Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υπόσχεται να εξαπολύσει εισβολή στη Ράφα, μια πόλη που βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου, όπου σήμερα βρίσκουν καταφύγιο περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.
Giorgio Cafiero - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Το διακύβευμα της Αιγύπτου είναι εξαιρετικά υψηλό, δεδομένου ότι η εξάπλωση από τη Γάζα στη χερσόνησο του Σινά θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση. Το Κάιρο εύλογα θέλει να τελειώσει αυτός ο πόλεμος αμέσως.
Μια μαζική εισροή προσφύγων στο Σινά από τη Γάζα θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι Παλαιστίνιοι να διεξάγουν ένοπλη αντίσταση κατά του Ισραήλ από αιγυπτιακό έδαφος - ένα εφιαλτικό σενάριο από την οπτική γωνία του Καΐρου. Η Αίγυπτος δεν θέλει επίσης να θεωρηθεί πως δέχεται Παλαιστίνιους πρόσφυγες με αντάλλαγμα χρήματα από τις ΗΠΑ, κάτι που θα συνέβαλε στην αντίληψη της "αραβικής οδού" ότι η κυβέρνηση του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι είναι συνένοχη σε μια "Νάκμπα 2.0".
Η κατανόηση της τρωτότητας της Αιγύπτου στη διάχυση από τη Γάζα απαιτεί την εξέταση και των άλλων προκλήσεων της εξωτερικής πολιτικής του Καΐρου. Η εξάπλωση του πολέμου της Γάζας στην Ερυθρά Θάλασσα έχει βλάψει την οικονομία της Αιγύπτου με τη μορφή χαμένων εσόδων από τη Διώρυγα του Σουέζ, με τα πλοία να αλλάζουν πορεία για να αποφύγουν εντελώς το υδάτινο σώμα. Επιπλέον, η Ράφα δεν είναι η μόνη κρίση ασφάλειας των συνόρων που απασχολεί τους Αιγύπτιους αξιωματούχους.
"Έχουν το Σουδάν στο νότο, το οποίο είναι ένα χάος. Στα δυτικά, η Λιβύη είναι ένα χάος. Έτσι, βασικά, όπου και αν κοιτάξει η Αίγυπτος τώρα, υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει επίσης το ζήτημα του φράγματος της Αναγέννησης", σημείωσε ο Kenneth Katzman, ανώτερος συνεργάτης του Soufan Center, σε συνέντευξή του στην RS.
Ο ρόλος των ΗΠΑ
Από τον Οκτώβριο, η αιγυπτιακή διπλωματία έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες που αποσκοπούν στην εφαρμογή μιας εκεχειρίας, στη διαπραγμάτευση ανταλλαγής ομήρων-κρατουμένων και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί την Αίγυπτο πιο απαραίτητη από ποτέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπάιντεν και η ομάδα του δεν έχουν επικρίνει πρόσφατα την κυβέρνηση Σίσι για τα ανθρώπινα δικαιώματα - μια σημαντική αντίθεση με τη ρητορική του Μπάιντεν ως υποψήφιου προέδρου.
Ο Λευκός Οίκος κατανοεί τις ανησυχίες του Καΐρου και η θέση του Μπάιντεν είναι ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να πραγματοποιήσει μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη Ράφα χωρίς να διασφαλίσει την ασφάλεια των Παλαιστινίων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί. Ωστόσο, το Κάιρο φυσικά αντιλαμβάνεται πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει παρά ελάχιστο έλεγχο της κατάστασης. Έχοντας επίγνωση του πόση επιρροή έχει στην πραγματικότητα η Ουάσινγκτον στο Τελ Αβίβ, η Αίγυπτος είναι απογοητευμένη από την άρνηση του Μπάιντεν να πιέσει περισσότερο το Ισραήλ να αλλάξει τη συμπεριφορά του.
"Η υποστήριξη της Ουάσινγκτον [προς την Αίγυπτο σε αυτό το μέτωπο] περιορίστηκε στο να καταστήσει σαφή την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε μεταφορά προσφύγων πλήρους κλίμακας, αναγκαστική, μη αναγκαστική, μόνιμη ή προσωρινή", δήλωσε στην RS ο Charles Dunne, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ που υπηρέτησε στο Κάιρο και την Ιερουσαλήμ.
"Πιέζει ενάντια στη συζήτηση στο Ισραήλ - μέχρι στιγμής ανεπίσημη - ότι μια μαζική μεταφορά πληθυσμού θα μπορούσε να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος του Ισραήλ στη Γάζα", πρόσθεσε.
"Το προσωπικό μου συμπέρασμα είναι πως [οι Αμερικανοί αξιωματούχοι] πιθανότατα έκαναν σαφές [στους Αιγύπτιους ομολόγους τους] ότι κάποιοι από τους κατοίκους της Γάζας θα χρειαστεί αναπόφευκτα να μπουν στην Αίγυπτο προκειμένου να αποφευχθεί μια μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή καθώς οι Ισραηλινοί θα μεταφέρουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις πιο κοντά στη Ράφα", δήλωσε στο RS ο Dave DesRoches, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας στην Ουάσιγκτον. "Η εικασία μου είναι πως οι Αιγύπτιοι ανησυχούν τόσο για το ότι η παρουσία των κατοίκων της Γάζας θα γίνει μόνιμη όσο και για το ότι η Αίγυπτος θα θεωρηθεί πως υποβοηθά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις", πρόσθεσε.
Εάν το Ισραήλ εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στη Ράφα και υπάρξει μαζική μετακίνηση Παλαιστινίων στην Αίγυπτο, η Ουάσιγκτον πιθανόν να βοηθήσει οικονομικά το Κάιρο. Αλλά ο Katzman πιστεύει ότι ο Λευκός Οίκος είναι πιθανότατα περισσότερο επικεντρωμένος στην προσπάθεια να αποτρέψει κάτι τέτοιο. "Η εντύπωσή μου είναι πως η κυβέρνηση [του Μπάιντεν] δεν ασχολείται πραγματικά με την ιδέα του τι θα συμβεί αν υπάρξει πλημμύρα προσφύγων στο Σινά, ενώ νομίζω ότι η στρατηγική [της] είναι να διασφαλίσει πως αυτό δεν θα συμβεί εξαρχής", δήλωσε στο RS.
Ο Katzman πρόσθεσε: "Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν το Ισραήλ να συντονιστεί με την Αίγυπτο στο μέτρο του δυνατού, κάτι που νομίζω ότι συμβαίνει. Αλλά πέρα από αυτό, δεν νομίζω πως η κυβέρνηση έχει κάνει κάποιο σχεδιασμό, επειδή δεν περιμένουν να συμβεί αυτό το χειρότερο σενάριο".
"Το Κάιρο ανησυχεί ότι ακόμη και η διασκέδαση της ιδέας για σκοπούς σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πράσινο φως για τις IDF. Εκεί φαίνεται να βρισκόμαστε προς το παρόν και το Κάιρο έχει επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας οχυρωμένης νεκρής ζώνης κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα για να αποτρέψει μια προσφυγική κρίση", δήλωσε ο Νταν.
Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα
Μια άλλη σημαντική πτυχή των αμερικανο-αιγυπτιακών σχέσεων εν μέσω του πολέμου στη Γάζα και της περιφερειοποίησής του είναι η κρίση ασφαλείας στην Ερυθρά Θάλασσα. Από τον Νοέμβριο, οι Χούτι εκτοξεύουν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πλοία στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, ισχυριζόμενοι ότι υποστηρίζουν τη Γάζα στοχεύοντας πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Από τον περασμένο μήνα, τα έσοδα της Αιγύπτου από τη διώρυγα του Σουέζ είχαν μειωθεί κατά 40 έως 50 τοις εκατό καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης, σύμφωνα με τον Σίσι.
Ο Γκόρντον Γκρέι, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τυνησία, δήλωσε στο RS πως υπάρχει "ισχυρό κίνητρο για την Αίγυπτο να βοηθήσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εγγυηθούν την ελευθερία των θαλασσών", δεδομένου του τι διακυβεύεται για την Αίγυπτο όσον αφορά τα τέλη της Διώρυγας του Σουέζ εν μέσω των θαλάσσιων επιθέσεων των Χούτι.
Όμως, παρά τα οικονομικά πλήγματα από την κρίση ασφαλείας στην Ερυθρά Θάλασσα, η Αίγυπτος δε συμμετείχε στην Επιχείρηση Prosperity Guardian (OPG) και το Κάιρο δεν έχει διαδραματίσει επίσημο ρόλο στην εκστρατεία βομβαρδισμών υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον κατά των Χούτι που ξεκίνησε πριν από σχεδόν δύο μήνες. Αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι το Κάιρο δε συμμερίζεται τις ανησυχίες της Δύσης για τις επιθέσεις των Χούτι σε πλοία. Αντιθέτως, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ συμφωνούν σθεναρά πως καμία ομάδα της Υεμένης δεν πρέπει να επιτρέπεται να διαταράσσει τη ναυτιλία στην περιοχή.
Στην πραγματικότητα, όταν η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε την επιχείρηση "Αποφασιστική Καταιγίδα" το Μάρτιο του 2015, η Αίγυπτος δέσμευσε τις ναυτικές της δυνάμεις για την παροχή ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν. Εκείνη την εποχή, ο Σίσι αναφέρθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα ως "αραβική λίμνη" και χαρακτήρισε το Bab al-Mandab ως σημαντικό για την "αιγυπτιακή και αραβική εθνική ασφάλεια".
Η κοινή γνώμη στο εσωτερικό της χώρας εξηγεί κυρίως το γεγονός ότι το Κάιρο δε συμμετέχει στην OPG ούτε υποστηρίζει επίσημα τα χτυπήματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Πολλοί Αιγύπτιοι θα έβλεπαν τώρα την κυβέρνηση τους να ευθυγραμμίζεται ανοιχτά με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο εναντίον των Χούτι, ως το Κάιρο να διευκολύνει τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
"Η Αίγυπτος αρνήθηκε να συμμετάσχει [στην OPG] και, ενώ είναι πιθανό η Αίγυπτος να συμβάλλει με κάποιο παρασκηνιακό τρόπο, οποιαδήποτε τέτοια συμβολή είναι λίγο πολύ αόρατη στο γυμνό μάτι αυτή την στιγμή. Αν μη τι άλλο, είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν", σύμφωνα με τον Dunne.
Ο DesRoches πιστεύει πως οι Αιγύπτιοι πιθανώς επέτρεψαν στο Λονδίνο να χρησιμοποιήσει τον αιγυπτιακό εναέριο χώρο για τον βομβαρδισμό στόχων των Χούτι στην Υεμένη.
"Προεκτείνοντας, είμαι βέβαιος ότι οι πτήσεις υποστήριξης, πληροφοριών και ανεφοδιασμού των ΗΠΑ πιθανώς διέρχονται από τον αιγυπτιακό εναέριο χώρο", δήλωσε στο RS. "Έχω ελαφρώς μικρότερο βαθμό εμπιστοσύνης πως οι Αιγύπτιοι μοιράζονται τις πληροφορίες και την κοινή επιχειρησιακή εικόνα από τα διάφορα μέσα τους για τον εντοπισμό τροχιών πυραύλων και θέσεων εκτόξευσης. Αυτό μάλλον περιορίζεται περισσότερο από την έλλειψη αιγυπτιακής ικανότητας παρά από οποιαδήποτε πολιτική απόφαση να μην συνεργαστούν".
Τελικά, η συμμαχία ΗΠΑ-Αιγύπτου παραμένει ισχυρή. Αλλά το Κάιρο πρέπει να προσεγγίσει αυτή τη σχέση με μεγαλύτερη προσοχή, δεδομένου του ρόλου της Ουάσινγκτον στην καταστροφή της Γάζας και της αυξανόμενης απομόνωσής της στον αραβοϊσλαμικό κόσμο.