Ο οικονομικός δεσμός μεταξύ Κίνας και Βραζιλίας

Η οικονομική σχέση μεταξύ της Κίνας και της Βραζιλίας αποτελεί απόδειξη της μετασχηματιστικής δύναμης του διεθνούς εμπορίου και της συνεργασίας. Τα δύο κράτη συνήψαν διπλωματικές σχέσεις το 1974 και έκτοτε διατηρούν φιλικές σχέσεις. Το 1993 διαμόρφωσαν στρατηγική εταιρική σχέση για την προώθηση των αμοιβαίων συμφερόντων και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Η Κίνα είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας από το 2009, με τον όγκο του διμερούς εμπορίου να αυξάνεται από 9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2004 σε 164 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Επιπλέον, η Κίνα έχει επενδύσει 66 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στη Βραζιλία μεταξύ 2007 και 2020.

Τατιάνα Μπόκοβα, ασκούμενη της Ρωσικής Εθνικής Επιτροπής για την Έρευνα των BRICS - ειδικά για το InfoBRICS / Παρουσίαση Freepen.gr

Η οικονομική εταιρική σχέση Κίνας-Βραζιλίας έχει αναπτυχθεί αρκετά γρήγορα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τη Γενική Διοίκηση Τελωνείων ("Τελωνεία της Κίνας"), ο όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ των κρατών έφθασε τα 1,14 τρισεκατομμύρια γουάν (περίπου 165,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) το 2022, σημειώνοντας αύξηση 8,1 τοις εκατό σε ετήσια βάση.

Επί του παρόντος, η Κίνα και η Βραζιλία έχουν καταλήξει σε συμφωνία για δύο διακυβερνητικά έγγραφα συνεργασίας, το "Στρατηγικό σχέδιο Κίνας-Βραζιλίας 2022-2031" και το "Σχέδιο εφαρμογής Κίνας-Βραζιλίας 2022-2026". Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της κρατικής επίσκεψης του Βραζιλιάνου Προέδρου Luiz Inácio Lula da Silva στην Κίνα τον Απρίλιο του 2023, οι δύο χώρες υπέγραψαν 15 διμερείς συμφωνίες αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Οι συμφωνίες αυτές καλύπτουν διάφορους τομείς με στόχο την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων.

Το 2022, το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δημιούργησε έναν περιφερειακό και κρατικό μηχανισμό οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας στο πλαίσιο του μηχανισμού της Επιτροπής Συντονισμού και Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Κίνας-Βραζιλίας. Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι δύο πλευρές διεξάγουν εμπορικό και οικονομικό προσδέσιμο. Οι δραστηριότητες μεταξύ των επαρχιακών και πολιτειακών κυβερνήσεων, ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών της Κίνας και της Βραζιλίας έχουν μεγάλη σημασία και έχουν λάβει σημαντική προσοχή και από τις δύο πλευρές. Ο διάλογος μεταξύ των επαρχιών και των πολιτειών είναι μια ισχυρή πλατφόρμα για τη θεσμοθέτηση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας Κίνας-Βραζιλίας.

Το πρώτο σεμινάριο οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ επαρχιών και κρατών της Κίνας και της Βραζιλίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 9 Σεπτεμβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της 23ης Διεθνούς Έκθεσης Επενδύσεων και Εμπορίου της Κίνας. Στόχος του σεμιναρίου ήταν η προώθηση κερδοφόρων βιομηχανιών και ευκαιριών έργων σε επαρχίες και πολιτείες τόσο της Κίνας όσο και της Βραζιλίας, με έμφαση στην οικονομική και εμπορική συνεργασία. Μοιράστηκαν επίσης τα αποτελέσματα του εμπορίου, των επενδύσεων και της τεχνικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η γεωργία, η μεταποίηση, ο μετασχηματισμός της ενέργειας, η ψηφιακή οικονομία και η πράσινη ανάπτυξη και η ανάπτυξη με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

"Ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει το εξωτερικό περιβάλλον, τα αμοιβαία επωφελή και συμπληρωματικά χαρακτηριστικά των δύο οικονομιών παρέχουν στο διμερές εμπόριο και την οικονομική συνεργασία ενδογενή ώθηση και ανεξάντλητη πηγή. Αυτό θα συμβάλει σίγουρα στη συνολική ανάπτυξη των δύο οικονομιών", σχολίασε ο Gao Feng, επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας.

Οι εξαγωγές της Κίνας προς τη Βραζιλία περιλαμβάνουν μια σειρά προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως ψηφιακός εξοπλισμός επεξεργασίας, συσκευές κλιματισμού, οπτικά όργανα, ηλεκτροθερμικές συσκευές, ηλεκτρονικά τσιπ, ηλεκτροκινητήρες και γεννήτριες. Επιπλέον, η Βραζιλία εισάγει καταναλωτικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων και αξεσουάρ τηλεφώνων, υφασμάτων, κλιματιστικών, μετατροπέων, τηλεοράσεων, μπαταριών και άλλων προϊόντων από τη ΛΔΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις στον γεωργικό τομέα. Τα φασόλια σόγιας αποτελούν σταθερό μοχλό ανάπτυξης των εξαγωγών προς την Κίνα κατά τη διάρκεια των ετών, ενώ και άλλα προϊόντα όπως το κρέας, τα φρούτα και το μέλι έχουν επίσης συμβάλει σημαντικά. Ειδικότερα, έχουν υπογραφεί τέσσερα πρωτόκολλα μεταξύ των δύο κρατών, τα οποία καλύπτουν την εξαγωγή αχλαδιών και βαμβακερού αλεύρου από την Κίνα στη Βραζιλία, καθώς και θερμικά επεξεργασμένου βοείου κρέατος και πεπονιών από τη Βραζιλία στην Κίνα.

Οι επενδύσεις διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη δυναμική σχέση μεταξύ Κίνας και Βραζιλίας, λειτουργώντας ως καταλύτες για την οικονομική ανάπτυξη, την ανάπτυξη των υποδομών και την τεχνολογική καινοτομία.

Η Βραζιλία είναι η κύρια επενδυτική περιοχή για την Κίνα στη Λατινική Αμερική. Η υψηλή επιχειρηματικότητα των Κινέζων επενδυτών είναι εμφανής και πολλές γνωστές εταιρείες (π.χ. BYD και Great Wall Motor) έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους στη Βραζιλία, συμβάλλοντας θετικά στην προώθηση της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, στην αύξηση της απασχόλησης και στη βελτίωση της ευημερίας των ανθρώπων.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι επενδύσεις της Κίνας στη Βραζιλία αυξήθηκαν με εντυπωσιακό μέσο ετήσιο ρυθμό 30 τοις εκατό. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας υπέγραψαν πέρυσι μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία μηχανισμού διακανονισμού του ρενμίνμπι στη Βραζιλία. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην προώθηση της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης και στις δύο χώρες.

Οι κινεζικές εταιρείες έχουν επενδύσει με αυτοπεποίθηση σε διάφορους τομείς στη Βραζιλία, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα ορυχεία, η ηλεκτρική ενέργεια, οι υποδομές, η γεωργία, η μεταποίηση και η χρηματοδότηση. Επιπλέον, έχουν επεκτείνει με τόλμη τις επενδύσεις τους σε νέους τομείς, όπως οι τεχνολογίες υψηλής τεχνολογίας, οι περιβαλλοντικές τεχνολογίες και οι τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Οι κινεζικές επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας και της πληροφορικής επανήλθαν από το 2021. Οι συνεργασίες για επενδύσεις και κατασκευή υποδομών επεκτείνονται και το Ταμείο Συνεργασίας Κίνας-Βραζιλίας για την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ έχει ξεκινήσει επίσημα. Επιπλέον, το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας και το Υπουργείο Οικονομίας της Βραζιλίας συμφώνησαν να υπογράψουν μνημόνιο κατανόησης για την επενδυτική συνεργασία στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης με σκοπό την προώθηση των επενδύσεων σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και καθαρές τεχνολογίες μεταξύ των δύο χωρών. 

Παρά τη σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη του εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, υπάρχουν ορισμένα εμπόδια για την περαιτέρω ανάπτυξή της. Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χωρών στις παγκόσμιες αγορές, ιδίως στα εμπορεύματα. Υπάρχει επίσης κάποιος κίνδυνος εξάρτησης της Βραζιλίας από την εξαγωγή πρώτων υλών στην Κίνα, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, οι ανεπαρκείς υποδομές, οι υλικοτεχνικές δυσχέρειες και η πολυπλοκότητα των κανονιστικών ρυθμίσεων αυξάνουν το κόστος των συναλλαγών, εμποδίζοντας την ανταγωνιστικότητα των δύο οικονομιών.

Επιπλέον, οι διακυμάνσεις στη γεωπολιτική, την εμπορική πολιτική και τις διπλωματικές εντάσεις μπορούν να επηρεάσουν τις διμερείς εμπορικές ροές και τις επενδύσεις, επιφέροντας αβεβαιότητα στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν την πιθανότητα σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ της ΛΔΚ και των ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να βρεθεί ένας συμβιβασμός και να καθιερωθεί διάλογος μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών.

Εν κατακλείδι, η Βραζιλία είναι ένας κρίσιμος εμπορικός εταίρος και αγορά για την Κίνα. Η εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών είναι ιδιαίτερα επωφελής και οι συμπληρωματικές βιομηχανικές δομές τους έχουν ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς εμπορικές σχέσεις. Οι συχνές ανταλλαγές υψηλού επιπέδου και ο συντονισμός των πολιτικών μεταξύ της Βραζιλίας και της Κίνας έχουν διευρύνει τον χώρο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, οικοδομώντας ένα μοντέλο διμερών φιλικών ανταλλαγών που βασίζονται στην ίση μεταχείριση και το αμοιβαίο όφελος.

Η οικονομική εταιρική σχέση μεταξύ της Κίνας και της Βραζιλίας ενσωματώνει μια σύνθετη αλληλεπίδραση προκλήσεων και ευκαιριών. Ενώ οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες, οι εμπορικές ανισορροπίες, τα ελλείμματα υποδομών, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες και τα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας θέτουν τρομερά εμπόδια στη διμερή συνεργασία, παρουσιάζουν επίσης λεωφόρους για στρατηγική συνεργασία και καινοτομία.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, και τα δύο έθνη είναι σε καλή θέση να αξιοποιήσουν τις αναδυόμενες προοπτικές και να εμβαθύνουν τους οικονομικούς τους δεσμούς. Μέσω της διαφοροποίησης του εμπορίου και των επενδύσεων, της ανάπτυξης υποδομών, των βιώσιμων πρακτικών, της τεχνολογικής συνεργασίας και του συντονισμού των πολιτικών, η Κίνα και η Βραζιλία μπορούν να προωθήσουν μια ανθεκτική και αμοιβαία επωφελή οικονομική σχέση. Οι δύο χώρες θα διερευνήσουν επίσης ενεργά τις ευκαιρίες για επενδυτική συνεργασία στην ψηφιακή οικονομία και την πράσινη ανάπτυξη. Και τα δύο κράτη θα προωθήσουν τη συνεργασία σε πολυμερή πλαίσια, όπως ο ΠΟΕ, η G20, οι BRICS, το Φόρουμ για την οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των πορτογαλόφωνων χωρών (Φόρουμ MACAO) κ.λπ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail