Μπορεί το ΝΑΤΟ να επιβιώσει από μια ήττα στην Ουκρανία;

Η εξόντωση μιας γραφειοκρατίας - είτε πρόκειται για πολιτική είτε για στρατιωτική - είναι σχεδόν αδύνατη. Αλλά η επικείμενη ήττα της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης από τη Ρωσία αποτελεί μια από εκείνες τις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας, όπου ο λόγος ύπαρξης του ΝΑΤΟ θα αποκαλυφθεί ως απάτη. Τους τελευταίους μήνες έχει γίνει πολύς λόγος για την υποτιθέμενη αυξανόμενη δύναμη του ΝΑΤΟ, αναφέροντας την προσθήκη της Σουηδίας και της Φινλανδίας ως νέων μελών του ΝΑΤΟ. Αλλά αυτό είναι απατηλό.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούνται από 24.400 ενεργό προσωπικό, 11.400 έφεδρους, 21.500 εθνοφύλακες και 5.200 επιπλέον στρατεύσιμους ετησίως στην εφεδρεία (που πρόκειται να αυξηθούν σε 8.000 στρατεύσιμους ετησίως μέχρι το 2024) από το 2022.

Η Φινλανδία, με ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό 68 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει 24.000 εν ενεργεία στρατιώτες, αλλά διεκδικεί εφεδρείες 870.000.

Με άλλα λόγια, η Σουηδία και η Φινλανδία θα μπορούσαν να παράσχουν συνολικά 10 ταξιαρχίες (υποθέτοντας πως το σημερινό ενεργό προσωπικό τους θα ενεργοποιηθεί και θα αναπτυχθεί πλήρως υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ). Αυτό είναι ένα " μπέργκερ για το τίποτα".

Ο άλλοτε πανίσχυρος βρετανικός στρατός και το ναυτικό έχουν μετατραπεί από λιοντάρι σε ένα άδοντο, δυσάρεστο τσιουάουα. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτυγχάνει να επιτύχει τους στόχους στρατολόγησης και η τρέχουσα δύναμή του - περίπου 75.000 στρατιώτες - μόλις και μετά βίας θα γέμιζε το γήπεδο ποδοσφαίρου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αν σκεφτείτε ότι 50.000 Βρετανοί πολέμησαν στην Αμερική κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1776 και ηττήθηκαν από μια φθαρμένη ομάδα αποικιακών επαναστατών, αποκτάτε κάποια προοπτική για την ανικανότητα της σημερινής βρετανικής δύναμης.

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, το Ηνωμένο Βασίλειο επικαλείται τη φτώχεια όσον αφορά τη δυνατότητά του να προμηθεύσει περισσότερα άρματα μάχης, πυραύλους storm shadow και βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία. Στην πραγματικότητα, όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ έχουν απογυμνώσει τις αποθήκες τους στη μάταιη προσπάθεια να προμηθεύσουν την Ουκρανία. Αν το ΝΑΤΟ αποφάσιζε να μπει στη μάχη στην Ουκρανία, οι Βρετανοί θα δυσκολεύονταν να στείλουν 6 ετοιμοπόλεμες ταξιαρχίες.

Τα προβλήματα του ΝΑΤΟ υπερβαίνουν τους ανεπαρκείς στρατιωτικούς πόρους του. Η ίδια η πολιτική συναίνεση που ενώνει το ΝΑΤΟ καταρρέει. Η πρόσφατη λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ των Γάλλων και των Γερμανών για το αν θα δεσμεύσουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι ενδεικτική ενός πολύ βαθύτερου ρήγματος. Με βάση μια πρόσφατη συνάντηση στη Γερμανία, την οποία φιλοξένησε ο Σολτς και στην οποία συμμετείχαν ο Γάλλος Μακρόν και ο Πολωνός Τουσκ, ο Μακρόν αναγκάστηκε να ανακαλέσει την επιμονή του να στείλει περισσότερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ είναι ένα χάος, ωστόσο οι δυτικοί ηγέτες και οι διοικητές του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να ενδίδουν στη φαντασίωση πως είναι έτοιμοι και ικανοί να διεξάγουν μια στρατιωτική σύγκρουση με συνδυασμένα όπλα με τη Ρωσία. Δεν είναι.

Η Ρωσία έστειλε μια θανατηφόρα υπενθύμιση αυτού του γεγονότος με τη μορφή ενός πυραύλου Iskander που έπληξε μια τοποθεσία στην Οδησσό γεμάτη με Γάλλους, Πολωνούς και Γεωργιανούς. Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Grant Shapps ακύρωσε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στην Οδησσό στον απόηχο αυτού του πλήγματος. Πιθανότατα χρειαζόταν αλλαγή εσωρούχων και αποφάσισε ότι ήταν καλύτερα να μείνει σπίτι του παρά να διακινδυνεύσει να γίνει βορά για κανόνια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail