου του καθεστώτος του Κιέβου. Το υποστηριζόμενο από το ΝΑΤΟ καθεστώς εξακολουθεί να επιτίθεται σε κοινότητες, αλλά οι ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας είναι αισθητά ασφαλέστερες και σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια.

Όσον αφορά τον δεύτερο στόχο, η αποναζιστικοποίηση του καθεστώτος του Κιέβου δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Ωστόσο, το καθεστώς δεν είναι παρά ένα κέλυφος της προηγούμενης ενσάρκωσής του, όταν με τη βοήθεια των όπλων και των στρατιωτικών συμβούλων του ΝΑΤΟ διεξήγαγε μια βάναυση επίθεση κατά των εθνοτικών ρωσικών κοινοτήτων.

Η Μόσχα έχει δηλώσει πως θα συνεχίσει την στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία μέχρι να εξαλειφθεί το νεοναζιστικό καθεστώς. Δε φαίνεται να υπάρχει αμφιβολία ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί, δεδομένης της ανώτερης δύναμης πυρός από τη ρωσική πλευρά και της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης των δυνάμεων που υποστηρίζονται από το ΝΑΤΟ.

Το ρωσικό επίτευγμα είναι αρκετά αξιοσημείωτο, δεδομένου πως το μπλοκ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ (30 κράτη) έχει κατακλύσει την Ουκρανία με ένα τεράστιο φάσμα βαρέων όπλων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν δαπανήσει - σπαταλήσει - έως και 200 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου τα τελευταία δύο χρόνια. Παρά την υπέρμετρη ροή όπλων και μισθοφόρων, η Ρωσία έχει εξασφαλίσει το έδαφος που είχε θέσει ως στόχο να αποκτήσει και η υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ πλευρά βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατάρρευση.

Η πορεία του πολέμου είναι με το μέρος της Ρωσίας. Από την αρχή, η Μόσχα δήλωσε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να καταλάβει όλη την Ουκρανία. Αλλά η κατάρρευση του καθεστώτος σε ένα κράτος-παρεκκλησία είναι αναμφίβολα κάτι που η Ρωσία επιθυμεί, και οι στοιχηματικές αποδόσεις δείχνουν αυτό το ενδεχόμενο, καθώς η συμμορία στο Κίεβο βυθίζεται στη διαφθορά, τις πισώπλατες μαχαιριές και τις εσωτερικές διαμάχες.

Όμως, το σημαντικότερο είναι πως η στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία είναι μόνο μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης εικόνας παγκόσμιας αντιπαράθεσης, η οποία παραπέμπει σε μια υπαρξιακή κρίση για τον δυτικό ιμπεριαλισμό.

Στις 25 Φεβρουαρίου 2022, την επομένη της έναρξης της ειδικής επιχείρησης των ρωσικών δυνάμεων, το εβδομαδιαίο κύριο άρθρο του SCF μας ανέφερε ότι η επέμβαση θα αντιμετώπιζε τελικά υπαρξιακά την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ.

  "Η επιθετικότητα των ΗΠΑ, που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία επιτέλους αναχαιτίστηκε".

Ακολουθεί ένα εκτενές απόσπασμα από εκείνο το άρθρο που δίνει το πλαίσιο εκείνης της ιστορικής στιγμής:

"Ένα υποστηριζόμενο από το ΝΑΤΟ αντιρωσικό καθεστώς στο κατώφλι της Ρωσίας που επιτίθεται στο ρωσικό λαό είναι σαφώς απαράδεκτο. Ο όγκος των όπλων του ΝΑΤΟ που εισρέουν στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες έδειχνε μια μεγαλύτερη πολεμική βάση. Στη συνέχεια, στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου το περασμένο Σαββατοκύριακο [τον Φεβρουάριο του 2022] ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι έριξε την εμπρηστική απειλή ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Είναι σαφές πως η κατάσταση ασφαλείας για τη Ρωσία έσπαγε αρκετές κόκκινες γραμμές.

Φυσικά, η χορωδία καταδίκης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δυτικούς εταίρους τους είναι γεμάτη υποκρισία. Ισχυρίζονται ότι η Ρωσία έχει "κλονίσει την ειρήνη στην Ευρώπη" και έχουν προχωρήσει στην επιβολή ενός ολοκληρωτικού οικονομικού αποκλεισμού για να "στραγγαλίσουν την οικονομική λειτουργία της Ρωσίας". Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν εδώ και χρόνια καταπατήσει το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ με τους εγκληματικούς πολέμους και τις επιχειρήσεις αλλαγής καθεστώτος. Η διγλωσσία και η υστερία τους προσθέτουν περισσότερα στρώματα σύγχυσης στο πρόβλημα.

"Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν συστηματικά αποκρύψει το παγκόσμιο πρόβλημα της επιθετικότητας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η παραπληροφόρηση και η αποπροσανατολισμός εκδηλώνονται με ισχυρισμούς ότι η Ρωσία έχει ξεκινήσει ένα "βάρβαρο εγχείρημα" και έναν "απρόκλητο πόλεμο". Ο ισχυρισμός "απρόκλητος" προδίδει ακραία άγνοια της κατάστασης.

"Η Ρωσία εδώ και χρόνια προειδοποιεί πως η επιθετικότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αποτελούσε κρίσιμο κίνδυνο για τη διεθνή ασφάλεια και έπρεπε να σταματήσει. Η ανάκληση των συνθηκών ελέγχου των εξοπλισμών από τις ΗΠΑ (ABM, INF, Συνθήκη Ανοικτού Ουρανού) και η επέκταση των πυραυλικών απειλών κοντά στα σύνορα της Ρωσίας δεν ήταν πλέον ανεκτές. Η Ουκρανία είναι στην πραγματικότητα μόνο ένα στοιχείο της ευρύτερης εικόνας. Αλλά αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία κινήθηκε τελικά για να σταματήσει την επιθετικότητα. Πρόκειται για μια ιστορική καμπή.

"Η Μόσχα λέει ότι στόχος της είναι να αποναζιστικοποιήσει και να αποστρατιωτικοποιήσει ένα παράνομο καθεστώς που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ στο Κίεβο. Λέει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να καταλάβει την Ουκρανία. Από τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Μόσχα έχει δηλώσει πως είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, όπως ήταν πάντα. Αυτό που επιδιώκει η Ρωσία είναι μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία ασφαλείας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την Ευρώπη.

"Ευρύτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει επίσης να τερματίσουν την πολεμοχαρή ιδεολογική θεώρηση της Ρωσίας και της Κίνας ως εχθρών. Οι ΗΠΑ πρέπει να συμβιβαστούν με μια πολυπολική παγκόσμια τάξη στην οποία η μονομερής δικτατορία τους δεν είναι πλέον βιώσιμη, νομικά, πολιτικά ή ηθικά. Αυτή είναι η απόλυτη πρόκληση για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια".

Επιστρέφοντας στην παρούσα συγγραφή του editorial αυτής της εβδομάδας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα μήνα μετά τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, μια πιθανή διπλωματική διευθέτηση για τον τερματισμό της σύγκρουσης αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2022 μέσω της διαμεσολάβησης της Τουρκίας. Η ειρηνευτική συμφωνία σαμποταρίστηκε τον Απρίλιο του 2022 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία (Μπόρις Τζόνσον με εντολή της κυβέρνησης Μπάιντεν), οι οποίες υπερψήφισαν το καθεστώς του Κιέβου και επέμειναν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, ο αριθμός των νεκρών του ουκρανικού στρατού έχει σκαρφαλώσει στις 500.000 και το καθεστώς του Κιέβου έχει καταστεί σχεδόν ανενεργό.

Το συμπέρασμα είναι ότι η Ουκρανία έχει καταστραφεί ανάλγητα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους ιμπεριαλιστές εταίρους τους σε έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας - έναν πόλεμο που οι δυτικές δυνάμεις έχουν σχεδόν χάσει.

Όμως αυτή η διαμάχη που δημιουργεί εποχές έχει σημασία πολύ πέρα από την καταστροφή της Ουκρανίας.

Αυτό που είναι εμφανές σε ολόκληρο τον κόσμο είναι η εγκληματική φύση του δυτικού άξονα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ενώ οι δυτικές δυνάμεις έχουν τροφοδοτήσει μια μάταιη σφαγή στην Ουκρανία, ο κόσμος βλέπει επίσης ότι είναι συνένοχες στη γενοκτονία στη Γάζα με την αχαλίνωτη υποστήριξή τους στο ισραηλινό καθεστώς, ακόμη και όταν αυτό σφαγιάζει εκατοντάδες Παλαιστίνιους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, κάθε μέρα τους τελευταίους πέντε μήνες. Ο απολογισμός των νεκρών είναι σχεδόν 30.000.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες - ο επικεφαλής ηγεμόνας του δυτικού ιμπεριαλιστικού άξονα - αυξάνουν επίσης απερίσκεπτα τις προκλήσεις εναντίον της Κίνας μέσω της παράνομης οπλοποίησης της Ταϊβάν.

Το πραγματικό πρόσωπο των δυτικών "δημοκρατιών" και της λεγόμενης "παγκόσμιας τάξης που βασίζεται σε κανόνες" αποκαλύπτεται πλήρως. Είναι το άσχημο πρόσωπο του φασισμού.

Για δεκαετίες μετά την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας το 1945, οι δυτικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν χρηματοδοτήσει κρυφά την άνοδο του ευρωπαϊκού φασισμού, ήταν σε θέση να προβάλλουν μια απάτη στον κόσμο, ισχυριζόμενες ότι είναι ενάρετοι πρωταθλητές της φιλοδημοκρατίας και της ειρήνης. Οι ενημερωμένοι άνθρωποι γνώριζαν πάντα ότι οι δυτικές υποκρισίες ήταν μια άθλια απάτη.

Από την καμπή της σύγκρουσης στην Ουκρανία - και χάρη στο ρωσικό σθένος και την αποφασιστικότητα - η δυτική παρωδία είναι πλέον εκτεθειμένη. Ο άξονας του δυτικού ιμπεριαλισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αντιμετωπίζει επιτέλους μια νέμεση, μια μέρα της αναμέτρησης.

Η αναδυόμενη πολυπολική τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία της Ρωσίας, της Κίνας και του Παγκόσμιου Νότου - της παγκόσμιας πλειοψηφίας - ωθεί την παλιά αλαζονική δυτική τάξη πραγμάτων στην ιστορική λήθη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η γκάμα των απατεώνων εταίρων τους στο ΝΑΤΟ καταρρέουν από τα ίδια τους τα ψέματα, τη διπροσωπία και το αδιέξοδο των πολεμοκάπηλων ρακετών.

Το συμπέρασμα του κύριου άρθρου μας πριν από δύο χρόνια αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου: "Οι ΗΠΑ πρέπει να συμβιβαστούν με μια πολυπολική παγκόσμια τάξη στην οποία η μονομερής δικτατορία τους δεν είναι πλέον βιώσιμη, νομικά, πολιτικά ή ηθικά. Αυτή είναι η απόλυτη πρόκληση για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail