Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr
Η διάκριση είναι σημαντική, ανεξάρτητα από ό,τι ισχυρίζονται οι δυτικοί σχολιαστές, δεδομένου πως μια ειδική επιχείρηση είναι μια εθελοντικά περιορισμένη στρατιωτική δράση, ενώ ένας πόλεμος περιορίζεται μόνο από τους διεθνείς νόμους που τον διέπουν (και μόνο εάν αυτοί τηρούνται ή επιβάλλονται εξωτερικά). Επιπλέον, το να πολεμά κανείς αυτό που νομικά ορίζεται από το κράτος ως πόλεμος αντί για ειδική επιχείρηση, πιέζει τις αρχές να αντιδράσουν ανάλογα στη συμμετοχή της Δύσης σε αυτή τη σύγκρουση, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο κλιμάκωσης.
Η ρητορική μετατόπιση του Πεσκόφ ήρθε την ώρα που η Γαλλία ετοιμάζεται να επέμβει συμβατικά στον πόλεμο δι' αντιπροσώπων ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία, τον οποίο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αποκάλυψε ακούσια ότι είναι ήδη ένας αδήλωτος αλλά περιορισμένος θερμός πόλεμος που μέχρι στιγμής παραμένει διαχειρίσιμος λόγω της τήρησης ανεπίσημων "κανόνων" από κάθε πλευρά. Με την επισημοποίηση και στη συνέχεια την επέκταση της παρουσίας γαλλικών στρατευμάτων στον χώρο των μαχών, ωστόσο, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κινδυνεύει να επιδεινώσει το δίλημμα ασφαλείας ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Η πρωτοφανής περιγραφή της ουκρανικής σύγκρουσης ως "πολέμου" από τον Πεσκόφ θα πρέπει επομένως να θεωρηθεί ως το πιο σαφές μήνυμα του Κρεμλίνου ότι θα απαντήσει στο σενάριο μιας συμβατικής δυτικής επέμβασης με πλήγματα κατά των αντίπαλων δυνάμεων σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους που διέπουν αυτή τη μορφή σύγκρουσης. Ο λόγος πίσω από τη δημόσια μετάδοση αυτής της πρόθεσης είναι να προτρέψει τη Γαλλία και τα άλλα κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής που μπορεί επίσης να σκέφτονται μια συμβατική επέμβαση να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους.
Οι ιθύνοντες και οι κοινωνίες τους γνωρίζουν τώρα πώς θα αντιδράσει η Ρωσία σε αυτή την πρόκληση, και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ανεξέλεγκτο κύκλο κλιμάκωσης που θα κορυφωθεί με τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω λανθασμένου υπολογισμού. Για να είμαστε σαφείς, η Ρωσία θα είχε το νομικό και ηθικό δικαίωμα να πλήξει τις αντίπαλες δυνάμεις που θα εισέρχονταν στο πεδίο της μάχης, οπότε η ευθύνη για την έναρξη αυτής της επικίνδυνης αλληλουχίας γεγονότων βαρύνει εξ ολοκλήρου τους ώμους της Δύσης.
Ο μόνος λόγος για τον οποίο το εν λόγω μπλοκ εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο είναι επειδή φοβάται πως η πιθανώς επικείμενη ρωσική επέλαση, για την οποία η Επιτροπή Πληροφοριών της Ουκρανίας προειδοποίησε πρόσφατα ότι μπορεί να υλοποιηθεί μέχρι το καλοκαίρι, θα μπορούσε να τους επιφέρει μια στρατηγική ήττα που θα δυσφημούσε τους πολιτικούς τους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Υπέβαλαν τον κόσμο να περιμένει την στρατηγική ήττα της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης του περασμένου καλοκαιριού, αλλά ο ελιγμός αυτός απέτυχε πλήρως, αναδιαμορφώνοντας έτσι τη δυναμική της σύγκρουσης, θέτοντας το Κίεβο εκ νέου σε θέση άμυνας.
Αντί να αποδεχτούν μια πλήρη στρατηγική ήττα, ορισμένοι στη Δύση θέλουν τώρα να "κλιμακώσουν για να αποκλιμακώσουν", εξαπολύοντας μια συμβατική επέμβαση που είτε θα προλάβει μια ρωσική επανάσταση είτε θα απαντήσει αμέσως σε αυτήν, γεγονός που θα τους επέτρεπε να επηρεάσουν το τελικό παιχνίδι. Ειδικότερα, θέλουν να διατηρήσουν την προβλεπόμενη "σφαίρα επιρροής" τους στην Ουκρανία μέσω της ασύμμετρης διαίρεσής της μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, για να μην αναφέρουμε τη μείωση του μεγέθους της προσδοκώμενης από τη Μόσχα ρυθμιστικής ζώνης στη χώρα αυτή.
Το Κρεμλίνο θέλει να τους αποτρέψει από αυτό, γεγονός που εξηγεί την πρωτοφανή ρητορική στροφή του εκπροσώπου του που έγινε εν μέσω της μεγαλύτερης επίθεσης που έγινε ποτέ εναντίον του ενεργειακού δικτύου της Ουκρανίας, με αυτές τις αλληλένδετες διπλωματικές-στρατιωτικές κινήσεις να σηματοδοτούν τι θα συμβεί στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ αν εμπλακούν. Η διατήρηση του αδήλωτου αλλά περιορισμένου θερμού πολέμου τους είναι πολύ πιο διαχειρίσιμη από το να αναγκαστεί η Ρωσία να απαντήσει σε μια συμβατική επέμβαση του ΝΑΤΟ, την οποία δικαίως φοβάται πως θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας μεγαλύτερης εισβολής.
Επομένως, οι διεθνείς νόμοι που διέπουν τον πόλεμο θα εφαρμοστούν για να σταματήσει αυτή η απειλή αμέσως, με συνέπεια η Δύση να πιεστεί να ανταποδώσει τουλάχιστον με τρόπο "τιτάνιο για τιτάνιο", ώστε να μη χαλάσει την "εικόνα" της στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ειδικά μετά τη θανάτωση ένστολων στρατιωτών της. Παρόλο που η Ρωσία μόλις πραγματοποίησε τις μεγαλύτερες επιθέσεις της κατά του ενεργειακού δικτύου της Ουκρανίας, ωστόσο, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, εξακολουθεί να διεξάγει επισήμως μια ειδική επιχείρηση που περιορίζει εθελοντικά τις στρατιωτικές της δράσεις αντί για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.
Διευκρίνισε λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της συνέντευξής του ότι "πρόκειται για μια ειδική επιχείρηση de jure, αλλά de facto για εμάς μετατράπηκε σε πόλεμο, αφού η συλλογική Δύση αύξησε όλο και περισσότερο το επίπεδο της εμπλοκής της στη σύγκρουση". Αυτό χρησίμευσε για να δείξει πως η Ρωσία εξακολουθεί να συγκρατείται, γεγονός που αποσκοπεί στο να αποτρέψει τους αντιπάλους της από το να ξεκινήσουν μια συμβατική επέμβαση με το ψευδές πρόσχημα ότι η Ρωσία έχει δήθεν ήδη άρει όλους αυτούς τους περιορισμούς, αφού ο Πεσκόφ χαρακτήρισε τη σύγκρουση ως "πόλεμο".
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εξέφρασε σοκ για το πώς η ρητορική του Μακρόν προκάλεσε καταλυτικά αυτή την τελευταία "σπείρα πολέμου", όπως τη διατύπωσε, η οποία "φαινόταν παράλογη και αδιανόητη μόλις πριν από δύο μήνες" κατά τα λεγόμενά του, αλλά δεν έχει την απαιτούμενη επιρροή για να τη σταματήσει ή να τους βοηθήσει να διαχειριστούν αυτή την τελευταία κλιμάκωση. Ο Πάπας και/ή η Ινδία είναι οι μόνοι παίκτες που έχουν τη δυνατότητα να μεσολαβήσουν μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών για τον σκοπό αυτό, λόγω της ουδέτερης φήμης τους και της εμπιστοσύνης που απολαμβάνουν με όλες τις πλευρές.
Η Κίνα είναι επίσης ουδέτερη, όπως και οι δύο αυτές χώρες, αλλά δεν την εμπιστεύεται η Δύση, της οποίας ο Αμερικανός ηγέτης ετοιμάζεται ήδη να "γυρίσει (πίσω) στην Ασία" με σκοπό να περιορίσει τη Λαϊκή Δημοκρατία μετά το αναπόφευκτο τέλος της Ουκρανικής Σύγκρουσης. Επομένως, εναπόκειται στον πάπα και/ή την Ινδία να παρέμβουν διπλωματικά, εφόσον συμφωνήσουν τα αντιμαχόμενα μέρη, κάτι για το οποίο φαίνονται κάπως δεκτικοί όσον αφορά το δεύτερο, αφού ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι μόλις μίλησε με τους προέδρους Πούτιν και Ζελένσκι την Πέμπτη.
Επιπλέον, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα αναμένεται να επισκεφθεί την Ινδία κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα, στο πρώτο τέτοιο ταξίδι ενός από τους κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας του από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την Ινδία να ξεκινήσει το διπλωματικό μπαλάκι, αν υπάρχει η πολιτική βούληση από την πλευρά του Κιέβου να το πράξει. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μπορεί να μην ξαναρχίσουν σύντομα, αλλά ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Dr. Subrahmanyam Jaishankar θα μπορούσε ακόμα να τοποθετηθεί ως πιθανός μεσολαβητής μεταξύ Δύσης/Ουκρανίας και Ρωσίας.
Είναι ένας από τους πιο έμπειρους διπλωμάτες στον κόσμο, οπότε σίγουρα θα είναι σε θέση να χειριστεί αυτό το έργο, αν του ζητηθεί, οπότε η συμμετοχή του θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση αυτής της τελευταίας κλιμάκωσης, βοηθώντας τα αντιμαχόμενα μέρη να αποκτήσουν μια σαφέστερη ιδέα για τις κόκκινες γραμμές της κάθε πλευράς και για το πώς θα αντιδράσουν σε διάφορα σενάρια. Η σημασία που έχει κάτι τέτοιο είναι να μειωθεί ο κίνδυνος του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου λόγω λανθασμένου υπολογισμού σε περίπτωση που ένα μέλος του ΝΑΤΟ ή μια ομάδα του επεμβαίνει συμβατικά στην Ουκρανία μετά την προειδοποίηση που μετέφερε η Ρωσία.
Επιστρέφοντας στη ρητορική μετατόπιση του Πεσκόφ, το καλύτερο που θα μπορούσε επομένως να κάνει είναι να ωθήσει τη Δύση να υποχωρήσει από τα σχέδιά της, μετά την οποία τα εμπόλεμα μέρη θα μπορούσαν να βασιστούν στην ινδική διαμεσολάβηση για να διαχειριστούν αυτή την τελευταία φάση του διλήμματος ασφαλείας τους. Αν η Δύση παρερμηνεύσει τα λόγια του ως "μπλόφα" και εξακολουθήσει να προχωράει σε όσα είπε ο Μακρόν, ειδικά χωρίς τη διαμεσολάβηση της Ινδίας για να μοιραστεί τις κόκκινες γραμμές της κάθε πλευράς και το πώς θα αντιδράσει σε διάφορα σενάρια, τότε ο κίνδυνος του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου λόγω λανθασμένου υπολογισμού θα είναι μεγαλύτερος από ποτέ.